Buna 'gözümüz aydın' mı? yoksa 'müjde' mi diyeceğiz?
Tam anlamıyla bilmiyorum...
Ama bildiğim ve düşündüğüm bundan böyle artık Rusların, bizim dometesleri, bizden daha ucuza yiyecekleri...
Hem de organik olanlarını...
Bizim yediklerimiz ise ilaçlı mı hormonlu mu?
Bunu da herhalde uzmanlar biliyordur.
Ama bu arada bir parantez açayım, geçenlerde bir babanın feryadında okumuştum, 'uzman' diye bilinen veya halk tabiriyle geçinenlerin bu sıfatla yakından uzaktan bir ilgisi yok!
Dilin kemiği yok!
Herkes istediği şekilde konuşuyor yazıyor...
Bilen de, bilmeyen de!...

Bir şirketimize daha

Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Rusya'ya domates ihracatı için bir Türk şirketine daha izin verdi.
Rosselhoznadzor'un konuya ilişkin açıklamasında, '4 Nisan 2018'den itibaren Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın garantisi altında, sıradaki etap çerçevesinde Bostan Gıda şirketinin ürettiği domateslerin Rusya'ya sevkiyatına izin verilmekte' ifadelerine yer verildi.
Bostan Gıda, geçtiğimiz aralıkta Rosselhoznadzor uzmanları tarafından teftiş edilmişti.
Böylelikle Rusya'ya domates ihraç etme izni alan Türk şirketlerin sayısı 15'e çıktı.
Bu arada açıklamada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.
Neymiş efendim;
'Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın garantisi altında...'
İşte bu garantinin marketler zincirinde satılan ürünlerde de olmasını istiyoruz.
Örneğin zeytinyağında, örneğin süt ürünlerinde...
Hatta 'organik' diye ederinin çok üstünde fiyatla alıcı bulan tüm meyve ve sebzelerde de.

Yargıtay'dan 'kredi masrafı' kararı

Yargıtay, bankadan kullanılan krediler için çeşitli adlar altında kesilen masrafların iadesi talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kullanılan krediler için çeşitli adlar altında kesilen masrafların iadesi talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Antalya'da yaşayan Ramazan Güney, bir bankadan kullandığı krediler nedeniyle değişik adlar altında yapılan kesintilerin iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurdu.
Başvurusu reddedilen Güney, Tüketici Hakem Heyeti kararının iptali ile belirlenebilir olduğunda artırılmak üzere 1 liranın tahsili istemiyle mahkemeye başvurdu.
Serik 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi kullanımı sırasında 220 ve 250 lira olmak üzere masraf kesildiği, bunun kullanılan kredi miktarları ile karşılaştırıldığında tüketici aleyhine dengesizlik oluşturmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.
Karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kanun yararına bozulması talebiyle temyiz edildi.
İtiraz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Bozma kararında, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesinde 'Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar'ın düzenlendiği anlatıldı.
Kararda, söz konusu kanun maddesinde 'Haksız şart, tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır. Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür.' düzenlemesinin yer aldığına işaret edildi.

***

DİP EKSPRES

Uber rekabeti her yerde var!


Aplikasyon bazlı ulaşım sektörü devi Uber ve Lyft'in yarattığı rekabet ortamı dünyanın her yerinde taksi şoförlerini farklı mücadele yöntemlerine itti.
İlk olarak San Francisco'da 2006'da başlayan operasyonlarını bugün neredeyse Amerika'nın her kentinde sürdüren Uber en büyük direnişi sarı taksileriyle ünlü New York'ta yaşıyor.
Rekabet yüzünden işlerini değiştiren, taksilerini satan ve hatta şehirden taşınanlar dışında, son birkaç ayda 4 taksi şoförünün bu rekabet yüzünden intihar etmesi sorunun boyutlarının büyüdüğünü gösteriyor.
Bu arada İstanbul'da da birçok sarı taksicinin ÜBER'e geçtiği ve taksi plaka fiyatlarının panik sonucu önemli ölçüde düştüğü bazı firma ve kişilerin ise bunları topladığı belirlendi.