Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan ve Bakanların da karşı çıktıkları Moody's, bu kez Rum bankacılık sistemi konusunda olumsuz değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, önümüzdeki 12-18 ay içerisinde sorunlu kredilerin rakamlarında artış olmasını beklediğini açıkladı.
Rum Haravgi gazetesi ise bu durumun da bankaların zararlarını artıracağı değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.
Kooperatif bankalarının, destek programının sermayesini kullanmasının beklediğinin belirtildiği değerlendirmede, yerli mevduatların da düşmeye devam edeceği ve hane halkının yaşam seviyelerini muhafaza etmek için birikimlerini kullanacağı öngörüsünde bulunuldu.
Kuruluşun, mevduatların tıraşlanmasının ardından mevduat sahiplerinin güvenleri kırılgan olduğu için bankaların hassas finans zeminine sahip olduğundan de söz edebiliriz.

Birbirlerine girmek üzereler

Öte yandan, Güney Kıbrıs'ta her 4 Rum'dan birinin yoksulluk ve 'sosyal dışlanma tehlikesi' altında olduğu belirtildi.
Güney Kıbrıs'ta yoksulluk ya da sosyal dışlanma tehlikesi altında olanların oranının 5 yıl içerisinde yüzde 4,5 arttığını biliyoruz.
2008'te yüzde 23,3 olan bu oranın 2013'te yüzde 27,8'e çıktı. Aslında bu olay doğrudan Yunan Hükümetini de bağlıyor.

Sıkıntı artacak

ABD Senatosu'nda düzenlenen oturuma IŞİD'in Türkiye'de petrol sattığına dair iddialar konuşuldu. Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in petrol sattığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söylerken, konunun detaylarını 'kapalı oturumda' görüşmeyi teklif etti. IŞİD'in elindeki rehineler yüzünden Türkiye'nin zorluklar yaşadığını belirten Kerry, 'konunun detaylarını basına kapalı bir görüşmede paylaşabileceğini' belirtti.
Senato'da Kerry'ye yakın isimlerden, Kerry'nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından onun yerine Massachusetts Senatörü olan Ed Markey ise 'Türkiye'nin IŞİD için ana para kaynağı haline gelmesi şuursuzca' diye konuştu.
Kulisten sızan haberlere göre 'Kaçak petrol' konusunda, Türkiye'nin önemli isimlerinin geçtiği de belirtiliyor. Yani para hırsı, bazen memleket yararından daha öne geçebiliyor.

Yorumlamak zor!

Bu arada konuşmalardan küçük bir pasaj vereyim, yorumu siz yapın: Senato'ya geçen sene Kerry'nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından giren ve Kerry'nin yerine Massachusetts Senatörü seçilen Markey, soru sırası kendine geldiğinde 'Türkiye' dedi ve sonra şöyle devam etti: 'Türkiye askeri operasyona katılmak istemiyor çünkü IŞİD'in elinde Türkiye'den rehineler var. Ama Türkiye, aynı zamanda IŞİD ordusunun hem Suriye hem Irak'ta ele geçirdiği petrol için de bir destinasyon haline geldi. Bu da günde 1-3 milyon dolar, yılda 300 milyon dolar - 1 milyar dolar demek. Doğrusu kaçak petrol, IŞİD Ordusu'nun yaşam kaynağı haline geldi. O yüzden biraz Türkiye hakkında konuşun. Ve bunu durdurmak için çabalarımız neler olacak?
Çünkü bu para olmazsa, (IŞİD'in) Hollywood tipi videolar üretmek için de, askerlerine ödemek için de, ele geçirdikleri kent ve kasabalar için de paraları olmaz. Bunu sona erdirmeleri için Türkiye konusunda ne yapmamız gerektiğinden bahsedin.'

Rekolte açıklanıyor

Şimdi geleyim İzmir'imize. Zeytin ve zeytinyağı üretim sezonuna ilişkin sağlıklı ve güvenilir verileri sağlamak amacıyla, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan 'Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti'nce 8 Eylül 2014 tarihinde başlatılan rekolte tespit çalışmaları tüm zeytin yetiştirilen bölgelerde zeytinlikler, zeytin ve zeytinyağı işletmeleri yerinde incelenerek, ilgili kurum-kuruluş ve kişilerle görüşülerek yürütülmüş ve 15 Eylül 2014 tarihinde tamamlandı.
Heyetçe tespit edilen ve ulusal, uluslararası platformlarda veri kaynağı olarak  kullanılacak olan '2014-2015 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Resmi Sonuçları' ile diğer sektörel görüşleri, bugün saat 10:00'de, İzmir Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda kamu ile paylaşılacak.

Zeytinyağı özüyle pişik engelleniyor


Fresh'n Soft'un yenidoğan ve hassas ciltli bebekler için özel olarak tasarladığı Pişik Önleyici Islak Bebek Havlusu, sunduğu hijyenik çözümlerle annelerin en büyük yardımcısı oluyor. Fresh'n Soft Pişik Önleyici Islak Bebek Havlusu, yumuşak ve esnek dokusu sayesinde cildi nazikçe temizleyerek, bebekleri için en iyisini isteyen anne babaları mutlu ediyor.

Özel içerik

Dermatolojik olarak test edilmiş ve parfüm içermeyen formülüyle, bebeklerin cildini üst düzeyde koruma özelliğine sahip olan Fresh'n Soft Pişik Önleyici Islak Bebek Havlusu, günlük kullanıma uygun olmasıyla dikkat çekiyor. Fresh'in Soft Pişik Önleyici Islak Bebek Havlusu, ekolojik sertifikalı ham maddelere sahip içeriğiyle, bebeklerin narin cildini koruyarak annelerin güvenini kazanıyor. Pro Vitamin B5 ile düzenli kullanıldığında pişik oluşumunu büyük ölçüde engelleyen Pişin Önleyici Islak Bebek Havlusu, zeytinyağı özleriyle de bebeklerin cildini nemlendirerek besliyor. Fresh'n Soft Pişik Önleyici Islak Bebek Havlusu ile siz de bebeğinizin cildini özenle temizleyebilir, bebeğinizin günlük bakımını Fresh'n Soft güvencesiyle tamamlayabilirsiniz.


DİP EKSPRES

Fed'den sürpriz karar


Amerikan Merkez Bankası (Fed) Eylül ayı toplantısında 2015 ABD politika faiz tahminini yükselterek şaşırttı. Piyasalar toplantı açıklama metninde faiz artırımı zamanlaması için 'uzun zaman sonra' ifadesinin kalmasını bekliyordu. Bu beklenti gerçekleşse de Fed'in 2015 yılsonu politika faiz tahminini artırması sonucu dolar 2.22 TL'yi geçti. Ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasıyla sakinleşen dolar 2.21 TL'ye geriledi.