Bir aydan uzun bir süre bizim evde grip mikrobu dolaştı. Dolaştı diyorum çünkü bütün ev halkı ben, eşim ve 2 oğlum nasibimizi aldık fazlasıyla. İshal, kusma, bulantı, halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, burun akıntısı derken göz enfeksiyonu tuzu biberi oldu. Virütik bir durum diye gereksiz antibiyotik kullanmadık, sadece semptomatik tedavi uyguladım. Gel gör ki çocuklara vitamin içirmek, iştahı kaçmışken yemek yedirmek insanı yoruyor . Bilir misiniz tıpta griplerin isimleri görüldükleri, ilk rapor edildikleri, üretildikleri yere göre adlandırılır. Bizim evde uzun süre görüldüğü ve beni maymuna çevirdiği için işte ben de tıp literatürüne yeni grip ismini armağan ediyorum. "MAYMUN GRİBİ'
Her sene bir korku sarıyor hepimizi. Bu sene ne gribi var? Salgın var mı? İyi de salgın ne demek?


Latincede 'epi' üzerinde, 'demos' halk demek. Yani epidemi (salgın) belli bir insan popülasyonundabelli bir periyodda yeni vakalar gibi görülen ancak önceki tecrübelere göre beklenenden fazla etki gösteren hastalıktır. Salgının birden fazla ülkeye ve hatta kıtalara yayılmasına da pandemi denir.


Milattan önce 5.yüyılda Hipokrat ilk kez grip salgınından söz eder. Kayıtlı ilk pandemi ise 1580'lerde. Geçen yüzyılda 9-39 yıl arayla antijen kayması sonucu ortaya çıkan yeni virüs alt tiplerine bağlı grip pandemileri oldu. 1918-1919 yıllarındaki İspanyol Gribi (H1N1) salgınının 40-50 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilir. Ardından 1957-1958 Asya Gribinden (H2N2) ve 1968-1969'daki Hong Kong Gribinden(H3N2) 1-4 milyon kişi öldüğü bilinir. Kuş Gribi (H5N1) ise 2003-2008 arasında 22 ülkede toplam 245 kişinin ölümüne yol açtı. 2009'daki H1N1 virüsünün neden olduğu Domuz Gribinden (Meksika Gribi) ölenlerin sayısı ise 5 binlerde.


Gripten korunma aslında zor değil (tabii becerebilirsek). Önemli olan bağışıklık sistemimizi özellikle kış mevsiminde olabildiğince sağlam tutmak. Bağışıklık sisteminin zayıflamaması için dengeli beslenme ve yeterli uyku lazım bir de aşırı alkol ve sigara tüketimininden uzak durmak. El yıkamak, bulunulan ortamı havalandırmak, grip olduğu bilinen kişilerle temastan kaçınmak virusla karşılaşmayı minimuma indirir.


Ve bir rica... Lütfen azıcık boğazım ağrıdı, burnum aktı, grip oldum şimdi bu göğsüme iner deyip ANTİBİYOTİK kullanmayın. Antibiyotik bakterilere karşı, viruslara değil. Boşuna içmeyin. Doktorunuza gidin bırakın reçeteyi o yazsın siz değil.


Sağlıkla kalın