Öğrenince ben de şaşırdım.
Chobani markasıyla ABD'nin gıda devleri arasına giren Hamdi Ulukaya, Forbes dergisinin 100. yıl etkinlikleri kapsamında hazırladığı 100 kişilik 'Yaşayan En Büyük İş Dehaları' listesine dahil edildi.
Amerika merkezli dünyaca ünlü Forbes dergisi, 100. yaşını bir dizi özel çalışma ile kutluyor.
Derginin bu kapsamda hazırladığı 'Yaşayan En Büyük 100 İş Dehası' listesinde, Chobani markasının kurucusu Türkiyeli girişimci Hamdi Ulukaya da yer aldı.
Forbes dergisi, internet sitesinde listeyi 'Forbes'in 100 yılını kutlamak üzere 100 girişimci, vizyoner ve kapitalizm kâhininden A'dan Z'ye bir ansiklopedi oluşturacak fikirleri derledik. Ortaya iş dünyasının en müthiş deneme yazısı koleksiyonu ve ticaret tarihinin en müthiş portre portfolyosu çıktı' sözleriyle tanımladı.

Boya ile işe başladı

Dergi, 100 iş insanının en etkili görüşlerini bir araya getiren koleksiyonda Hamdi Ulukaya'ya şu sözleri ile yer verdi:
'Rehberiniz Mevlana olsun!'
Mevlana, 'Sen yürümeye başlayınca yol kendiliğinden görünür' demiş. Ben Chobani'yi kurmaya giriştiğimde, ne daha önce bir şirket yönetmiştim ne de ortada bir iş planım vardı.
Gözüme fabrikanın eskimiş duvarları takıldı; bu duvarların fena halde boyanmaya ihtiyacı vardı ve bu kolaylıkla halledilebilecek bir sorundu. Ben de gidip biraz boya aldım ve ilk beş çalışanımızla beraber kolları sıvayıp işe giriştik.
Bu, benim o güne kadar aldığım ilk ve en iyi karardı.
Harekete geçmenin, bir eylemde bulunmanın sihirli bir tarafı var; insana düşünmenin, yeni fikirler geliştirmenin kapısını açıyor ve bir ilerleme kaydettiğinizi hissettiriyor.
Bu yüzden oturup beklemeyin, yürümeye başlayın, merak etmeyin yol kendiliğinden görünür.
Her şeyi tek başınıza yapamazsınız, özellikle de belirli bir noktaya geldikten sonra.
Bunun imkânı yok.
Chobani'yi sıfırdan kurarken kendi potansiyelime inanmam, kendi kararlarıma güvenmem gerekiyordu ve bugün de hâlâ böyle yapıyorum. Fakat hem Chobani'yi kurarken hem de şirketi bugünkü noktaya taşırken, hayatın her alanında güvenebileceğim pek çok insanla birlikte yürüdüm. Her şeyi tek başınıza yapamazsınız, güvenebileceğiniz bir ekip şart.'

Bildiğiniz gibi değil

Hamdi Ulukaya'yı tanıtmak için bunları yazdım...
Vermek istediğim mesaj şu:
O kadar çok değerli ve varlıklı insanlarımız, iş adamlarımız, girişimcilerimiz var ki anlatmakla bitmez...
Bizler genelde böyle başarılı iş adamlarımızdan çok, medyatikleri tanırız.
Halbuki bunların köküne indiğinizde çoğunun düşünüldüğü, bilindiği gibi olmadığını görürsünüz.
Daha ağır şeyler yazacağım ama canınızı sıkmak istemiyorum.
Bunları birlikte iş yapanlara ya da çalışanlarına sorun, 'Bana bile borcu var!' diyeceklerinden emin olabilirsiniz.
Çünkü sistemleri sömürü üzerine kurulu.

Haksızlık sürüyor

Amerika'daki işadamımızdan 'Yavru Vatan' dediğimiz Kıbrıs'a gidelim...
Son zamanlarda sık sık Kıbrıs'ın gündeme geldiğini biliyorsunuz...
KKTC  Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çalışmaları kapsamında her yıl düzenli olarak organize edilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) Gayrı resmi Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katılarak, üye ülkelere hitap etti.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuşmasında, Kıbrıs'ta; Kıbrıslı Türklerin sebebi olmadıkları ve sürdürülmesine neden olmadıkları bir sorunun esiri haline getirilmelerinin büyük bir haksızlık ve insanlık dışı olduğunu vurgulayarak, uluslararası topluma şöyle seslendi:
Kıbrıs'ta uluslararası toplumun da desteği ile Ada'daki iki tarafın güçlü komşuluk ilişkileri kurabileceği ve yan yana barış ve istikrar içerisinde yaşayabilecekleri farklı çözüm alternatiflerinin artık değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Bu yalnızca Ada barışı ve istikrarı için değil, çatışmalar sebebiyle sorunların yaşandığı bölgemizin barış ve istikrarı açısından da büyük bir önem taşımaktadır.

Katkı sadece bizden

Üye devletlerle ortak bir tarih ve kültüre sahip olan Kıbrıs Türk devleti, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın hedeflerine tamamıyla bağlı.
Kuzey Kıbrıs, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın aktivite ve etkinliklerine 1992 yılından beri katılmakta ve 2012 yılından beridir söz konusu Teşkilat'ta gözlemci üye statüsü ile yer alıyor.
Kıbrıs Türk Devleti olarak önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek olan teşkilat çalışmalarına katkı sağlamaya hazır.
Ama sonuç alınıyor mu?
Sanmıyorum...
Biz olmasak, KKTC perdelerini hemen indirir ve kepenkleri kapatır.
Bu arada bir hatırlatma yapayım:

İşte gerçek!

