İnovasyon denince akla ilk olarak teknolojik yenilikler gelse de aslında inovasyon denilen şey bir süreçtir. Bu süreç insan kaynaklarından planlamaya kadar işletmenin her alanında kullanılabilecek bir araçtır.
Bunu belirttikten sonra konuya gireyim: Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle kurulan ve elli dört ülkede faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı'nın bölgemizdeki çalışmalarını yürüten AİA - Çorlu Proje Ofisi'nin faaliyetlerinden biri olarak, 'İnovasyon Yönetimi' konulu çalıştay, 18-19 Eylül 2014 tarihlerinde 09:30 - 17:00 saatleri arasında Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilecek.

Deneyimi kazandırmak!

Çalıştayın amacı, Çorlu'daki firmaları, inovasyon yönetimi konusundaki sistematik yaklaşımlar ve kullanılabilecek yöntem ve araçlar hakkında bilgilendirmek, inovasyon yeteneğinin artırılması için yapılacak çalışmalara temel oluşturmak ve firma yetkililerine yapılacak uygulamalı çalışmalarla inovasyon yönetimi deneyimi kazandırmak olarak açıklandı.

Sadece seyirciye oynuyoruz


Katılım Koşulları da cazip. Öncelikle;  çalıştaya katılım ücretsiz. Ancak; katılım kontenjanı sınırlı.
Çalıştaya katılım ve sertifika için katılımcı adı soyadı, firma adı, telefon ve e-posta adresi bilgilerini en geç bu sabaha kadar bildirmeniz gerekiyor.
Merak ettiğim konu şu: İzmir'den acaba bu çalıştayı kaç kişi takip edecek?
Belki farkında değiliz ama Çorlu şu anda her yönden büyük bir atılım içinde. Nedense İzmir'de bir moda çıktı...
Ver elini Diyarbakır...
Ya da Mardin...
Ve Doğu illeri....
Çorlu'nun İzmir'e çok daha faydalı ve yararlı olabileceğini kaç kişi biliyor.
Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası'ndaki su çalıştaya İzmir olarak bırakın firmaları EBSO ya da İTO'dan (İZTO denilmesini kabullenemiyoruz) mutlaka temsilci gönderilmesinin de gelecek için önemli bir adım olacağını düşünüyorum.


KOBİ'ler  markalaşma istiyor

Son yıllarda bulundukları bölgenin ve ulusal pazarın dışına çıkmak, büyümek isteyen KOBİ'ler hızlı bir markalaşma ve kurumsallaşma sürecine girdi. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan 'gıda' bu konuda başı çeken sektörler arasında.
Türk KOBİ'lerinin markalaşmalarına destek vererek, hem uluslararası pazarda rekabet güçlerini artırmak hem de yeni kurulan firmaların sağlam temeller üzerine kurulması için markalaşma desteği vermek amacı ile kurulan idemama.com'un verilerine göre; gıda sektörü en çok logo, kurumsal kimlik, ambalaj ve menü tasarımı gibi konulara yoğun ilgi gösteriyor.
Şirketin kurucu ortakları; Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori, son zamanlarda özellikle Ege Bölgesinde yer alan İzmir, Manisa, Muğla ve Aydın' da aktif olarak faaliyet gösteren restoran ve kafelerden gelen taleplerde ciddi bir artış olduğunu, en çok rağbet gören tasarımların ise menü, el ilanı ve amerikan servisi olduğunu belirtti.

Sonucu bekliyoruz

Bildiğiniz gibi; Enerji maliyeti her yıl artan Türkiye'nin halen en büyük cari açık kalemi Rusya'dan ithal edilen doğalgaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti enerji portföyünü çeşitlendirmek kadar ABD'nin IŞİD'e karşı bölgeden beklediği adımları dengelemek anlamına da geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik bir zamanlama ile Katar'a gitmesi ve doğalgaz anlaşması yapmasının arkasında birkaç faktör var.
Biri elbette Rus doğalgazına karşı imkanları arttırmak ve çeşitlendirmek. Diğeri ise özellikle Doğu Akdeniz'le uzun zamandır ilgilenen Amerikan şirketlerinin yeni partnerler bulması.

