CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun üç gün sürecek ivedi izleyiciye kapalı kurultay kararı ile çınar CHP de çatırdamaya başladı. Oy toplamak için çarşafa rozet takan (Baykal), muhafazakar bir kişiyi cumhurbaşkanlığına aday gösteren (Kılıçdaroğlu) ve artık partinin 6 okunun anlamını değiştirmeye kararlı bir grup yola çıktı, köklü değişimleri hedefleyerek. Burada yine hepimizin kaderini belirleyecek olanlar 81 ilin başkanları ve delegeler...

Geçmiş ve günümüze baktığımda ne umacağız bilemiyorum. Neredeyse bir ömür süren eski CHP Başkanı Deniz Baykal'ın yaptığı en büyük icraatlar il başkanlıklarına, delegeliklere kendi adamlarını atamak oldu. Şimdiki başkan da dersini bu yönde iyi çalışıyor, hatta % 15'lik kontenjanı yükselterek sistemi daha da kendine bağlamak için. Doğruları kimse sevmiyor. Ne demişler doğruyu söyleyen dokuz köyden kovulur. Onuncu köyde demir atan Bekir Coşkun, bugün de Yılmaz Özdil. Bir köyleri bile yok.

***

"Bugün Türkiye'de iktidar sorunu yoktur. Türkiye'de iktidar frensiz, denetimsiz, alternatifsiz bırakan bir muhalefet sorunu olduğunu ifade eder. Sistemlerde, demokrasilerde forvetler siyasi partilerdir. Siyasi iktidar, alternatifsiz gibi görünürse siyasi muhalefetin içerisindeki bireysel çırpınışların mücadeleleri dışında kurumsal olarak alternatif olduğu algısını bir türlü yaratamaz ise, demokrasilerde demokratik kurumları işletmekle yükümlü olan insanoğulları, "iktidar değişmiyor bir türlü" diye kaygıya kapılarak ister istemez zaman içerisinde, yıllar içerisinde, hukuk kurallarını siyasi iktidara meylederek yorumlamaya ve uygulamaya başlarlar. Ve bu arada yargı mı kaldı? Hukuk mu kaldı? Adalet mi kaldı? Diye söylettirir durur. Ama ne zamanki siyasi muhalefet partileri iktidar alternatifi gibi görünür; bu algıyı yaratır, biz geliyoruz derler, yerelde de, genelde de işte o zaman demokratik kurumları işletmekle yükümlü insanoğulları, yarın iktidar değişebilir düşüncesi ile kitaba göre karar vereyim demekle hükümlü olurlar" diyen TBB Başkanı Metin Fevzioğlu'na tüm aklımla, kalbimle katılıyorum.

***

Son sözüm; daha önceki seçimlerde 4 kez yenilen ve 2015'te yapılacak genel seçimlerde şansı olmayan bir genel başkanın gitmesi için, 130 milletvekilinin ve eski genel başkan Deniz Baykal'a tarihi bir görev düşüyor. Ben ve benim gibi düşünenlerin adına şu anda şansı en yüksek aday Muharrem İnce desteklenmeli, Metin Feyzioğlu çok yakıştığı TBB başkanlığına devam etmelidir. Çok değerli Emine Ülker Tarhan CHP iktidara geldiğinde mutlaka büyük katkılar verecek ve makus talihimiz değişecektir. Şu anda ben demokrasi nutukları dinlemek istemiyorum. Kaybedeceğimiz 91 yıllık Türkiye Cumhuriyetidir.