Okan Üniversitesi'nde Girişimcilik Dersi'ne konuk olan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali bir öğrenciden gelen 'Dolar Aralık ayında ne olur?' sorusuna, 'Bu soru bana hep sorulur, ben de cevaplamaktan kaçınırım ama dolar gelirin varsa dolarla borçlan, dolar gelirin yoksa dolarla hiç ilgilenme!' cevabını verdi.
Okan Üniversitesi'nin Türkiye'de ilk kez başlattığı ve her hafta iş dünyasından önemli bir isim tarafından verilen Girişimcilik Dersi'ne 11 Kasım 2015 Çarşamba günü Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali konuk oldu.
Bali derste eğitim ve iş hayatından anılarını paylaşarak öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) okuduğu dönemde beş sömestr şeref listesine girdiğini anlatan Bali, bunun nedenini 'Atılmaktan korktuğum için şeref listesine girdim. Dozunda kaygı başarıyı getirir' sözleriyle açıkladı.

Acilen hekime gözükmesi gereken aday

Bali şimdiki gençlerin zekalarına çok güvendiğini ama antrenman yapmadıklarını, hayatın zekilerden çok disiplinlileri, sebat edenleri ödüllendirdiğini söyledi. Kendisiyle mülakata gelen bir gencin, 'Bankanıza girdikten sonra kaç yılda sizin pozisyonunuza gelirim?' sorusuna verdiği '25 bin kişide ilk 10'a girmek için çift haneli rakamlarda zamana ihtiyacınız var' cevabını beğenmediğini aktardı: "Aday 'Çok uzun süre, o zaman olmaz. Bu şirkette çalışamam' yorumunu yaptı. Böyle düşünen biri psikiyatrikliktir. Acilen bir hekime gözükmesi lazımdır.'

Başarınız, hak görülmeli!

Bali 'Meşru görülen, hak görülen başarının sahibi olun. Başarı kazandığınızda olaya başkasına gol atmışsınız olarak bakmayın. Mesela Cem Yılmaz'ın başarısı, kazancı halkı rahatsız etmiyor. Sizin de Cem Yılmaz gibi başarınız hak görülmeli. Kıskanılmak yerine gıpta edilmeli' dedi.
Bali konuşmasının sonunda başarının formülünü; niyet+kararlılık+çalışkanlık+disiplin olarak açıkladı.
Bali huzur ve mutluluğun formülünü de verdi: 'Uyum+sabır+hoşgörü+tevazu.'

Teleferik 'ilk bakım'a alınacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin geçen ay hizmete sunduğu teleferik 16-20 Kasım tarihleri arasında 'ilk bakım'a alınacak. Söz konusu tarihler arasında kapalı olacak teleferik, rutin kontrol ve bakımın ardından yeniden hizmette olacak. Denizlililerin sosyal yaşantılarını daha da zenginleştirip, doğa ile iç içe ortamlarda vakit geçirmelerini sağlamak amacı ile hayata geçirilen teleferik projesi onbinlerce vatandaşı ağırlamasının ardından, 5 günlük rutin kontrol ve bakıma alınacak. Denizli'yi turizmde bir adım daha ileri götürecek teleferik ve yayla projesi 17 Ekim'de hizmete sunulmuştu. Ege'nin en büyük teleferiğine sahip tesisin bir ay boyunca hizmet vermesinin ardından rutin kontrol ve bakımlarının yapılacağı ifade edildi. Vatandaşların daha güvenli ve konforlu seyahati için tesisin 16-20 Kasım tarihleri arasında bakıma alınacağı, bu süre zarfında ise kapalı olacağı kaydedildi. Teleferik ve Bağbaşı Yaylası'nı kullanmak isteyen vatandaşların tesisleri bakımın ardından ziyaret edebileceği açıklandı.

Türkiye'nin en büyük termal tesisi

Dünyanın lider banyo markası Ideal Standard, Türkiye'nin en büyük termal tesisi Narven Termal Kasaba Bolu projesinin banyolarına çevreci, lüks ve zarif tasarımlarıyla damgasını vurdu.
Ideal Standard, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye' nin de en gözde turizm projelerinde yer almaya devam ediyor. Türkiye'deki birçok prestijli projede olduğu gibi Narven Termal Kasaba'nın da banyolarında, tasarım alternatiflerini geniş ürün yelpazesi ile sunan dünya devi Ideal Standard tercih edildi.
450 bin m2'lik alanda inşa edilen projenin 50 bin m2'si sağlık ve sosyal tesislere ayrılmış olup, Sağlık Turizmi, Kongre - Seminer ve Kültür Turizmine yönelik birçok yapıyı bünyesinde bulunduruyor. Sektörün önemli projesi olan Narven Bolu 3 etapta tamamlanarak, 1.250 daire, 150 residence, 230 otel odası ve toplam 7.200 yatak kapasitesine sahip olacak.

Koşunun teması yine kadın...

