Kadınların muayen (regl) günlerinin başlangıcında yorgunluk, sinirlilik, duygu durumununda değişiklikler, hassas memeler, karında şişkinlik, iştah artışı gibi şikayetleri olabilir. Bu belirtilerden bir kısmı varsa, sizde de adet öncesi sendromu premenstrual sendrom (PMS) mevcut.

Adet öncesi ruh durumundaki değişiklikler bazı kadınlar için çok daha şiddetli olur. Buna da adet öncesi disforik rahatsızlık (PMDD) denir ki belirtileri; ağır depresyon, ağlama nöbetleri, ümitsizlik, öfke, endişe, kendine güven eksikliği, dikkatini toplamada zorluk, sinirlilik ve gerilimdir. Amerika'da yapılan bir çalışma, kadınların adet öncesi dönemde suça eğiliminin arttığını istatistiksel olarak ortaya koyar. Hatta PMDD'yi  hafifletici sebep olarak mahkemeye sunan davalar, savunmalar var. Yine aynı çalışmada intihara teşebbüs eden kadınların ve tıbbi ya da psikiyatrik sebeplerle hastaneye yatış yapanların adet öncesi günlerde olduğu saptanmış.

Adet öncesi sendromunun (PMS) esas nedeni bilinmiyor.  İlk akla gelen hormonlardaki değişiklikler çünkü hormon dalgalanmalarının şikayetlerde artma ya da azalma yaptığı aşikar. Bir diğeri beyindeki kimyasal değişiklikler ki depresyonda azalan serotoninin (kimyasal nörotransmiter) yorgunluk, yeme isteği ve uyku problemlerini artırdığı bilinir. Vitamin ve mineral yetersizliği, alkol ve kafeinli içecekler de PMS'ye katkıda bulunan etkenlerden.

Bu dönemlerde diyetinize dikkat edin; tuz tüketimini azaltın. Multivitamin (özellikle B ve E içeren) takviyesi yapın. Uyku düzeninize dikkat edin. Egzersiz yapmayı (yürüyüş gibi) atlamayın.
Siz en iyisi adet tarihlerinizi bir kenara yazın. Böylece cinnet günlerinizin ne zaman başlayacağını siz ve yakınlarınız bilir!
Sağlıkla kalın.