Türk çocukları; 65 ülke içinde Fen Bilimleri'nde 43'üncü, Matematikte 44'üncü, Okuduğunu Anlama Düzeyinde 42'inci Gerisi fasa fiso!


Ön bilgilendirme


TV kanalları, 2 Haziran 2017 akşam ana haberlerinde mevcut AKP iktidarına seçenek arayışındaki muhalefetten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP'den 360 derece saparak AKP iktidarının dümen suyuna girmiş Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye karşı duruş sergileyen ve partiden ihraç edilen Meral Akşener'in buluşup karşılıklı görüşmelerini ön sırada verdi. Haberi izlerken görüşme masasında oturanlardan, yine MHP'den ihraç edilmiş milletvekili Nuri Okutan'ı, kısa görüntüsüne karşın hemen tanıdım. Aslında, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kaymakamlık yapan, Siirt, Trabzon ve Sakarya'da vali olarak görevde bulunan Sayın Nuri Okutan ile bugüne değin hiç karşı karşıya gelmedim, konuşmadım. Bir defasında; Sakarya Valisi iken, eğitime yaptığı katkılardan dolayı Koç Vakfı'nın şahsına 2006 yılında verdiği 100 bin dolarlık ödülle okul yaptırması haberinden sonra epostayla kutlamamın ve nazik bir teşekkür yanıtı almamın dışında kendisiyle hiçbir iletişimiz de olmadı. Aslında bu yazı Kılıçdaroğlu, Akşener görüşmesi öncesi kaleme alınmıştı ve Sayın Okutan'ın söz konusu görüşme masasında yer alacağına ilişkin en ufak bilgim de yoktu. Bunun somut kanıtı; geçtiğimiz pazar günü 'Merhaba Ferhat Amca ya da Süpermen Amca' başlıklı yazımda Nuri Okutan'dan 'Gönlümün Cumhurbaşkanı' olarak söz etmem ve gelecek hafta konuyu tümüyle Sayın Okutan'a ayıracak olmamın bilgisini vermemdir. Bir ikincisi; bildiğim kariyeriyle milletvekilliği tercihini neden MHP'den yaptığını bir türlü anlayamadığım Sayın Okutan'ın, şimdi ihraç edildiği partisinin dünya görüşünü zerrece benimsemiyor olmamın da altını çizmem gerekiyor.

Bu ön bilgilendirmenin ardından, niçin 'Gönlümün Cumhurbaşkanı' Sayın Okutan, o konuya geçmek istiyorum.
Sayın Okutan, 1962 Isparta Eğirdir doğumlu. İlk öğrenim kurumu Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi. Sonra AÜ SBF İşletme Bölümü'nü bitirmiş. Uludağ Üniveristei Sosyal Bilimler Fakültesi'nde Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yapmış ve ardından 1989-1990'da İngiltere'de eğitime gittiğini öğreniyoruz.

Okutan, Bitlis'te kaymakam adayı, ardından yurdun pek çok yerinde kaymakam. İçişleri Bakanlığı'nın değişik dairelerinde görev yaptıktan sonra sırasıyla Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa Valisi. AKP İktidarı, 2011 yılının Ağustos ayında kendisini Şanlıurfa valiliğinden merkeze çekiyor. Ardından gelen istifa ve MHP'den ilkin 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem, hemen ardından da 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan 26. Dönem Genel Seçimleri'nde  Isparta Milletvekili olarak TBMM'ye girişi.

Ben Sayın Okutan'ı ÇYDD Gönüllüsü, sevgili ağabeyim Ferhat Şenatalar ile görüşmelerimizden tanıdım. Ardından onunla ilgili haberlere kulak kesilir oldum. Sakarya Valiliği döneminde eğitime katkıları ve başarıları dolayısıyla Vehbi Koç Vakfı'nın geleneksel 100 bin dolarlık ödülü 2006 yılında kendisine verilmişti. Vali, şahsına verilen bu paranın kuruşuna dokunmamış, tümünü eğitime bağışlayarak, merhum annesi adına Sakarya'da Fatmana Okutan Okulu'nu inşa ettirmişti. Sonraları Koç Vakfı'nın, Vali'nin bu şık hareketi üzerine kendisine aynı amaçlı kullanması için 50 bin dolar daha gönderdiğini duymuştum.
Dediğim gibi; o sıralar Ferhat Ağabey'den sıklıkla Nuri Okutan valinin adını duyar oluyorum. Siirt Eruh'ta kız öğrenci yurdu yaptırdığı sıra tanıştığı ilin valisinin hizmet anlayışı ve başarılarından övgüyle söz ediyor. Bunun üzerine Valimizi adeta mercek altına alıyor ve başarı grafiğinin kilometre taşlarını bir bir okuyorum. 34 yaşında gencecik bir kaymakam iken Kelkit'te görev yaptığı sıra, 'Proje Ölçeğinde Kalkınmada Kelkit Modeli' projesiyle Yılın İdarecisi seçiliyor. Kaymakamlık yaptığı yerler ile Siirt'ten Fahri hemşehrilik Beratları alan Okutan, yine Siirt'e vali olarak bulunduğu sürede uygulamaya koyduğu UNICEF tarafından literatüre alınan Nuri Okutan Modeli ile Siirt'in yüzde 3 olan Okul Öncesi Eğitim Oranı rakamını, 3 yıl içinde yüzde 63'lere çıkartarak kentin 2003 ve 2004 yıllarında Türkiye birincisi olmasına yol açıyor.

