2007 doğumlu çocuğu olanlar aylardır kafa patlatıyor. Çocuğu kaçıncı sınıfa gidecek? Hiç okula gitmeden pat diye ilkokula mı başlayacak? Tuvaletini nasıl yapacak, poposunu nasıl temizleyecek?  Ve daha pek çok soru... Aslına bakarsanız yeni nesil çocuklar çok akıllı. Bunda daha ilgili anne-babaların rolü kadar, beslenmenin, teknolojinin de çok etkisi var. Pek çoğumuzun annesi bankmatikten para çekmeyi beceremezken bu çocuklar küçücük yaşlarına rağmen müthiş bilgisayar kullanıyorlar. Peki bu, çocuklar okula hazır mı demek?

Arapça'dan dilimize giren "Zekâ" öz Türkçesiyle "anlak"; zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği olarak tanımlanır. Zihnin algılama, bellek, düşünme, uslamlama, öğrenme gibi birçok işlevini içerir. Temelde zekâ doğuştan ana-babadan kalıtımsal olarak gelir. Gebelikteki beslenmeden tutun çevresel pekçok faktör zekanın gelişiminde rol alır.

Çocuklarının başarısızlığının zeka geriliğinden mi yoksa olumsuz şartlardan mı olduğunu anlamak için ilk kez 1905 yılında Fransa'da  ilkokul öğrencilerine IQ (zeka katsayısı=Intelligence quotient)  testi uygulanır. Testteki sorular çocukların yapabilecekleri işlere, becerilerine, yanıtlayabilecekleri sorulara, yaşlarına uygun sayı, söz bilgisine ve biçim ilişkisine dayandırılarak hazırlanır. Ölçerlerde çocuğun doğru yanıtladığı sorular dikkate alınarak zekâ yaşı hesaplanır. Zekâ yaşının gerçek yaşa bölümünün 100 ile çarpılmasıyla zeka katsayısı (IQ) ortaya çıkar:
ZK = (Zeka yaşı / Gerçek yaş) x 100

Etrafınızda görürsünüz çok zor matematik sorularını çözebilen ama iki çift lafı biraraya getiremeyen ya da davranışları yaşından geri olanları. Demek ki herşey ZEKA değil. İşte bu mantıkla EQ (Emotional Quontient=Duyusal zeka) tanımlandı. EQ,  kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisi.

Tabii bir de çocukların fiziksel gelişimi var. Hani son günlerde hep gündemde olan, yok tek ayaküstünde durması yok gömlek düğmesi iliklemesi...

Çocuğunuz zeki olabilir, 10 saniye tek ayak üstünde durabilir, peki duygusal gelişimi ne düzeyde? IQ testiyle zekasını, doktor muayenesiyle motor gücünü, kas gücü ve koordinasyon yeteneğini öğrenebilirsiniz. Ama duygusal gelişimini en iyi ANNEler bilir. Çocuğuyla birebir vakit geçiren, huyunu suyunu bilen annelere, okul öncesi dönemde çok iş düşmekte. Çocuklarımızın sadece fiziksel gelişimi, boyunun uzaması, kilo alması önemli değil; sadece zekasının ileri olması da! Duygusal olarak da yeterli olmalılar.

Yeni kanunla 2007 ocak şubat, mart doğumlular önümüzdeki hafta ilkokula başlayacak. Tabii rapor alırlarsa ayrı. 2007 nisanından 30 eylüle kadar doğumlu olanlar (60-66 ay) ise velisinin isteğine bağlı ya ilkokul birinci sınıfa ya da hazırlık sınıfına gidecekler.  "Ne yapalım yollayalım mı okula?" diye bana soranlara aynı cevabı veriyorum "Annesi, sence?"

Sağlıkla kalın