Gündemde olacak

Türkiye ve İsrail arasında iki yıldır süren Mavi Marmara pazarlıkları Gazze Operasyonu ile tamamen sonlandırılmış olmasaydı ABD Dışişlerinin en önem verdiği projelerden biri Doğu Akdeniz'de KKTC'yi de içine alacak yeni bir enerji koridoru yaratma ihtimaliydi.
Nitekim Başbakan Davutoğlu'nun adaya gidiyor olması da bu konunun adanın gündeminde olacağının işareti.
Ama Türkiye'nin IŞİD konusunda ABD ile görüşmeleri sonuçsuz kalırken ABD'nin iki önemli şirketi bölgenin iki kritik ülkesi ile anlaşma imzaladı ve Türkiye şimdilik bu denklemde yok.
Aylardır Türkiye ile İsrail anlaşsın diye bekleyen Noble Enerji, Doğu Akdeniz'in en büyük doğalgaz havzası Leviathan sahasının arama ve sondajı için Ürdün Ulusal Elektrik Şirketi ile anlaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı 'memnuniyetle' duyurduğu Letter of Intent yani yatırım niyet mektubu ile Ürdün'ün 1.5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlayacağını açıkladı. Ürdün bu anlaşma ile önümüzdeki 15 yıl boyunca 1.6 trilyon kübik feet gaza erişebilecek.

Zamanlamaya dikkat!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin IŞİD için işbirliği istediği Kahire ziyaretinin hemen ardından MISIR, Sahra petrolünün arama ve sondajı için Houston merkezli ABD'li Apache enerji şirketi ile en az 44 milyon doları değerinde bir anlaşma yaptığını duyurdu.
Mısır bu anlaşma için Apache'ye 25 milyon dolarlık bir teşvik de verdi. Anlaşma paketinde 11 yeni petrol kuyusu açma izni yer alıyor. Apache 2008'den bu yana Mısır'da arama ve sondaj yapıyor ama bu anlaşmasının zamanlaması da 'manidar'.

Yorum önemli!

Enerji maliyeti her yıl artan Türkiye'nin halen en büyük cari açık kalemi Rusya'dan ithal edilen doğalgaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti enerji portföyünü çeşitlendirmek kadar ABD'nin IŞİD'e karşı bölgeden beklediği adımları dengelemek ya da off-set etmek anlamına da geliyor. Nitekim Katar'ın sınır dışı ettiği İhvan üyelerini Türkiye'ye davet etmesi de böyle yorumlanabilir.

Rusya ile İran


Bu arada Rusya'ya ambargo koymaya hazırlanan AB de doğalgazının bir bölümünü yeni oluşturduğu 'Avrupa -Akdeniz Gaz Platformu' üzerinden sağlamaya istekli. Yani İsrail gazının batıdan da müşterisi çıkabilir.
Ticarette bazı kurallar geçerli olmayabiliyor. Enerji denkleminin hala en sürpriz oyuncusu İran ve Tahran ise henüz kartlarını açmış değil.

***

DİP EKSPRES


Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Esbaş tarafından 'Yeni Dönemde Türkiye-Amerika-Avrupa Perspektifİ: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP); Fırsatlar ve Riskler' Konferansı 18-19 Eylül 2014 tarihlerinde, Ege Serbest Bölgesi, Esbaş Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda düzenleniyor.
Esbaş'ın ev sahipliğinde, T.C. Ekonomi Bakanlığının himayelerinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı-SSM, Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM ve Amerikan Şirketler Derneği-ABFT'nin destekleriyle düzenlenen bu konferans, şimdiye kadar TTIP konusunda yapılan en önemli ve konusunda uzman uluslararası kanaat önderlerinin görüşlerini aktaracağı bir konferans olacak.

Katılıp konuşacaklar

 
Bu önemli konferansa, ülkemizin yanı sıra ABD ve Avrupa'dan 200 civarında yerli ve yabancı iş dünyası ve kamu lideri ile siyasetçi, bürokrat, yatırımcı ve yöneticinin İzmir'e gelmesi bekleniyor. T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılarak açılış konuşmasını yapacağı konferansta ayrıca, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Valisi Mustafa Toprak da birer konuşma yapacak.