Şöyle bir gözünüzde canlandırın. Bizim Güzel İzmir'imizin konumunu dediğim gibi gözünüzün önüne getirip hayallerinizle süsleyin. Yazdığımca, Güzel İzmir'imizin körfezini süsleyen dağların kentimize kazandırdığı o çanak görüntüsü ne kadar da ilginçtir.

Bilmem ki dünyanın başka yerleşim yerlerinde böylesi bir güzellik var mıdır? Bir tarafta Çatalkaya'mızla başlayıp, ardından Kadifekale'mizle sürerek Belkahve'de kapanan körfez çanağımız. Bitti mi dersiniz? Bu kere Naldöken - Bornova üzerinden geldik mi Yamanlar'a?
Yamanlar Dağı; körfezi kucaklayan dağlar silsilesinin en haşmetlisidir. Karşıyaka İlçemizin sırtını dayadığı bu dağın yüksekliği bildiğim kadarıyla 1000 m.'yi aşkındır. Şimdi orada bir "Tabiat Parkı" bulunmaktadır.
İzmirli olup hatta Karşıyakalı olup da Yamanlar Dağına çıkmayanlar olduğunu biliyorum. Biliniz ki bu eksiklik onlar için ciddi bir kayıp sayılmalı. Zira; Yamanlar'ın tepesinden İzmir'i seyretmenin muhteşemliğini anlatmaya kelimeler yetmez.
Yalnız, o kadar mı? Biraz ötesinde; daha doğrusu zirvenin altından biraz aşağılara doğru giden yolu izleyince bir başka doğa harikasına ulaşabilme şansınız da bulunuyor. Karagöl adını duymayanınız var mı? Bilmiyorum, belki duymuş olabilirsiniz ama duymuş olup da gidip görmemişseniz şansınıza ya da ilgisizliğinize küsünüz. Bu sözlerimin ne kadar doğru olduğunu; orada Karşıyaka'nın 30 km. yakınındaki Karagöl'ü gördüğünüzde doğanın İzmir'e ne kadar farklı bir güzellik bağışladığına tanık olabilirsiniz.
Üstelik, bu gölün Antik Yunan'daki Tantalos efsanesi ile bağlantılı olduğunu da anımsatarak yazımın bu bölümünü bitirmiş olayım.
***
Yamanlar'ın tepesinde Karşıyaka Belediyesi'nin işletmeciliğini yaptığı bir restoran, kafeterya ve seyir terasları bulunuyor. Durun durun bu kadar da değil, fazlası da bulunuyor. Neler mi, onları da yazayım: Bungalovlar, kamping evleri ve çadır alanları.
Voleybol, basketbol sahaları  ve yüzme havuzlarının bulunduğunu  da söylersem ne dersiniz, ne düşünürsünüz?
***
Ama eklemem gerekir ki bütün bu güzelliklere ulaşabilmenin de son derece zor ve hatta imkânsız olduğunu da söylemeliyim. Evet, bildiğim kadarıyla Karşıyaka Belediyesi tarafından bazı kurallara bağlı olarak çalıştırılan servis hizmetleri bulunuyor. Ancak görüşüme göre bütün bunlar o yukarıda bulunan güzelliklerden yararlanabilmek için yeterli sayılabilir mi? Karar sizlerindir.
Bilmiyorum, artık İzmir Büyükşehir Belediyesi mi yapar yok Karşıyaka Belediyesi mi? Düşüncem; sonuçta yapılması gerekli bir tesis olacaktır. Bence; Yamanlar'a mutlaka teleferik yapılmalıdır. Düşünün bir kez; teleferikle Sancaklı ve Yamanlar Köylerindeki  iki istasyondan sonra Yamanlar Sosyal Tesisleri ardından Karagöl. Ne kadar muhteşem olurdu değil mi? Olur da belki gerçekleşir.
Esenlikle kalınız...