Platon'a göre insanların ve toplumların nihai amacı mutluluktur. Platon'a göre mutluluğu sağlayabilecek şey iyilikten başkası değildi. Çünkü Platon'a göre "İyi" en yüksek ideaydı ve şeylerin doğalarının tamlığını ifade ettiği için "İyi" ideası gerek insanın, gerek toplumun yetkinliğini temsil etmekteydi. Bu yüzden iyiye benzeyen, mümkün olduğunca iyi olmaya çalışan bir insan, aynı zamanda kendi doğasını tamamlamak yolunda mesafe kat etmiş, kendine yeterli hâle gelmiş insandır. Bu yüzden mutlu olmak isteyen herkesin iyiyi istemesi, iyiyi hayatının amacı sayması gerekmekteydi. Eğer insanı mutlu kılan şey iyilikse insanı iyi kılan nedir? Platon'a göre insanı iyi kılan; erdemden (arete), doğruluktan (aletheia) ve adaletten (dikaiosyne) başkası değildir.

Fransız yazar ve filozof Voltaire 'Faniler eşittir; doğum değil, Erdemdir farkı yaratan (yapan)' demiştir. Hint asıllı Amerikalı Psikanalist Salman Akhtar, Türkiye'de konferansı sırasında bizlere şu soruyu sormuştu. Dünyaya gelen bir bebek cennetten yeryüzüne inmiş bir yağmur damlası gibidir. Sizce şu damlalardan en çok hangisi şanslıdır? Bir çöplüğe düşen bir yağmur damlası mı, bir Mercedes'in üzerine düşen mi yoksa büyük bir okyanusa düşen mi? Sorunun cevabını bilmesine rağmen bazı dostlar gülümseyerek Mercedes'i ifade etmişlerdi. Gerçekten de insanları birbirinden farklı kılan ya da mutlu eden sadece sahip oldukları maddi değerler olmadığını bir psikiyatri doktoru olarak her poliklinik günümde gözlemlemekteyim. İnsanların mutluluk için bir şeylere atıfta bulunması, mutluluk için ilk adım gibi görünüyor.

Platon'a göre 4 temel erdem vardır; bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve bütün erdemlerin temeli olan adalet. Yiğitlik, korkulacak ve korkulmayacak şeyler üzerine aklın bir yargısıdır. Neden korkulacağını neden korkulmayacağını bilmek, bu da bilgelikle olur. Ölçülülük, kendine hakim olmakla olur. Adaletse herkesin kendine düşen görevi yapmasıdır. Bu başerdemdir.
Adalet, günümüzde herkesin üzerinde endişe ettiği bir kavram haline gelmiştir. Bugün Platon'un başerdem olarak kabul ettiği adalet; ülkemizde kimsenin güveninin kalmadığı bir kurum haline getirilmiştir.
Platon 'Devlet' isimli yapıtında bozuk devlet düzenlerini de sıralamıştır. 4 grupta ifade ettiklerinin hepsi de bana nedense tanıdık geldi.
1.Timokrasi; irade yanı ağır basan devlet, ün sever insan tipi söz konusu.
2.Oligarşi; arzu yanı ağır basan devlet, para sever insan tipi söz konusu.
3.Demokrasi; egemen olan tutkulardır. Zenginlik peşinde koşarlar. Erdemli olmayanı seçebilirler.
4.Tiranlık; adil olmayıp, ilkelerden sapılırsa zorba devlet olur.
Bugün, uzun zamandır teorik olarak okuduklarım ile kafamda kurduklarımı sizlerle paylaşmayı denedim. Umarım sizlere de düşünme payı oluşturabilmeyi başarabilmişimdir.