CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay İzmir'in ilçelerine yaptığı ziyaretlerde dile getirilen sorunları TBMM gündemine taşımaya devam ediyor.  Balbay Ödemiş ilçesinde kestane ağaçlarında ve meyvelerinde görülen hastalıklara ilişkin TBMM Başkanlığına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Balbay, 'Ödemiş ilçemizde kestane ağaçlarının ve meyvelerinin kuruduğu, içlerinin çürüdüğü şikâyetlerini aldım. 2003 yılından beri ülkemizin farklı illerinde görülen kestane hastalıkları 13 yıldır gündeme getirilmesine rağmen, bu hastalıklara ilişkin iktidarlar gerekli tedbiri almamıştır' dedi.
2003 yılında İzmir-Beydağ ilçemizde, 2004 yılında Bursa, 2008 yılında Giresun, 2012 yılında Sinop, Artvin ve 2013 yılında Bursa, Balıkesir, İzmir ve Yalova'da görülen kestane hastalığı 2016 yılında da kendisini İzmir Ödemiş ilçemizdeki kestane ağaçlarında gösterdi.

Zararımız çok büyük

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada Rus ambargosunun Rusya'ya da Türkiye'ye de zarar verdiğini bildirerek, 'Rusya ile düzelen ilişkilere rağmen, gıda ve tarımda ambargonun halen sürmesinin faturası Ağustos ayı sonu itibarıyla 407,5 milyon dolara ulaştı' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Rusya'nın uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016'da başlattığı ambargonun başta üreticiler olmak üzere tarım ve gıdada faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm tarafları mağdur ettiğini, Türkiye'nin de önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.
Bayraktar; Rusya'ya ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinden elde edilen döviz miktarının Ocak-Temmuz döneminde, geçen yıla göre 422,3 milyon dolar azalmayla 619,5 milyon dolardan 197,3 milyon dolara indiğini vurguladı.

Rusya'nın not görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın 'çöp' seviyesinde bulunan kredi notunun görünümünü yükseltti.
Kuruluş, bu karara gerekçe olarak, Rusya ekonomisinin son 20 yılın en uzun resesyonunun sonuna yaklaşmasını gösterdi.
S&P, ülkenin yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altındaki 'BB+' kredi notunu değiştirmedi ve not görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına bakıldığında, Rusya'nın kredi notu, Moody's Investors Service'te SKaynak: S&P Rusya'nın not görünümünü yükseltti

Volkswagen soruşturması Bosch'a sıçradı

Amerikan medya kuruluşu Bloomberg'in ismini açıklamadığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı savcıları, Robert Bosch GmbH'yi VW'in emisyon skandalı kapsamında soruşturmaya başladı.
VW'nin dizel araçlarında bulunan emisyon testi yanıltıcı yazılımı Bosch firmasından temin ettiği iddia edilen haberde, firmanın bu iddiaları 'arsız ve temelsiz' olarak nitelendirdiği kaydedildi.

Uber'in sürücüsüz araçları

ABD merkezli mobil taksicilik şirketi Uber, sürücüsüz araç teknolojisiyle yolcu taşıma denemelerine başladı.
Uber'den yapılan açıklamaya göre, şirketin sürücüsüz araç teknolojisine sahip ilk otomobilleri, trafikte test edilmek üzere ABD'nin Pittsburgh kentinde müşterilerin hizmetine sunuldu.
Uber'in test sürüşlerinde kendi kendini kontrol eden Ford Fusion marka otomobiller kullanılıyor ancak sürücüler, olası bir hata durumunda müdahale edebilmek için hala şöför koltuğunda oturmaya devam ediyor. Ayrıca, Uber mühendisleri de varsa eksiklikleri belirlemek için araçta hazır bulunuyor.

Kutlamalar sürüyor

Dünya genelinde 75. kuruluş yılını kutlamaya başlayan SUV araçların ikonik markası Jeep, sıra dışı 7 yeni konsept otomobilini tanıttı. Jeep Global Marka Direktörü Mike Manley, 'Bu yıl Jeep'in 75'inci yaşını kutluyoruz.
Bu noktada bugüne kadar ürettiğimiz en becerikli ve göz alıcı konsept Jeep modellerinin yedisini paylaşmaktan keyif duyuyoruz' açıklamasında bulundu.
Hem geçmiş tarihli modellerden hem de güncel modellerden esinlenerek geliştirilen 7 Jeep konsepti, aynı zamanda gelecekte yollara çıkabilecek yeni modeller hakkında da ipuçları taşıyor.

KOSBİ, çevre dostu sanayileşmenin öncüsü 

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, (KOSBİ) arıtma tesisi, güneş enerji santrali ve baraj yatırımları ile Türkiye'ye önderlik yaparken, çevre dostu sanayileşmenin de en iyi örneğini veriyor. KOSBİ kurumsal yayın organı KOSBİ Aktüel'in dördüncü sayısı okuyucuyla buluştu.
İlk üç sayısı,hükümet temsilcilerinden bürokratlara, yerel yöneticilerden sanayicilere kadar toplumun her kesiminde takdirle karşılanan KOSBİ Aktüel'in dördüncü sayısında,KOSBİ'nin her çalışmasında önemle üzerinde durduğu Yenilenebilir Enerji ve Çevre konusu kapağa taşındı.

