Ülke genelinde ve 26 sektörde en çok ihracat yapan firmalarının ödüllendirildiği gecede, bu yıl mücevher sektörüne ödül verilmedi.
Sektörde geçen yıl da lider konumda bulunan Reza Zarrab'ın şirketi Roysar Gıda'nın adı anons edilmedi.
Sarraf geçen yıl ödül törenine katılmış ve ödülü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un elinden almış, Kurtulmuş törenden önce kime ödül vereceğinin kendisine söylenmediğini söyleyerek kendini savunmuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Zarrab'ı o gün ilk kez gördüğünü ve simaen tanımadığını açıklamıştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği bu yılki İhracat Şampiyonları Ödül Töreni'nde 17 Aralık operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab ya da şirketten herhangi birinin adı anons edilmedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı ödül töreninde, 'değerli maden ve mücevherat' sektörünün ödülü sansürlenerek es geçildi.


Eşi ev tuttu

İran'a yönelik ambargoyu ihlal etmek, bankacılık sistemine ve ABD'ye karşı dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla ABD'de tutuklanan Zarrab, 10 milyon dolar nakit garantili 50 milyon dolarlık kefalet teklifinde bulunmuştu.
zarrab'ın kefalet talebine verilecek yanıtın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.


Numan Kurtulmuş'tan açıklama

Zarrab'ın Roysar Gıda adlı firması, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 25'inci şirketi, mücevher sektörünün bir numarası.
Törende açıklanan ve ödül alan 2015'te en fazla ihracat yapan ilk 10 şirket ise Ford Otosan, Tüpraş, Oyak-Renault, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Tofaş, Arçelik, Toyota, Bosch ve TGS Dış Ticaret oldu.


Bayramı bekliyor!

2016 yılına düşüşle başlamasına rağmen yükseliş trendine giren Mücevher İhracatı, Mayıs ayında sert bir fren yaptı.
Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve İran'da yoğunlaşan durgunluğu Ramazan ayına bağlayan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Ramazan Bayramı sonrası bu pazarların yeniden canlanacağını söyledi.

3.3 milyon vatandaşın borcu siliniyor

3.3 milyon genci 3.6 milyar liralık Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcundan kurtaran yasa, 26 Nisan da yürürlüğe girdi. Bu yasa kapsamında 26 Nisan 2016'dan önce GSS kapsamında bulunan ve prim borcu olanların, bu borçlarının 25 yaşını doldurduğu tarihe kadarki kısmı silinecekti.
26 Nisan 2016'ya kadar ödenen primler veya yapılandırmayla ödenen borçlar iade edilmeyecekti. Yasanın çıkmasının ardından en çok merak edilen konu, primlerin nasıl silineceği oldu.

Emekliye yaz müjdesi!

Emekliler bu yaz maaşlarında yeni artış görecek.
Haziran'da promosyon imzaları atılırsa en az 200, en fazla 300 TL yıllık para yatacak.
Temmuz'da enflasyon ve toplu sözleşme artışları ile alınacak para 172 lira ile 428 lira arasında.
Ocak ayında seyyanen zam, enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışı alan emekliler şimdi yaz aylarında gelecek artışlara kilitlendi. Haziran ayında tüm emekliler için promosyon anlaşmalarının yapılması bekleniyor.
Ardından Temmuz ayında SSK ve Bağ- Kur emeklileri enflasyon farkı alırken, memur emeklileri de toplu sözleşme zammı alacak.
Ayrıca enflasyon farkı zammın üzerinde çıkarsa bu da memur emeklilerinin maaşına yansıyacak. 
11 milyona yakın emekli artık memurlar gibi maaşlarının yattığı bankalardan promosyon alacak.


Yerimizi aldık!

Dünya Bankası'nın yayınladığı İş Yapma Kolaylığı raporundaki sıralamada Singapur yine 189 ülke arasında birinci sırayı alırken, Türkiye de sıralamada yer aldı.
İşte dünyanın en kolay iş yapılabilir ülkeleri
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerdeki asgari ücret rakamlarını sıraladı.


Kaçınılmaz son! O sektör de çöküyor

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) tarafından açıklanan verilere göre, Rusya'da yeni konut arzı ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.2 düşerken, bu yılın nisan ayında yeni konut inşası da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3 geriledi.
Bu yılın nisan ayında toplamda 63 bin yeni konut inşa edilirken, inşaat alanındaki toplam faaliyet miktarı ise yine bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 azaldı.
Rusya'nın inşaat sektöründe 90'lı yılların başından bu yana faaliyet gösteren Türk şirketleri önemli bir paya sahip. Moskova'nın merkezinde yer alan Moscow City'nin inşası ve Rusya Duması'nın yenilenmesi gibi önemli projeleri üstlenen Türk inşaat şirketleri, Rusya?da yaklaşık 80 bin Türk vatandaşına da istihdam sağlıyor.

Enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mayısta yüzde 0,58, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,48 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,25 oldu. 
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, mayıs ayında 93 bin 904 seviyesinde gerçekleşti. Böylece, 81 bin 542 araç satışı yapılan Mayıs 2015 pazar toplamına göre satışlar yüzde 15,16 arttı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Süleyman Soylu, 'Herkes şunu bilsin ki kıdem tazminatı konusunda tüm sosyal  tarafların değerlendirmeleri, görüşleri masada olacak ve Türkiye bu kıdem  tazminatı sorununu çözebilecek adımları hep birlikte atacaktır' dedi.


Bürokrasi bitiyor

Enerji Bakanlığı güneş enerjisi ve maden yatırımlarında termik santral kurma sözü veren yatırımcıya tüm bürokratik işlemleri bitmiş şekilde arsayı teslim etmeye hazırlanıyor. Bakanlık devlete ucuz elektrik vermeyi garanti edenlere sahayı verecek.
Otomotiv, tarım, enerji ve mobil iş makineleri için sızdırmazlık ürünleri tedarik eden Freudenberg Sealing Technologies'in 10 milyon avroluk yatırımla Bursa'da kurduğu fabrika açıldı.


'Saygılı'dan sportif destek

Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı, Karabağlar'daki Bahar Futbol Turnuvası'nda, spor malzemesi sponsoru olduğu yıldızlar kategorisinde şampiyon olan Kestanepazarı Gençlik ve Spor Kulübü sporcularını kutladı.
Turnuvanın 'yıldızı', Yıldızlar kategorisinde çıktığı tüm karşılaşmalarda izleyicilere futbol ziyafeti sunan Kestanepazarı Gençlik ve Spor Kulübü Futbol Takımı'ydı. Kestanepazarı Kulübü'nün şampiyon 'yıldızları' kupa ve madalyalarını aldılar.
Turnuva'nın başarılı diğer yıldızları gibi, Kestanepazarı Kulübü sporcuları da unutamayacakları bir gururu paylaşmanın onurunu yaşadılar.
Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı ise, öğrenci kulüp takımlarına ve amatör sporlara katkı vermeye devam edeceklerini belirtti.

Herkese maaş bağlanması için referandum

İsviçre'de herkese maaş bağlanması önerisi için referandum yapılıyor. Öneri, çalışan ya da çalışmayan tüm İsviçre vatandaşları ve ülkede yasal çalışma izniyle en az beş yıldır yaşayan tüm yabancılara koşulsuz maaş verilmesini öngörüyor.
Önerinin destekçileri, bunun 'düzenli maaşı olan iyi iş bulmanın giderek zorlaştığı bir dünyada yoksulluk ve eşitsizliğe çözüm olacağını' savunuyor. İsviçre Hükümeti ve siyasi partilerin tamamına yakını halka öneriyi reddetme çağrısı yaptı.
Kamuoyu yoklamaları, öneriye karşı olanların oranının yüzde 70'den fazla olduğuna işaret ediyor.
Önerinin arkasındaki sivil toplum kuruluşu, yetişkinler için 2500 İsviçre Frangı (2500 dolar), çocuklar için de 625 frank teklif etti.

***

DİP EKSPRES

İşçinin maaşı 5 bin lira oldu


Bayraklı'da, belediye ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında 80 kadrolu işçi için imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile en düşük işçi maaşı 4 bin 950 lira olarak belirlendi. Sözleşmeye, eşine fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan, içki ve kumar sonucu evin huzurunu bozan işçinin maaşı 1 yıl boyunca eşine verilir maddesi eklendi.
Bayraklı Belediyesi Osmangazi Hizmet Binası'ndaki konferans salonunda düzenlenen imza törenine Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve sendika temsilcileri katıldı.
Sözleşmenin detaylarına ilişkin bilgi veren Genel-İş 6 No'lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, günlük yevmiyelere toplamda yüzde 30 zam yapıldığını, yılda 5 defa verilen erzak yardımının 6'ya çıkarıldığını, tüm çalışanlara ağır iş primi olarak 405 lira yansıtılmasının kararlaştırıldığını aktardı.