Generaller ve askerler. Eskişehirspor ve Manisaspor. Eskişehir, kadrosunda birçok Süper Lig görmüş oyuncu barındırıyor. Kalite. Bu da onları liderliğe taşıdı, 3 puanlarının silinmesine rağmen. Manisaspor, mütevazı kadrosuna rağmen, giderek artan bir grafik çizen, ligin en güzel futbolunu oynayan takımlarından biri.
Sait Karafırtınalar, rakibini çok iyi analiz etmiş, takımını çok iyi hazırlamış. Maçı izlerken bu çok bariz bir şekilde ortada. Generaller takımının kendi sahasında yükleneceği, bir an evvel 3 puanı getirecek golü bulmaya çalışacağı herkes tarafından biliniyor. Önceki maçlarda da oyun sistemi böyle idi. Ancak yüklenirken, defansif olarak hep açıklar vermiş, bir çok gol pozisyonunu da kalesinde yaşamıştı.

Karafırtınalar, defansı sağlam tuttu, tüm oyuncularını topun arkasına geçirdi. Bu sayede pek önemli pozisyon görmedi kalesinde. Hücum olarak da hızlı oyuncuları tercih etmişti. Bu hızlı oyuncular Eskişehir defansını darmadağın etti. Rakiplerinden öyle hızlıydılar ki, adeta toz yutturdular. Yanlarında Usain Bolt gibi kaldılar. Yetiştiler, geçtiler, fark attılar, kaleciyle karşı karşıya kaldılar, 1 tanesi dışında hepsini gole çevirdiler, bir önceki hafta Ümraniye'ye uyguladığı tarifeyi, lidere de uyguladılar.
Manisa, savaştığı, ayakta kaldığı sürece, kolay kolay bileği bükülmez. Ne zaman oyun yavaşlar, o zaman Manisa biter. Öne geçtiği maçlarda kendisi tempoyu yavaşlatıyor, o dakikalarda golü kalesinde görüyordu. Son 2 maçtır, oyunu 90 dakika boyunca tempolu oynuyor, bol bol gol atıyor.
Toparlamak gerekirse, Eskişehir topla çok fazla oynadı, çok fazla bastırdı. Bu baskıya rağmen, Manisa kalesini çok iyi korudu. Yüklenmesi defansif gücünü düşürdü Es Eslerin. Manisa hızlı adamlarıyla defans arkasına sarktı, golleri attı. Alpay Özalan, maçı çevirmek için defansif oyuncuları çıkardı, ofansif oyuncuları sürdü sahaya. Manisa'nın ekmeğine yağ sürdü, arka arkaya golleri getirdi.
84. dakikada gelen Eskişehir golü skoru belirledi: 1-5
Maalesef ki bu skor Alpay Özalan'ın sonu oldu kulüpte.
Maçın başlamasına dakikalar kala filedeki sorunla ilgilenen görevli, pantolonunu biraz düzeltseydi iyi olurdu. Tesisatçılara özgü meşhur pozla kameralara yakalandı, güzel görüntü oluşturmadı.