Para poltikasındaki soru işaretleri

Fitch Ratings, Türkiye Analisti Paul Gamble Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesinde para politikasına ilişkin soru işaretlerinin sürdüğünü belirtti.
Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, 'Düşük petrol fiyatları Türkiye'nin turizm gelirlerindeki keskin düşüşü telafi ediyor. Türkiye'nin mali disiplini korunuyor; para politikasının tutarlılığına ilişkin sorular devam ediyor' dedi.
Türkiye'nin kredi notuna ilişkin en son 19 Ağustos'ta bir değerlendirmede bulunan Fitch, Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit ederken, 'durağan' görünümünü 'negatif'e çekmişti.
Türkiye'nin kredi notu Fitch ve Moody's tarafından 'yatırım yapılabilir' seviyenin eşiğinde değerlendiriliyor.

Konut kredileri 4 katına çıktı

Mevduat bankalarının konut kredilerinde 20 Ağustos'tan itibaren başlayan canlanma yaza bedel oldu.
Haftalık bakıldığında konut kredilerinde, yılın miktarsal bazda en hızlı artışı 2 Eylül ile biten haftada yaşandı.
Konut kredilerinde gelen faiz indirimi kredi hacmini 140 milyar TL'nin üzerine taşırken son iki haftalık artış 1.6 milyar TL'yi, sadece son haftadaki artış ise 725 milyon TL'yi buldu.

'Afrika'da iş yapın...

Ege Otomotiv Derneği'nin (EGOD) kurumsal yayın organı olan EGOD Haber'in, yeni sayısı okuyucuları ile buluştu.
Otomotiv sektörünün en kapsamlı dergisi EGOD Haber'in yeni sayısında, kıtalar arası ticaret fikirlerinden, sanayi–üniversite işbirliğine kadar sektörü harekete geçirecek projeler yer alıyor.
Aynı zamanda Dergide sektörün temel gereksinimi olan mesleki eğitimden, yerli otomobile, otomobil sektörünün kalbi olan Almanya'daki Frankfurt Otomobil Fuar'ından, Rahmi Mustafa Koç Müzesi'ne kadar birçok önemli konu mercek altına alıyor.
DEİK Afrika İş Konseyleri Koodinatör Başkanı ve Petrofer Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ın Afrika pazarına yönelin çağrısı ile harekete geçen otomotiv sektörü, son 6 aylık dilimde de ihracatta yeni rekorlar hedefliyor.
Taşkın, Afrika pazarının büyük bir nimet olduğunu dile getirerek, Türk otomotiv sektörünün bu potansiyeli kullanması için çağrıda bulundu.

İzmirli Cemdağ imzası

Optik alandaki patent çalışmalarıyla enerji tasarrufu ve yüksek ışık konforu sağlayan Cem markalı ürünler geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesinde fark yarattı.
Türkiye'nin 4. Büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü'nü de aydınlatan Cemdağ Aydınlatma A.Ş. açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesini ve aydınlatmasını şirket bünyesindeki mühendisler tarafından AR-GE merkezinde çalışmaları yapılarak patenti alınan özel optik sistem kullanılan yol, tünel armatürleri ve projektörlerle gerçekleştirdi.
52 ülkede tercih edilen markası olan Cemdağ, AR-GE merkezinde geliştirdiği ürünlerle Türk Patent Enstitüsü'ne kayıtlı 41 farklı patent çalışmasıyla fark yaratmaya devam ediyor.

Geleceğin iş alanı: Enerji hukuku

İzmir Barosu'nun düzenlediği oturumda başkanlığı İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin'in yaptı. Konferansa EPDK Elektrik Dairesi Başkanlığı Üretim Hidrolik Grup Başkanı Deniz Daştan, Dundee Üniversitesi'nden Av. Gökçe Mete, enerji alanında faaliyet gösteren bir şirketin hukuk müşavirliği görevini sürdüren Av. Fatma Devrim ve İzmir Barosu üyesi Av. Arsin Demir konuşmacı olarak katıldılar.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, 'İzmir Barosu olarak özellikle gelecekte iş alanımızın kapasitesini geliştirecek konularla ilgili meslek içi eğitim çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere enerji sektörü günden güne büyümektedir. Artık eski enerji kaynakları yerini güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaktadır. Bu noktada da gerek yeni kurulacak enerji tesisleri için hazırlanacak olan sözleşmeler ve başvurular gerekse de sonraki aşamada enerjinin üretimi ve işletimi konusundaki hukuki uyuşmazlıklar için yetişmiş hukukçulara ihtiyaç vardır' dedi.

