Ekonomi gazetesi 'Yeni A takımı açıklandı' manşetini atınca merak ettim.
Acaba her zaman olduğu gibi gece yarısı önemli kararlar alınmış ve bir saatte önemli değişiklikler mi olmuştu?
Meğer 'Yeni' sözcüğünü çok seven 'yeni' Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği resepsiyona katılanların isimleri yazılmış ve 'Yeni A Takımı' başlığıyla verilmişti.
Biliyoruz ama çok daha 'yeni' olduğu için bu 'yeni' diye söz edilen isimleri bir de sizinle birlikte okuyalım:

Yeni A takımı açıklandı

Resepsiyona iş dünyasından katılan isimler; Doğan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve iş adamı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Ali Sabancı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı...

Önemli isimler

İş adamları: Ahmet Çalık, Ahmet Nazif Zorlu, Ferit Şahenk, Erdoğan Demirören, Ethem Sancak, Nihat Özdemir, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Bülent Eczacıbaşı, Süleyman Çetinsaya, Celal Poyraz, Zeki Poyraz, Mustafa Kaya, Ahmet Kaya, Ahmet Gür, Mehmet Gür.

Sırtı yere gelmez!

Çok sayıda gazete ve televizyonun yazarlarının ve Ankara temsilcilerinin katıldığı resepsiyonda Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CNN Türk Genel Müdürü Barış Tünay, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, gazeteci Murat Yetkin, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, televizyoncu Acun Ilıcalı gibi isimler yer aldı.

Bizim bölgede idi

Bu arada Acun Ilıcalı'yı kutlamak lazım...
Dur durak bilmiyor...
Gündüzünde Foça'da genç belediye başkanı Gökhan Demirağ ile birlikte idi, gecesinde Ankara'da...
Gece yarısı ya da sabahında nerede bilemiyoruz...
Ama bildiğimiz birçok işadamı ve girişimciye fark attığı...

Beşiktaş'ın Foça kampı

Yanlış anlaşılmaması için Foça ile ilgili biraz bilgi vereyim:
Televizyon dünyasının ünlü isimlerinden Acun Ilıcalı, İstanbul Beşiktaş Belediyesinin Foça'da düzenlediği yaz kampının konuğu oldu.
Acun Ilıcalı, deniz kampına katılan gençlere ve çocuklara sertifika verdi. Sertifikalarını alan gençler, Acun Ilıcalı ile fotoğraf çektirip, imza aldılar.
Sertifika töreninin ardından konuşma yapan İstanbul Beşiktaş Belediyesi Başkanı Av. Murat Hazinedar, 'Yarınlara yapılacak en büyük yatırım, geleceğin mirasçısı çocuklarımızı en iyi şekilde anlayabilmektir. Çocuklarımızı geleceğe daha iyi hazırlamak ve onlara daha sosyal bir yaşam sunmak için çalışıyoruz' dedi.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise konuşmasına, Heredot'un, 'Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular' sözleriyle başladı.
Başkan Demirağ, Acun Ilıcalı'ya, 'Foça'nın kara taşına bastınız. Bundan sonra sizleri burada bol bol göreceğiz. Burada olmanızdan dolayı çok memnun olduğumuzu söylemek isterim' dedi.
Duymuşsunuzdur:
Foça'ya gelip de 'kara taşına' bastığınız an sizin Foça'ya yine geleceğinize inanılır.

Dahasını öğreniriz

Şimdi yine Ankara'ya, 'Yeni A Takımı' olarak adlandırılan resepsiyona döneyim:
Dünya Motorsiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu gibi yurt dışında derece almış birçok sporcunun katıldığı resepsiyonda Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen de vardı.
Sanat camiasından çok sayıda ünlü ismin yer aldığı resepsiyona şarkıcılar Demet Akalın, Petek Dinçöz, Nihat Doğan, Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Serkan Çağrı, Uğur Işılak, Sinan Akçıl, oyuncular Hülya Koçyiğit, Kenan İmirzalioğlu, Necati Şaşmaz, Tolgahan Sayışman, Ece Erken ve modacı Faruk Saraç katıldı.
Ehh ne diyelim?
Hayırlısı olsun vatana, millete ve katılanlara...


***

Doğalgaz kapıya geldi


İlk etap altyapı yatırımlarını tamamlayan, yılsonuna kadar 10 fabrikanın üretime
başlamasının planlandığı Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) sanayiciye ucuz ve kaliteli enerji sunmak için elektrik dağıtım lisansını da aldı. Halen 2 fabrikanın üretim yaptığı Bağyurdu OSB'ye doğalgaz tesisatı kurulurken, fiber optik altyapısı da tamamladı. Ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi firmalarının faaliyet göstereceği 100 fabrikanın kurulmasının planlandığı bölge 10 binin üzerinde kişiye de istihdam sağlayacak.

Sanayici memnuniyeti

Bölgelerinde çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, yatırım yapacak sanayicinin sıkıntı yaşamaması için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Sanayicinin ilk etapta ihtiyaç duyacağı enerjinin karşılanmasına öncelik verdiklerini bu amaçla bölgeye indirici merkez kurulduğunu açıklayan Telseren, 'Sanayiciye ucuz ve kaliteli enerji sunmak için çalışıyoruz. Bu amaçla indirici merkez inşaatı son aşamada. Doğalgaz tesisatımız hazır. Bununla birlikte BAYOSB olarak elektrik dağıtım lisansımızı aldık. Bölgede elektrik dağıtımını biz yapacağız. Ayrıca sanayicilerin internete daha hızlı ulaşabilmeleri için fiber optik altyapısını kurduk. Daha kaliteli hizmet vermek için kalite yönetim sistemini de hayata
geçiriyoruz. Sanayici memnuniyetini en üst noktaya çıkarmak için atırımlarımız
devam edecek' dedi.