5 maçlık seri bitti

Denizlispor 5 haftadır mağlubiyet yüzü görmüyordu ve bunu 6. maça da taşımak istiyordu. Karşılaşma İstanbul'daydı ama Evkur Yeni Malatya ileydi. Malatya, sahasını beğenmediği için maçlarını İstanbul'a aldırmıştı.
Malatya son 2 haftada aldığı sürpriz mağlubiyetlerden sonra Denizli karşısında çok istekliydi. Denizli de neredeyse kaleyi göstermedi rakibine ve fırsat buldukça da karşı kaleye gitti, pozisyon da yakaladı.
42'ye kadar, oynayan ev sahibi takım, pozisyon yakalayan konuk takım idi. Ama bu dakikada defansta yapılan üst üste 2 hata, sarı kırmızılıları öne geçirdi. Alperen, arkadaki Dialiba'yı ancak pas atıldığı zaman gördü, koştu, yakalamışken durakladı. Koşarken, rakibinin koşu yönünün tersine topu çekip, ekarte ederek, kaleye vuruş yapacağını düşünmüş olsa gerek. Bir adım daha açığına koşsa, tam önünde dursa, ne feyk yer ne de şut çekmesine izin verirdi. Topla oynayana ne kadar yakın olursanız, o kadar kolay çalım yersiniz bu tür pozisyonlarda. Ancak uzak da olmamalı aksi takdirde kolay şut çektirirsiniz. Dialiba'da önü açık kalınca kaleye vurdu. Burada da kaleci Asil Kaan Güler'in yer tutuş hatası vardı. Şut çekeceğini sezmeli, açıyı anında kapatmalıydı. Kapatamayınca direk dibinden golü yedi.
İlk yarı böyle bitti. 2. yarıya Denizli daha kötü başladı. Ta ki 2. golü yiyene kadar. Bu gol kendine getirdi. Bastırdı, pozisyonlara girdi, sonunda beklenen gol geldi. Burada Malatya'nın biraz rehavete girmiş olması da etkili olmuştur.
Beraberlik isterken fark 2'ye çıktı. Yenen son 2 gol de kenar ortalarıyla geldi. 40 dakika iyi oynayan defans, yenen 3 golde yapılan hatalardan dolayı sınıfta kaldı.
Son dakikalarda kazanılan penaltı vuruşunda Denizlili Anıl, topa üfledi adeta. Geri pası atsan, bundan daha sert vurursun topa. Böylesine yavaş bir penaltı atışı olmaz. Karşılaşma da Yeni Malatyaspor'un 3-1'lik galibiyeti ile sona erdi.
6. dakikada kaleci Asil Kaan Güler ceza alanı içerisinden faul atışı kullandı ama defans oyuncusu daha ceza alanını terk etmeden topa dokundu. Kurallara göre ceza alanının dışına çıkmalıydı. Hakem de atışı tekrarlattı. Buna dikkat etmeli.

Kırmızı karta rağmen

1 gün önce küme düşme hattına girmiş Bandırmaspor, küme düşme adayları arasında yer alan Altınordu'yu ağırladı evinde. 6 puanlık maç tabirine uyan bir müsabakaydı.
Balıkesir'de soğuk bir hava... Bunun üzerine sert esen bir rüzgâr. Rüzgâr olunca oyuncular, rakiplerinin yanında rüzgârla da baş etmek zorunda kalıyorlar.
Maç başladığında üstün olan takım yoktu ancak net pozisyona giren Altınordu vardı. Onlardan birinde Hasan Kabze'nin altı pas çizgisi üzerinden yaptığı röveşatada, kaleye gitmekte olan topu Brinner Souza koluyla engelledi. 'Maç burada bitti' dedim. Elbette Fenerbahçe'nin 1 kişi eksik Bursa'dan yediği golle puan kaybetmesini de unutmuş değilim. Fakat buradaki hem saha şartları hem iklim 1 kişi eksik takımı çok çok olumsuz etkiler.
1-0'dan sonra da aynı oyun sistemi devam etti, fark da 2'ye çıktı.
2. yarı Altınordu yine tam saha baskıyla başladı. Lakin hocalarının verdiği taktiği uyguluyorlardı. Akıllarında sanki artık kazandıklarına dair düşünce vardı. Coşku yoktu. Bu da Bandırmaspor'a yaradı. Önce farkı 1'e indirdi, sonra beraberliği sağladılar.
Konuk takım, sahalarda görmeye alışık olmadığımız bir golle tekrar öne geçmeyi başardı, maç da böyle sona erdi.
3 puanı hanesine yazdıran Altınordu, tehlikeli bölgeye yakın iken, birden ilk 6'ya yakınlaştı. Puanlar birbirine bu kadar yakın durumda. Kıran kırana bir mücadele yaşanıyor ligde. Bandırmaspor, 75 dakika kadar 10 kişi oynamasına rağmen, yine de savaştı, 2-0'dan geri dönüş yaptı ama olmadı, kendini yukarılara atamadı.  

İlahlar korudu

Dipteki bazı takımların büyük sıçrayış yapmalarıyla Akhisar Belediyespor korkulu rüya görmeye başlamıştı. Yavaş yavaş düşme hattına doğru bir iniş vardı. Bu inişi tersine çevirmek için en uygun hafta geçtiğimiz hafta idi. Rakibi 2 puan altındaki Çaykur Rizespor idi.
Oyuna iyi başlayan Akhisar oldu. Bu da 6. dakikada meyvesini verdi ve 1-0 öne geçti. Rüzgârın da lehine olmasını iyi kullandı ama pozisyonlar da gördü kalesinde. Gerek direk, gerekse Bora gole mani oldu bu pozisyonlarda.
2. yarıda ise rüzgâr Rizespor'dan yana idi ve dolayısıyla da sahada üstün olan tarafta onlardı. Akhisar oyunu soğutmaya çalıştı, konuk takım beraberlik için bastırdı yüzde yüzlük golleri kaçırdı. Alınan bu 3 puan, mucizevi oldu bir nevi, ilaç gibi de geldi.
Akhisar'ın daha ilk dakikalarda golü bulması, oyun sistemini değiştirmesine neden oldu. Oynamayı düşünmedi, oynatmamaya çalıştı. Bu tarla gibi sahada da güzel futbol beklemek hayal kurmaktır zaten.

