Balıkçılıkta yeni av sezonu 1 Eylül'de yani bugün başlıyor....

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, balıkçılara bereketli bir sezon dilerken, tüketicilere yeni sezonda bol bol balık yemelerini tavsiye etti.

Balıkçılar yeni sezon için teknelerinde ve av ekipmanlarında son hazırlıklarını tamamlarken, bereketli bir sezon geçirmeyi ümit ediyorum.

30 Ağustos akşamı saat 23.23'de arka arkaya üç balıkçı teknesi Özdere açıklarına demir attı...

Yani avlanma yasağının kalkmasından tam 24 saat ya da bir gün önce...

Gülten Hanım aradı, 'Karadeniz'den geldiler, trol mu, gırgır mı ne diyorlar, denizin dibini tarayacaklar, yine mahvedecekler?' diye dert yandı...

Geçen yıl yedi tekne yan yana sıralanıyormuş, vatandaşlar da karadan bunları izliyormuş...

'Yanılıyorsun, onlar hazırlık yapıyorlardır...' dedim...

Yaz aylarında balığa ara veren tüketiciler de yeni sezonun başlamasıyla beraber balığa doyacak, herhalde...

Öztürk, 'Balıkçılarımız ve balıkçılığımız daha fazla desteklendikçe, balığımız sofralarda başköşede yer aldıkça ülkemizin kalkınması ve sağlıklı nesillerin yetişmesi mümkün olacaktır' diyor.

KOBİ'lere devlet desteği ve teşvik geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bayram öncesi açıkladığı, KOBİ'lere yönelik 16 maddelik 'Destek ve Önlem Paketi' ile ilgili, FCS Fidan Consulting&Strategy Kurucu Ortağı ve Yönetim Danışmanı Bülent Fidan değerlendirme yaptı.

Bülent Fidan, bu konu temelinde yaptığı açıklamada, 'Devletimizin almış olduğu teşvik ve destek kararları çok isabetli, son açıklanan 16 maddelik paket sanayicimize, KOBİ'lerimize ve ihracatçılarımıza can verecek.

Bu program kapsamında KOSGEB ve Kalkınma Ajansları yeni hibe çağrıları, yeni destek programları açıklayacak.

Teknoparklara 100 milyon TL destek transfer edilecek.

KOBİ'lerin KOSGEB'e olan borçları 2019 yılına ertelenecek, teşvik belgesi kapsamında yatırımcılara arazi tahsisi talepleri hızlandırılacak. TSE, Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan müracaatlarda indirim yapılacak. Tüm bunlarla beraber KOBİ'lerin, sanayicilerin önündeki bürokratik engeller azaltılacak.

Bu destek programı ekonomimize can verecek' diyor.

En taze ürünler üretici pazarlarında

Bornova'da üretici ile tüketici aracısız şekilde buluşuyor.

Bornova Belediyesi'nin çiftçiye destek olmak ve doğal ürünlerle beslenmek isteyen vatandaşların bu isteğini yerine getirmek amacıyla faaliye açtığı Yerel Üretici Pazarları büyük ilgi görüyor.

Haftada 2 gün Bornova Merkez'de hizmet veren pazar, haftanın bir günü de Evka 3'te kuruluyor.

Eğitilen robotlar

Dünyanın bir numaralı endüstri robotu piyasası olarak Çin, akıllı teknolojilerini çocuklar ve yaşlılar için daha iyi eğitim ve bakım hizmetleri sağlayabilecek şekilde geliştiriyor.

Pekin'in dış mahallelerindeki bir çocuk yuvasında çocuklar, kendilerine yardımcı bir eğitici olarak tahsis edilmiş olan Keeko adlı yuvarlak biçimli bir robot ile birlikte bilmece-bulmaca çözüyorlar. Doğru yanıtı buldukları anda Keeko'nun kalp şeklindeki ışıklı gözleri yanıyor.          

Yarım metre boyundaki robot bir kamera ve bir ekranla donatılmış. Robot hikâye anlatabiliyor, video haber gösterebiliyor ve çocuklara mantık problemleri sorabiliyor.

12 bin kişiye yurt dışında iş!

İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasını amaçlayan İŞKUR, istihdama aracılık etmeyi sürdürüyor.

Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde yurt içinde toplam 570 bin 910 kişinin istihdamına aracılık eden kurum, yurt dışı için de iş kapısı oldu.

Cezayir bin 704, Rusya bin 583, Suudi Arabistan bin 551, Kuveyt 942, KKTC 927, Almanya 850 ve Katar 613 kişiyle en fazla işçi gönderilen ülkeler olarak sıralandı.

Türkiye trenini kaçıran kaybeder

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'ye makul bakış açısıyla bakan yatırımcıların karlı çıkacağını belirterek, 'Türkiye trenine atlamayan, bu treni kaçıran kaybedecek' dedi.

Hırvatistan Türk Helal Pazarına evet dedi

Hırvatistan ve İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) ülkeleri, Dünya Helal Zirvesi ve 6. İİT Helal Expo Fuarı için işbirliğine start verdi.

Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı Yunus Ete ve Helal Expo yönetimini Hırvatistan'ın Zagreb kentinde ağırlayan Hırvatistan İslam Topluluğu (Islamic Community of Croatia) ve Helal Kalite Belgelendirme Merkezi, (Halal Quality Certification Center) 29 Kasım-02 Aralık 2018'de gerçekleşecek.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesindeki dünyanın en büyük helal organizasyonu olan 6. İİT Helal Expo Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi İstanbul'a katılımlarıyla destek vereceklerini açıkladı.

DİP EKSPRES

İhracatta yanınızdayız

Dövizde yaşanan istikrarsızlıktan sonra yabancı şirketlere mektup yazan TTO Başkanı (Torbalı Ticaret Odası ) Abdulvahap Olgun,  bayram dönüşü 'İhracatta Yanınızdayız' programını devreye soktuklarını açıkladı. Olgun 'Firmalarımızın yaşanan sıkıntıları en az hasarla atlatması için üyelerimizin yanındayız' mesajı verdi.

Torbalı Ticaret Odası Dış Ticaret Birimi tarafından hayata geçirilen programda öncelikli hedef ihracata başlamak isteyen veya ihracat sürecine başlamış ancak yeterli verimi alamamış işletmelere geniş kapsamlı bir program sunmak olacak.

Dövizin dizginlenmesini bekliyor

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, dövizin yüksek seviyelerde seyretmesinden en çok otomotiv sektörünün etkilendiğini söyledi.

İthalatın azaltılıp üretimin ve ihracatın artmasının yolunun üreticiyi teşvikle yatırıma yöneltmek olduğunu söyleyen Akkalay, 'Dövizin olağanüstü yükselmesi sebebiyle özellikle iç piyasada satışlar durdu. Bu daralmanın ilacı dövizin dizginlenmesi ve üreticiyi yatırıma teşvik etmektir' dedi.