60 dönüm arazi satışta

Bölgelerinde 2. Etap altyapı yatırımlarının projelerinin hazırlandığını kısa süre içinde ihaleye çıkılacağını dile getiren Telseren, halen bölgede 2 fabrikanın üretim yaptığını yıl sonuna kadar bu sayının 10'a çıkmasını beklediklerini söyledi. Mesleki Eğitim Merkezi'nde sanayicilere nitelikli eleman kazandırmak için eğitim çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Telseren, çevre ile uyumlu üretimi esas alan bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarına da başladıklarını vurguladı.
Telseren, bölgelerindeki 60 dönümlük arazinin de satışa çıktığını burada ticari işletmelerin yer alacağı bir merkez oluşturmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

***

Kafaları karıştırdı


İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Ekonomi Bakanlığı'nda yapılan toplantıda blok mermer ihracatına fon veya vergi getirilmesi gibi bir gündemin olmadığını söyledi.
Ali Kahyaoğlu, blok mermerin düşük fiyatla ihraç edilmesini önlemek için Ege ve İstanbul birliklerine fiyat kontrol yetkisinin verilmesinin yeterli olacağını söyledi.

Doğaltaş sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla sektör temsilcileri geçtiğimiz hafta Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ile bir araya gelerek sorunu tartıştılar.
İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, toplantıda İMİB olarak kendilerinin de bulunduklarını belirterek, 'Ne bizim, ne sektörün ne de bakanlığın böyle bir talebi olmadı. Biz başından itibaren blok mermer ihracatına karşı olmadığımızı, ancak değerinde satılmasını istediğimizi bildirdik. Blok mermer ihracatına fon getirmek veya kota koymak doğru bir uygulama değildir. Sektörün ayağına kurşun sıkmakla eşdeğer' dedi.

Birliklere fiyat kontrol yetkisi

Ali Kahyaoğlu sektörde yaşanan tartışmalara şöyle açıklık getirdi:
 'Toplantıda Müsteşar bey blok ihracatına fon ve kısıtlamanın düşünülmediğini açıkça söyledi.
Yani Bakanlığın böyle bir görüşü ve talebi olmadı.
Ancak, haberlerin gazetelerde çıkmasının ardından sektörden ve birliğimiz üyelerinden yoğun telefonlar gelmeye başladı.
Herkes panik halinde.
Bu haber ya yanlış anlaşıldı, ya da yanlış ifade edildi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak biz blok mermer ihracatına yasak ve fon konulmasına kesinlikle karşıyız.
Ancak, kaynaklarımızın çok düşük fiyatla ülkeden çıkmasına önlem olarak sektörün iki birliğine fiyat kontrol yetkisi verilebilir' diye konuştu.

İzmir'de kazanıyor ama...

Bu arada bir bilgi notu vereyim; İstanbul'u ayağa kaldıran ve açıklama yapılmasına neden olan olay İzmir kaynaklı...
İzmir'de madencilik sektöründe yalnız Türkiye'nin değil fuarıyla dünyanın en önemli merkezlerinden birisi...
Bizim de söylediğimiz, İzmir elele verirse İstanbul'u da başka yerleri de ayağına getirir. Yani şirketlerin merkezlerinin İstanbul'a taşınması ya da İstanbul aşığı olmak İzmir'e gelip, İzmir'den kazanan bazılarının yanlış görüşünden kaynaklanıyor.

***

DİP EKSPRES

Av yasağı kalktı


1 Eylül'le birlikte denizlerimizde 'av yasağı' kalktı. Saat 04.00'de yapılan törenden sonra denize açıldılar.
Ekmeğini denizden çıkaracak İzmirli balıkçılar, sezonun umutlu.
Balık türlerini korumak ve neslin devamını sağlamak amacıyla 1 Nisan tarihinde başlayan yasak sona ermesiyle ilgili açıklama yapan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, ' İl Müdürlüğümüze bağlı Su Ürünleri Birimimizde görevli arkadaşlarımız Temmuz ayına kadar kolluk kuvvetlerinin de desteğiyle denetimlerini hız kesmeden sürdürdü.
İç körfezde, balıkçı barınaklarında ve balık hallerinde yapılan denetimlerde46 bin 979 kilogram balığa 320 kilogram çift kabukluya el konuldu.
Yasa dışı avcılığa yönelik ise bu süre zarfından 87 bin 969 lira idari para cezası uygulandı'  dedi.

Balık boylarına dikkat !

Balıkçı tezgâhlarından alışveriş yaparken vatandaşlardan balık boylarına dikkat etmelerini isteyen Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Taze balık yemek için balıkçı tezgahlarına giden vatandaşlarımız lütfen satın aldığı balık boylarına dikkat etsin. Gelecek nesillerde balık yiyebilsin diye Bakanlık olarak belli boyun altındaki balıkların satışına yasak getirdik. Üreme boyuna gelmeden avlanan balıkların doğal stoklarda azalmaya neden olacağı çok açık.'