Sigorta şirketlerine ikinci şans

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılan kanuni düzenlemelere rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin arzu edilen seviyelere inmediğini belirterek, vatandaşların daha düşük primlerden yararlanması amacıyla yeni bir model geliştirdiklerini bildirdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda dev firmalarının Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmek üzere geleceği Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri 2016 (ICDDA16) ekimde Ankara'da yapılacak.

Kaçak akaryakıt ve teröre çipli önlem

Teröre karışan araçların takibinin yapılması ve kaçak akaryakıtın önlenebilmesi için çip sistemine geçiliyor. Tüm araçlara takılacak çip, istasyonlarda araçları okuyacak ve tüm bilgiler anında devlete ulaşacak.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV'den muaf olduğunu ve ödenen KDV'nin geri alınabileceğini açıkladı.

Cep telefonuna 6 markete 4 taksit

İç talebi canlandırmak için bireysel kredi ile kartta sınırlar gevşetiliyor. Cep telefonuna taksit yasağı bitecek, kartta 9 ay sınırı kalkacak, market alışverişine 3-4 taksit imkânı gelecek, tüketici kredilerinde de vade 48 aya yükselecek.

Doğamızı, tarımımızı yok edecekler!

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerle 3. Öğrenci Yaz Eğitim Kampında bir araya geldi.
Sındır, öğrenmenin önemine ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Genel Sekreter, AKP'nin tarım politikalarını da sert sözlerle eleştirerek 'Üretim reformu paketi kanun tasarısıyla doğamızı, tarımımızı, yaşamımızı yok edecekler, talan edecekler' dedi.
Öğrenmenin önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Sındır, 'İnsan isterse öğrenir. Eylemin adı, fiilin adı öğrenmektir, sürecin adı öğrenmektir; öğretmek değildir. Hiç kimse sizlerin kafasına bir şeyi zorla sokamaz. Onun için her zaman zihniniz, beyniniz öğrenmeye açık olsun. Sosyal bir varlığız, ihtiyaçlarımız var bunları karşılamamız gerekiyor. Kültürde, sanatta, sporda her alanda kendimize ne kadar çok şey katarsak o kadar zenginleşiriz. Zenginlik sadece para pul değildir. Bu değerlere sahip olmakla zengin olunuyor' diye konuştu.

İşsizlik yeniden çift haneye çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Haziran ayı iş gücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı mayıs, haziran ve temmuz aylarını kapsayan haziran döneminde yüzde 10.2, tarımdışı işsizlik ise yüzde 12.2 oldu.
Ocak-ağustos döneminde bankalara ibraz edilen çeklerin parasal tutarı yüzde 8 artışla 465 milyar liraya ulaştı. Karşılıksız çek adedi yüzde 7 arttı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücretteki düşüş tartışmalarına dair açıklama yaptı. Müezzinoğlu, hiçbir asgari ücretlinin bin 300 liranın altında maaş almayacağını söyledi.
Nükleer Enerji Kanunu Tasarı Taslağı'nın Meclis'e gönderileceğini belirten Enerji Bakanı Berat Albayrak, atık yönetimine ilişkin düzenlemenin dünya uygulamaları baz alınarak hazırlandığını söyledi.

Universite A.Ş. dönemi başlıyor

Üniversiteler, sermaye şirketi statüsünde 'teknoloji transfer ofisi' kurabilecek.
Bu şirketler, özel sektör ve kamuyla işbirliği yapabilecek. Üniversiteler, öğrencilere, en az bir yarıyıl eğitimlerini işyerlerinde yapmayı zorunlu tutabilecek.

*****

DİP EKSPRES

İstanbul, Küresel Kentler Ligi'nde 14 sıra birden düştü


Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi A.T. Kearney'in değerlendirmesine göre İstanbul, Küresel Şehirler Endeksi'nde 4 basamak yukarı çıkarak 125 dünya şehri içinde ilk 25'e girdi.
Ancak, geleceğe yön vereceği öngörülen şehirlerin sıralandığı Küresel Şehirler Görünümü Listesi'nde İstanbul 2015'te 66'ncı sırada yer almasına karşın, bu yıl 80'inci sıraya geriledi.

Yeni kampanya 

Alfa Romeo'nun lüks kompakt sınıfta yer alan ve yenilenen modeli Giulietta için düzenlenen kampanyayla fatura bedelinin yarısını 2016 Eylül ayında peşin, kalan yarısını ise avantajlı faiz oranlarıyla Eylül 2017'de ödeyerek satın alma imkânı sunuluyor. 50 bin TL'ye 24 ay vade ve yüzde 1.19 faizli eşit ödemeli kredi kullanma imkanının da bulunduğu kampanyada Alfa Romeo, 88 bin TL'den başlayan anahtar teslim fiyatlı 1.6 JTDM 120 HP dizel motor ve manuel şanzıman kombinasyonlu Giulietta için ekonomik satın alma alternatifleri yaratıyor.