Kentlerin de bir belleği vardır, geçmişte yaşanan olayları, kentle anılan insanları ve tarihi o kentin kimliğini oluşturur. İzmir kentinin yakın zaman belleğinde sizce kimler vardır? İzmir'in belleğinde bence Avukat Noyan Özkan'ın önemli bir yeri vardır. Onun bu kente kattığı çok şey var; Konak Meydanı korunabildiyse, Kordonboyu bugün Kordonyolu değilse bunda onun çok emeği vardır, Karşıyaka İstasyon Parkı, katlı otoparktan kurtulduysa onun sayesindedir. Bunlar küçük bir bölümü Noyan Özkan, çevre hareketi avukatı olarak, Baro Başkanı olarak, İzmirli bir yurttaş olarak çok değerler kattı. İzmir'in ona çok şey borçlu olduğunu düşünüyorum. Bu düşünceden yola çıkarak geçen yıl "neden Kordon'da bir büstü ve onu tanıtan bir yazıt yok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na çağrıda bulunuyorum: Noyan Özkan'ı ölümsüzleştirecek bir şey yapın" diye yazmıştım(1)

O günlerde meslektaşım, sevgili dostum Av.Ömer Turgut Erlat da aynı dileği İzmir Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe ile iletmişti. Av.Erlat'ın başvurusuna, İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı Kentsel tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü'nden 'talep doğrultusunda, Alsancak Limanı ile sonlanan Kordon Yolu üzerinde viyadük ayaklarının bulunduğu alanda Noyan Özkan anısına büst veya plaket yapılması düşünülmekte olup; bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir' yanıtı gelmişti (2)

Aradan yaklaşık on ay geçti, halen ortada bir şey yok. Avukat Noyan Özkan'ı ve onun bu kente kattıklarını simgeleyecek bir büstün yapılması bu kadar mı zor? Yoksa birileri taş mı koyuyor? Noyan Özkan'ın arkadaşlarının ve İzmirlilerin bunu bilmeye hakkı var. Konuyla ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden görüş istendiği bilgisini edindik, Mimarlar Odası'ndan halen yanıt gelmedi mi?
İnsan, vefa, kadirşinaslık gibi değerlerle insandır. Noyan abi bu değerlerle yaşatılmayı fazlasıyla hak ediyor.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi yöneticilerine sesleniyorum; hadi el verin, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri elinizi çabuk tutun, 6 Nisan'da Noyan Özkan'ı onu anlatan yapıtın başında analım. Böylesi bir olay İzmir'e değer katacaktır.

1 http://www.haberekspres.com.tr/avukat-noyan-ozkan-makale,4500.html
2 http://www.haberekspres.com.tr/kordona-avukat-noyan-ozkanin-bustu-makale,4573.html