Olimpiyat oyunlarının başlamasıyla ilgili farklı farklı mitolojik hikayeler mevcut. Örneğin bir rivayete göre büyük bir savaş arifesinde olan Elis Kralı İfitos tanrıları memnun etmek için onların onuruna oyunlar düzenler. Tanrıların yaşadığına inandıkları Olimpiya Dağı'nda düzenlendiği için de adına Olimpiyat Oyunları denir.

Milattan önce 19. yüzyılda başlayıp günümüze kadar gelen bu oyunlar insanlar ve ülkeler arası barışın sağlanabilmesini amaçlar. Ve elbette sporun önemini, sağlıklı yaşamın gerekliliğini hatırlatır bize.

Londra'da başlayan 2012 olimpiyatlarını heyecan ve merakla izliyorum. Sporun ne yazık ki ülkemizde hala bir rituel olmaması, günlük hayatımıza girmemiş olması üzücü. Oysa zinde bir beden, uzun ömür, dengeli ruh sağlığı için düzenli spor yapmak gerekli. Ben size bir Nevin Yanıt olun, koşun durmadan ya da Derya Büyükuncu gibi yüzün demiyorum...
Sporun bilinçli yapılması çok önemli. Yoksa haberlerde duymuşsunuzdur gencecik spor salonunda kalp krizinden ölenleri! Yapacağınız spor ister yüzme olsun ister koşu mutlaka alıştıra alıştıra başlamanız lazım. Egzersiz şiddetinin hesaplanmasıyanın sizin kalp atım hızınıza göre ayarlanması lazım. Bunun için 220'den yaşınızı çıkartırsanız maksimum kalp hızınızı elde edersiniz. Mesela ben 34 yaşındayım 220-34=186 benim maksimum kalp atım hızım. Bunun %35-59 arasında kalp atım hızımı ayarlayarak yapacağım egzersiz hafif şiddette, % 60-79 'u orta, % 80-89'u şiddetli olur. %35'in altı çok hafif ve %90'ın üstü çok şiddetli denir. İlk hafta haftada 3 kere 20 dakika %55 şiddetinde egzersizle başlayıp süre, şidet ve sıklığını arttırırsınız. Böylece sporu bilinçli ve sağlıklı yapmış olursunuz.

Olimpiyat oyunlarını izleyip gaza gelip bir anda vücudunuzu zorlamayın. Düzenli ve bilinçli spor yapın. Bu arada olimpiyat oyunlarına katılan tüm milli sporcularımıza başarılar dilerim.
Sağlıkla kalın