Vodafone'un isim sponsorluğunda 'Kadına Şiddete Dur De' temasıyla düzenlenen ve 15 Kasım Pazar günü koşulacak Vodafone 37. İstanbul Maratonu, etkinlikler ve birbirinden cazip fırsatlarla İstanbullulara festival coşkusu yaşatacak.
Tophane Meydanı'nda maraton günü kurulacak Vodafone FreeZone Sahne'de genç müzisyenlerin gerçekleştireceği performansların yanı sıra maraton hafta sonu boyunca çeşitli mekânlarda Vodafone'lulara özel olarak sunulacak indirimler, maraton heyecanını İstanbul'un her yerine taşıyacak.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk şunları söyledi: 'Vodafone İstanbul Maratonu sponsorluğumuza ilk günkü heyecanımızla devam ederken, her yıl yeni fikirlerimizle maratona zenginlik katmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vodafone İstanbul Maratonu, önemli bir spor etkinliği olmasının yanında İstanbul'un global bir marka şehre dönüşmesine sunduğu katkı bakımından da büyük önem taşıyor. Bu bakış açısıyla maraton günü gerçekleştirilecek konserler ve maratonun yapılacağı hafta sonu boyunca İstanbul'un birçok önemli mekânında geçerli olacak indirim ve fırsatlar ile maratonu bir şehir festivali coşkusu ile yaşayacağız.'

Forum Bornova destek veriyor

Forum Bornova Tenis Cup'ta en iyiler buluşuyor!
Forum Bornova ve Türkiye Tenis Federasyonu işbirliğiyle Türkiye'nin en iyi 8 raketi Forum Bornova Tenis Cup'ta şampiyonluk için buluşuyor. İzmir'in en prestijli alışveriş merkezlerinden Forum Bornova, tenis sporuna teşvik etmek amacıyla Forum Bornova Tenis Cup düzenleme kararı aldı. Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğiyle 15 Kasım tarihine kadar, Kaya İzmir Thermal& Convention Otel Tesisleri' nde düzenlenecek olan Forum Bornova Tenis Cup, aynı zamanda tenis sporuna ve sporcuya destek vermeyi hedefliyor.

Şirketlerin zam oranı

Hay Group'un yaptığı araştırmada 51 farklı sektör incelenirken, bu sektörler içinde en yüksek zammı yüzde 10'luk oranla 'Yazılım' sektörünün yapacağı belirlendi. Bu sektörü, sırasıyla 'Metal' ve 'Otomotiv Yan Sanayi' sektörleri takip ediyor. En düşük zammı ise yüzde 7.3'lük oranla Yatırım sektörü çalışanları alacak. Şirketler 'ücret', 'yan haklar', 'gelişim programları' gibi kalemlere artık 'maliyet' değil 'yatırım' gözüyle bakıyor; 'çalışan motivasyonu', 'yetenek yönetimi' ve 'liderlik gelişim programları'na daha fazla kaynak ayırıyor. Hay Group, Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası şirketlerin 2016 yılında çalışanlarına yapacakları ücret zammının yüzde 9 oranında olacağını açıkladı.

Başbakan'dan önemli mesajlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş dünyasına seslenerek, 'Biz, size önümüzdeki 4 yıl için, 2019 seçimlerine kadar, öngörülebilir bir siyasi istikrar vaat ettik. Halkımız bize bunu verdi, biz de size şunu söylüyoruz, 'Hiçbir gerekçeyle bu siyasi istikrarın bozulmasına izin vermeyeceğiz. Planlarınızı yaparken iş dünyası olarak kısa dönemli yapmayın, uzun dönemli bir istikrara yatırım yapın' dedi.

Asgari ücrete formül bulundu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret yeni zam formülüyle birlikte yürürlüğe girecek.
1 Ocak'ta bin 300 liraya yükseltilecek asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmayacak. Böylece asgari ücret 6'şar aylık dönem için değil; 2016 yılının tamamı için 'yıllık' belirlenecek.

Cari açık 6 yıl sonra fazla verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Geçen yılın eylül ayında 2 milyar 365 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 40 milyar 569 milyon dolara geriledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye'de son altı yıldır 6 milyar avronun üzerinde yatırım yaptıklarını anımsatarak, '2016'da ise 1,8 milyar avroluk yatırım planlıyoruz' dedi. Doğuş Holding'e bağlı Doğuş Yayın Grubu, Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu TV8'i ortak olmak için resmen başvuruda bulundu. Rekabet Kurumu'nun da onay vermesi ile birlikte TV8'in yüzde 30'u Doğuş Grubu'na geçecek.

***

DİP EKSPRES

Kocaoğlu'nun Bornova'daki köşkünde


Kadın Girişimci Hatice Nur Uzgenç tarafından Manisa'da 20 yıl önce çok zor şartlarda güzellik merkezi olarak kurulan Nets Club, 20. yılını kutluyor. Firma, yeni markası ile güzellik, medikal estetik ve kariyer eğitim hizmetleri alanında da büyümesini sürdürüyor.
Nets Life olarak ikinci markasını yaratan Uzgenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eski evi Maltass Köşkü'nde sağlıklı yaşam konsepti ile hizmet vermeye başladı. Nets Life; diyetisyen kontrolünde detox, sağlıklı besinler, diyet yemekleri, bölgesel incelme ve zayıflama hizmetleri ile İzmirlilere günlük hayatta sağlıklı beslenerek yaşamayı alışkanlık haline getirmeyi hedefliyor.

20 yılda ikinci marka

Nets Life'ın, köşk bahçesindeki kafede şirket yemekleri, doğum günü partileri, düğün yemekleri, baby shower gibi butik organizasyonlara da ev sahipliği yapacağını belirten Hatice Nur Uzgenç bu konseptin İzmir'de bir ilk olduğunu belirtti.