Bilindiği üzere, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin tüm yapıcı çabalarına rağmen, 28 Haziran-7 Temmuz 2017 tarihleri arasında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı'ndan, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist tavrı ve statükoyu perçinleyen ucu açık müzakerelerin devam ettirilmesindeki ısrarı sebebiyle sonuç alınamadı.
Bahse konu konferans, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu parametreleri çerçevesinde iki toplumlu, iki kesimli federasyon temelinde 50 yıldır sürdürülmekte olan müzakerelerin tükendiğini açıkça gözler önüne serdi.
Bu cihetle, Kıbrıslı Türklerin sebebi olmadıkları ve sürdürülmesine neden olmadıkları bir sorunun esiri haline getirilmeleri büyük bir haksızlıktır ve insanlık dışıdır.
Geçmiş geleceğin aynasıdır: bu noktada, Kıbrıs Rum Dışişleri eski Bakanı Rolandis'in, Kıbrıs Rum tarafının geçmişte de 15 kez çözüm çabalarını engellediğini şahsen itiraf ettiğini hatırlatmak isterim.
Dönemin Birleşmiş Milletler Genel-Sekreteri Kofi Annan'ın 28 Mayıs 2004 tarihli raporunda belirttiği üzere, Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türk Halkı ile güç ve refah paylaşımına hazır değildir.
Bu değerlendirme, Kıbrıs'taki mevcut durumu bugün için de doğru bir şekilde yansıtmaktadır.
Uluslararası toplumun da desteği ile Ada'daki iki tarafın güçlü komşuluk ilişkileri kurabileceği ve yan yana barış ve istikrar içerisinde yaşayabilecekleri farklı çözüm alternatiflerinin artık değerlendirilmesi gerektiğini düşünmeliyiz.
Bu yalnızca Ada barışı ve istikrarı için değil, çatışmalar sebebiyle sorunların yaşandığı bölgemizin barış ve istikrarı açısından da büyük bir önem taşıyor.
Bildiğiniz üzere, iki ana ekonomik sektörü Yüksek Öğrenim ve turizm olan Kuzey Kıbrıs genç, ancak hızla gelişen bir ülkedir.
KKTC, hem yükseköğrenim hem de Doğu Akdeniz'de önde gelen bir turizm destinasyonu olarak ortaya çıkıyor.

Bizim politikamız açık

Bu arada yine hatırlatmakta yarar görüyorum:
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusuna da değinerek, Kıbrıs'ta 2008'de başlayan kapsamlı müzakere sürecinin, Rum tarafının anlaşılmaz tutumu sebebiyle sonuçsuz kalmasından üzüntü duyduklarını belirtti.
Erdoğan, 'Doğu Akdeniz'de son yıllarda keşfedilen doğal kaynakların bölgenin barışına, istikrarına ve refahına hizmet etmesi için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Kıbrıs Türklerinin haklarına saygı gösteren çözüm tekliflerini değerlendirmeye hazırız' diye konuştu.
Ama sorun yalnız Kıbrıs değil ki, şimdi çok daha büyük ve önemli sorunlarla boğuşuyoruz.
Bir yandan terör diğer yandan Kürtlerin Irak ve Suriye'deki durumu...
Şimdi de Rusya'ya gidiyorum.

Domates gündemden düşmüyor

Türk domatesinin yasağının kaldırılmasını Ruslar, Türklerden daha çok istiyor
Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılı Kasım ayında Rus jetinin düşürülmesi sonrasında gerilen ilişkiler karşılıklı görüşmeler sonrasında eski günlerine dönüyor.
Türkiye'den Rusya'ya ihracatta tek yasaklı ürün konumunda kalan domates Rusya'ya ihracat için gün sayıyor.
Ancak pazarcıya ya da tüketiciye sorarsanız, 'Bir türlü fiyatı düşmeyen domatesin 10 liraya yükseleceği ve yerli halkın cebine yük getireceği de iddia ediliyor.
Türkiye ile Rusya arasında Kasım 2015'ten bu yana yaşanan 'domates krizi', et ithalatıyla aşılmaya çalışılıyor.
İki yıldan bu yana yasağı kaldırmamak için direnen Rusya Federasyonu, Türkiye'den domates ithalatının yapılması için bu kez karkas et alınmasını şart koştu.
Kırmızı et sektörü temsilcileri Rusya'dan ithalat yapılabileceğini, bunun için hazırlıkların başladığını ifade etti.

***
DİP EKSPRES

Dijital pazarlamacılar bu seminere


Hizmet verdiği e-ticaret ve dijital pazarlama sektöründe pek çok kurumla ortak projeler gerçekleştirerek adından söz ettiren Dijitall.net, sektördeki 6. yılını 'Büyüme odaklı dijital pazarlama' semineriyle kutlamaya hazırlanıyor.
Türkiye'nin önde gelen e-ticaret ve dijital pazarlama çözüm ortağı Dijitall.net, 6. yaşını kutlarken oluşturduğu bilgi birikimini tüm İzmirlilerle paylaşmaya hazırlanıyor.
Dijitall.net'in ana sponsorluğu ve organizatörlüğü altında gerçekleşecek olan 'Büyüme odaklı dijital pazarlama" semineri, alanında uzman kişileri ücretsiz olarak İzmirlilerle bir araya getirecek.