İntikam ile eş anlama dönüşmüştür, Nemesis. Oysa eski Yunan'da intikam tanrıçasının adıdır. Maraton kentinin kuzeyindeki Ramnus'ta oturur. Eski Yunancadaki anlamı 'hak ettiğini bulmak'tır. Başka bir adı da Adrasteia, 'kendisinden kaçılamayan'.
Tarihçi Hesiod'a göre Baştanrı Zeus ile gece tanrıçası Nyx'in kızıdır, kardeşlerinden biri de ölüm tanrısı Thanatos.
Nemesis'ten, 'Truvalı Helen'in de annesi' diye söz eden tarihçiler de var.
Nemesis, önceleri sadece kader tanrıçasıdır. Herkesin kaderini, hak ettiği kadar iyilik ya da kötülüklerden tayin ettiği söylenir. Ancak zamanla, bu kaderlerin çatışmasının yarattığı adaletsizlik ve işlenen suçlar onu bir intikam tanrıçasına ve 'herkese hak ettiği cezayı verme' çabasına sokar.
Nemesis için iki tarikat oluşur. Bir tanesi Atina'dadır. Cezalandırmaları yumuşatmak için Nemeseia festivalleri düzenlenir. İkinci tarikat ise Smyrna (İzmir)'dadır. Smyrna'daki tarikat, cezalandırmada ve intikamda Atinalılardan daha da serttir ve insanları kurban eder.

***

Anlayacağınız Nemesis tam bu toprakların çocuğudur (Truvalı Helen, İzmir intikam tarikatı) vs...
Hak ettiğini bulmak, intikam, kader... Tam bizlik.
Erdoğan'ın 'Paralellerin inlerine kadar ineceğiz' işaretinin izdüşümü olan dünkü emniyet operasyonu, bu bölgede intikam tanrıçasının halen çok aktif olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki günlerde Nemesis daha da çok çalışacak. Belki de buralara toptan göç etse yeridir. Çünkü intikam sarmalının bir fazına daha girdik. Yeni dalgaları gelecektir.
Toplumun önemli bir kısmı 'Hak ettiler!' derken, diğer önemli bir kısmı da 'Yiyin birbirinizi!' demekte.
Nemesis daha çok ekmek yer, bu haksızlıklar ülkesinden.

***

Tabii ki Nemesis'i en çok rahatsız eden ve cezalandırmadan duramadığı bir 'suç'a da değinmek lazım: Kibir, gurur, kendini beğenmişlik.
Bu konuya gelince buraların has çiçeği nergisi anmak gerekir. Çünkü Nemesis ile yollarının kesişmişliği var.
Kendisine aşık olanları ve özellikle su perisi Eko'yu (Yankı) geri çeviren genç Narcissus'a ceza vermek isteyen Nemesis, onu, suda gördüğü kendi görüntüsüne aşık eder.
Kendinin sudaki yansıması aşkına karşılık vermeyince, Narcissus kederden tükenir.  Nemesis, onu sulara eğilip, hüzünle bakan sarı nergis çiçeğine dönüştürür, sonsuza kadar...
Kendi kendine kim aşık malum... Solduran da bu toprakların ruhunda yaşıyor.