Bundan sadece birkaç yıl önceydi. 'Ortadoğuda bizim haberimiz olmadan yaprak bile kıpırdayamaz' söyleminden bugüne Katar krizinde neler oluyor, biz de anlamaya çalışıyoruz noktasına geldik. Gerçekten Türkiye'nin sosyal, siyasi ve ekonomik geleceğini oldukça etkileyebilecek Katar krizinde neler oluyor?

Bizler televizyonlarda yaz tatili öncesi sezon finallerine hazırlanan yerli dizilere odaklandırılmaya çalışılırken, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil bazı Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesi, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik krize yol açtı. Mısır "ikinci bir emre kadar" Katar uçaklarına hava sahasını kapattı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Yemen de Katar ile tüm hava, kara ve deniz trafiğini kesmeye hazırlanıyor. Ayrıca Katarlı diplomatlara kendi ülkelerine dönmeleri talimatı verildi.

Katar ve diğer Körfez ülkeleri arasındaki gerilim son aylarda artmıştı. Suudi Arabistan Katar'ı, 'Orta Doğu'da terörizme destek vermekle' suçluyor ve Doha yönetiminin Suriye'de adını "Şam'ın Fethi Cephesi" olarak değiştiren Nusra Cephesi'ni ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü desteklediğini iddia ediyor. Suudi Arabistan'la birlikte Mısır'ın da dile getirdiği bir diğer suçlama ise Katar'dan 'Müslüman Kardeşler hareketine hem siyasi hem de finansal destek verilmesi'. Mısır ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler hareketini de "terör örgütü" olarak kabul ediyor. Bahreyn'in diplomatik ilişkileri kesme gerekçesi ise Katar'ın ülkedeki 'İran destekli silahlı gruplara destek vermesi' olarak açıklandı. Bahreyn'den yapılan açıklamada "Medya yoluyla ülkedeki terörist faaliyetler kışkırtıldı ve ülkede kaos ortamının oluşması için çabalandı" deniyor.

Monarşi ile yönetilen Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ı bölgede 'mezhepçilik yapmakla' ve Sünni siyasal İslam'ın tüm bölge ülkelerinde etkisini artırabilmesi için 'terör örgütlerine destek vermekle' suçluyor. İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, "Diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi, Trump yönetimi üzerinde 'Katar'la ilişkileri gözden geçirin' baskısının arttığı bir dönemde geldiği için önemli. Geçen hafta bölgeyi ziyaret eden ABD Başkanı Trump, Körfez ülkelerinden radikal örgütlere karşı daha etkin bir mücadele yürütmesi yönünde çağrı yapmıştı" diyor. Obama'nın başkanlığı döneminde ABD Savunma Bakanlığı yapmış olan Robert Gates de daha önce Katar'ın tutumunu eleştirerek "Katar hükümetinin Hamas, Taliban ve El Kaide'ye finansal destek akışını önlemek adına adım attığını hiç hatırlamıyorum" demiş.
Körfez'deki kriz Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile çok yakın ilişkiler kurdu. Katar 2016'da Türkiye'ye en çok yatırım yapan 7. ülke oldu. Finansbank, Digitürk gibi dev şirketler Katarlılarca satın alındı. Türkiye, Katar'da bir askeri üs kurmak için çalışmalarını sürdürüyordu. Şimdi Katar, Türkiye'den destek beklerken Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ise Türkiye'yi kendi saflarına katmaya çalışacak.2013'te Muhammed Mursi'yi askeri darbe ile deviren Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütünü yasakladı. Katar'a yönelik yaptırımların nedenlerinden biri; İhvan yöneticilerini barındırması. Bu konu da Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 'Müslüman Kardeşleri' terör örgütü olarak görmediğini sık sık vurguluyor. Amerika ise terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

15 Temmuz darbe süreci, referandum, dizilerin finalleri, Arda Turan'ın milli takımdan ayrılması derken Türkiye Gemisi, bizden habersiz yaprak kımıldamaz denilen sularda büyük bir fırtınaya doğru yol alıyor. Bilmem neler oluyor ve olacak, farkında mısınız?