Sakarya Valiliği döneminde de Nuri Okutan Modeli ile il ölçeğinde yüzde 7 olan Okul Öncesi Eğitim Oranını yüzde 72'ye ulaştırıyor. Bu arada Sakarya'da, az önce bilgisini verdiğim Vehbi Koç Vakfı Ödülü'nü şahsen alıyor ve bu parayı MEB'e bağlı okul yapımında kullanıyor. Yani ucundan bir lirasını yemiyor! Trabzon'a tayin oluyor. İl, onun döneminde, okul öncesi eğitimde 2008 yılında Türkiye ikincisi, 3-4 yaş çocukların okula kazandırılması alanında ise Türkiye birincisi. Aynı yıl Yılın Valisi Ödülü ile taçlandırılıyor.

Merkeze alınmadan öncesi son görev yeri Şanlıurfa. Yüzde 22 olan okul öncesi eğitim oranını bir yıl içinde yüzde 64'e, ikinci yılın sonunda yüzde 72,43'e çıkartıyor. 5 Aralık 2011'de Cenevre'de düzenlenen, 'Busan'dan Rio'ya +20: Dengeli Kalkınma ve Bölgesel Uyum İçin Küresel Bir Politikaya Doğru' konulu uluslararası konferans da konuşmacı olarak ülkemizi temsil ediyor. Küresel Dernekler Formu, Okutan'ı, 'Ülkenizdeki bu düzeyde bir birimin lideri olarak görevlerinizin bir parçası olarak, yurttaşlara yakın olmakla birlikte, küresel yönetişim içinde stratejik bir konumda ve bu düzeydeki kamu politikaları dahilinde uygulamanın tam merkezinde bulunmaktasınız' ifadesi ile ödüllendiriyor. Hepsi bu mu? Olur mu? Dünya Çocukları Birliği, 'Kadın ve kız çocuklarının aleyhine seyreden toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması amacıyla yaptığı çalışmalardan dolayı, BM Ortak Program Yöneticiliği tarafından Kadın Dostu Kentler Ödülü'ne değer bulunuyor. Tüm bunları başka ödüller de peş peşe izliyor ve koca bir ulusu ümmet toplumuna dönüştürmeyi hedeflemiş iktidarın hedef tahtasındaki kişilerden birisi olarak Şanlıurfa Valisi iken merkeze alınıyor. Yani Ankara'da, işin gücün olmadığı bir odaya!
                 
Çalışkan, üretken, özverili yurdunu halkını seven örnek valimizin başarı hanesindekileri listelemenin bugünün iktidarının ülkeyi nereye götürmek istediğini anlama bakımından yararlı olacağını düşünerek geri kalanını gelecek haftaya bırakıyorum.
ÇYDD Gönüllüsü, derneğin unutulmaz Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile Anadolu'nun çorak uçlarında yılmadan, özveriyle savaşım veren saygıdeğer ağabeyim Ferhat Şenatalar'ın, Siirt Eruh'ta yaptırıp donattığı Kız Öğrenci Yurdu'nun açılış töreninde Okutan'ın, ilin valisi olarak yaptığı konuşmadan bir alıntıyla bu haftalık yazıyı bitirelim: ... söylediğim olumsuzlukları dikkate aldığımızda eğitimi gerçekleştireceğiz, sağlık hizmetlerini gerçekleştireceğiz, tarımla ilgili çalışmalar yapacağız ve sayın kaymakamımızın (o dönem Eruh Kaymakamı olan Mustafa Yıldız'dan söz ediyor) beni de duygulandıran kadrolarına ulaşacağız. Bu çok zor aslında. Ancak biz hemen etrafımda yardımcılarımla ve kaymakam arkadaşlarımla bir yakın halka oluşturduk. Hemen onun etrafında onların oluşturduğu çeşitli yönetici arkadaşlar, bir grup gönüllü, ismi gönüllere ve tarihe kazınacak arkadaşlarımızla bu başarıyı elde ettik. ...

DÜZELTME


* Geçen haftaki 'Merhaba Ferhat Amca ya da Süpermen Amca' başlıklı yazımda Vehbi Koç Vakfı'nın, dönemin Sakarya Valisi Nuri Okutan'a, eğitime yaptığı katkılardan dolayı verdiği şahsi ödül miktarını 100 bin lira olarak yazdığımı fark ettim, doğrusu 100 bin dolar olacaktı.

* 7 Mayıs 2017 tarihinde yayımladığım "Sansür" başlıklı yazıma Ercan Doğu'dan açıklama geldi. Ercan, o tarihlerde çalıştığı kurum Basın Yayın Genel Müdürlüğü adına Sinema Sansür Kurulu'nda resmi görevli olmadığını, ara ara film izlemeye gittiğini, o günde bu amaçla sansür heyetiyle birlikte olduğunu söyledi. Düzeltmeleri bilgilerinize sunarım.