2.Lig Beyaz Grup

'Bir hafta galip, bir hafta mağlup, bir hafta galip, bir hafta mağlup' diye gidiyor Bucaspor, hiç bozmadan. Lig sonuncusu Ofspor'a konuk oldu. Galibiyet haftasıydı bu hafta ve onu da 2-0 ile aldı.
Nazilli Belediyespor, lideri ağırladı evinde. Şampiyonluğa inanmış bir BB Erzurumspor karşısında şansı azdı elbette. 4-0 yenilmesi de gayet normal bir sonuç oldu.
Fethiyespor, son dakikalarda yediği golle Sivas Belediyespor'a boyun eğdi. Ligde biraz rahat bir konumda, bu yüzden bu mağlubiyeti önemsememek gerekir. Ancak üst üste aldığı 2. mağlubiyet bu. Seri haline getirmemeli.

2.Lig Kırmızı Grup

Menemen Belediyespor, frene bastı. Tam şampiyonluk havasına girmişken, Sarıyer karşısında da aldığı beraberlikle 2 puan kaybetti. Son 3 haftada kaybedilen 7 puan, liderle olan farkın 6'ya çıkmasına neden oldu.
Seyircisiz bir maç... 36. dakikada eksik kalan Karşıyaka. 2. yarıda coşan Hatayspor. Kırmızı kart her şeyin sonu oldu. Neyse ki ilk 5'te hala tutunuyor.
Aydınspor 1923, ligin sondan 2.'si Kırklarelispor'u, deplasmanda 2. yarıda Vedat'la bulduğu gol ile 1-0 yenmeyi başardı. Ligde çok rahat bir pozisyona geldi.

3.Lig 1.Grup

Son 3 maçta 3 beraberlik alarak, liderlikten uzaklaşan Altay, Cizre Spor'u deplasmanda 3-0 ile devirdi. Liderin puan kaybıyla, puan farkı 6'ya düştü ve tekrar ümitlendi.
Kızılcabölükspor, 5. sıraya ortak olabileceği müsabakada, Tekirdağspor ile golsüz berabere kaldı. 5.'lik için tam 4 takım potada. Biraz daha çaba gerekli.

3.Lig 2.Grup

Yeni lider Bodrumspor. Düzcespor'un puan kaybettiği haftada, Türk Metal Kırıkkale karşısında 1-0 geriye düşmesine rağmen, 3-1 yenmeyi başardı, kaybettiği koltuğu, yeniden geri aldı.
Manisa BBSK, Yeşil Bursa karşısında son dakikalarda bulduğu golle, evine 1 puanla döndü. Yitirilen 2 puanla, bu haftalık, ilk 5 içine girme şansını kaybetti.
Küme düşme hattından uzak olan Tire 1922'de gözünü ilk 5'e dikmişken, Kemerspor 2003'e tek golle boyun eğdi. Ama kaçan bir tren yok. Şansı güçlü bir şekilde hala devam ediyor.

3.Lig 3.Grup

Büyük bir maça sahne oldu geçtiğimiz hafta 3. Grup. Lider Afjet Afyonspor, hemen altındaki Darıca Gençlerbirliği'ni ağırladı evinde. Yenen 6 puanı koyacaktı cebine. Oldukça çekişmeli geçen mücadeleyi, 90+3'te bulduğu golle ev sahibi takım kazandı, puan farkını 7'ye çıkardı. Bundan sonra liderlikten olması için mucize gerekli. Emin adımlarla şampiyonluğa doğru yol alıyor ancak havaya girmeden...
Muğlaspor, ilk yarıyı önde kapattı kapatmasına ama Tarsus İdman Yurdu'ndan 90+5'te yediği golle 2 puandan oldu.
Bergama Belediyespor kırmızı bölgenin içine girdi. Sahasında oynadığı ve mutlak puan alması gereken maçta, Orhangazispor'a 2-0 yenildi.
Grup sonuncusu Denizli BBSK, rakiplerinin puan almasıyla, her geçen hafta biraz daha dibe batıyor. Öne geçtiği Düzyurtspor maçında, 2-1 mağlup oldu.