Haber Ekspres'i takip edenler, iklim değişikliklerini ve sorunu ilk kez gündeme getirdiğini bilir.
Şimdi yine önemli bir tehlikeden söz etmek istiyorum:
Bilim adamları, dünyada yaşanan su kıtlığının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle giderek kötüleşeceğini söylüyor.
Dünya nüfusunu tehdit eden su sıkıntısının fotoğraflarını, California'daki Pasifik Akvaryumu'nda görmek mümkün. Aslında bilim adamları Türkiye'ye gelselerdi çok daha dehşet verici sahnelerle karşılaşabilirlerdi.
Birkaç yıl önce İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin destek ve katkılarıyla Kültürpark'taki uluslar arası sempozyumda konu gündeme alınmıştı. Şimdi kış geliyor...
Belki bir süre bunu unutacağız ama ileride 'yağmur duasına' çıkacakların sayısının artacağından emin olabilirsiniz.

Piyasa malı!

Dün 'Dünya Şehircilik Günü' idi...
Çeşitli kentlerde bu konuda açıklamalar ve etkinlikler yapıldı. Ülkemizde izlenen sermaye öncelikli politikaların yansıması olarak, kentler ve onları içerisine alan doğa, tüm yer altı ve yerüstü varlıkları ile birlikte ne yazık ki, piyasa malına çevrildi.
Bu yüzden de çevre adına hiçbir politika ve uygulama olumlu yönde değişmemekte, aksine derinleşiyor. Bu hukuk tanımaz saldırılara karşı yürütülen mücadele de, giderek her gün vazgeçilmez bir 'Yaşam Hakkı' mücadelesine dönüşüyor.
Toplumsal muhalefetin, kentlerin meydanlarından Karadeniz'in yaylalarına kadar giderek yükseldiği bu dönemde, toplumun ortak çıkarlarını gözeten, doğal ve tarihsel çevrenin korunduğu, halkın demokratik katılımını esas alan dinamik, çoğulcu ve eşitlikçi bir planlama anlayışını savunanların sayısı artıyor. Ülkemizde yürütülen ve arazi rantı ile biçimlenen ekonomik model,  tarihi, doğal, kültürel miras alanlarını ve tüm kamusallıkları, fark gözetmeksizin satışa çıkarılıyor.

Mevzuat değişikliklerine dikkat!

Uzmanlar, bu dönemde izlenen, ekonomik, sosyal ve çevre politikaları sonucunda; tüm doğal alanlarımıza ilişkin onlarca mevzuat değişikliği yapılarak kültürümüze, kimliğimize, kamusal alanlarımıza, yapılı ve yapısız çevremize yani tüm yaşam alanlarımıza benzeri görülmemiş bir saldırı sistemli bir şekilde yaygınlaştırıldığını ileri sürüyor. Enerji politikalarının bir sonucu olarak hidroelektrik santraller, ithal kömüre dayalı termik santraller ve nükleer enerji santralleri, ülkenin enerji ihtiyacına yönelik bir planlama yapılmadan, enerji kaynakları için bir denge gözetmeden, gelişigüzel yer seçimi kararlarıyla her türden yaşam alanlarını tehdit ediyor.
Yeşillere ve tabiat severlere göre; enerji ihtiyacı gerekçesi ile Fırtına, Fındıklı, Arhavi ve Salarha gibi daha birçok korunması gerekli doğal varlık, birbiri ardına gerçekleştirilen HES Projeleri ile yok ediliyor.
Yine aynı gerekçe tüm canlı yaşamını tehdit eden nükleer enerji santralleri ile Sinop'ta; en yüksek oranda kirlilik yarattığı için tüm dünyada, yaşam çevreleri ve korunması gerekli doğal değerlerden uzak tutulan termik santraller, ithal kömürle işletileceği hiç çekinmeden belirtildiği halde Amasra, Terme, Gerze ve daha birçok kentte ve korunması gerekli bölgelerde türemeye devam ediyor. Bunları da; Şehir Plancıları Odası'nın yöneticileri anlatıyor

Dünya birincisi oldu

Türkiye'nin önde gelen dış kaynak CRM ve çağrı merkezi hizmet sağlayıcısı Teleperformance Türkiye, çağrı merkezi sektöründe dünyanın en iyi uygulamalarının ödüllendirildiği Contact Center World Awards yarışmasında, Samsung ile birlikte yürüttüğü başarılı çalışma sayesinde 'En İyi Outbound Kampanyası' kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Teleperformance Türkiye, ABD'nin Las Vegas kentinden dünya birinciliğiyle döndü.
Bu yıl Amerika, Asya, EMEA ve Küresel Contact Center World Events kapsamında uluslararası çağrı merkezi endüstrisinin en iyilerini 10. kez buluşturan Contact Center World Awards'ın 'En İyi Outbound Kampanyası' kategorisinde dünya birinciliği ödülünü Teleperformance Türkiye'ye verdi.
Samsung Electronics Türkiye Kurumsal İş Birimi Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ise, ödül alan outbound kampanyasıyla ilgili şunları söyledi: 'Uluslararası arenada dünyanın en iyileri ile bir arada anılmaktan ve Türkiye'yi bu platformda temsil etmekten gurur duyuyoruz. Akıllı telefonlardan profesyonel görüntüleme ekranlarına, yazıcılardan taşınabilir sabit disklere varan çok çeşitli ürün gruplarımızla dijital çağın sunduğu yenilikçi teknolojileri, KOBİ'lere sunma ve müşterilerimizle sadakate dayalı bir ilişki geliştirme konusunda elde ettiğimiz bu başarı, dünya çapında da sektörümüzün sınırlarını zorladığımızın bir göstergesi.'

Daha kaliteli zeytin için

Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla Torbalı'daki zeytin üreticileri bir araya geldi. Torbalı Zeytin Kolonyası ile adını duyuran Ticaret Odası; silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda eğitim verip ilçe zeytinin kalitesini artırmayı hedefliyor.
Ticaret Odası'na bağlı zeytinyağı işletmecilerinin bir araya geldiği toplantıda, yeni sezona ve üretime dair önemli konular ele alındı. Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, yeni sezonun zeytin sıkım oranı yüzde 10-12 olarak öngörüldü. TTO, Torbalı zeytinyağı için markalaşma çalışmasını başlatıp ülkenin önemli fuarlarına katılacak.
'Torbalı zeytini Ayvalık ile aynı kalitede' diyen TTO Başkanı Abdulvahap Olgun üreticilerin silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda bazı çalışmalar yapılacağını ve bu yolla zeytinyağının kalitesinin yükseltileceğini açıkladı.

Madem öyle, işte böyle!

Bu arada unutmamız gerekiyor;
M. Kemal Atatürk şunları söylemişti:
'Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir.
Kimsenin fikrine ve vicdanına hâkim olunamaz.'
Nedense;  bahane üretmeyi ve bahanelere sığınmayı çok severiz.
Her fırsatı en mükemmel şekilde kullanırız.
'İşler kötü, ödeme alamıyoruz, kimse para harcamıyor, vatandaş perişan, dolar yükseldi, borsa düştü, maliyetler yüksek!' diyenlerin bundan böyle neye sığınacaklarını göreceğiz...

'Konut alacaklar dikkat!

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, ev almak veya konut yatırımı yapmak isteyen vatandaşların kısa süre içerisinde harekete geçmesi gerektiğini, 2 aylık süreçte kayıplarını telafi etmeyi amaçlayan sektörün 2016'ya zamla gireceğini belirtiyor.
Özellikle siyasi istikrarsızlık ve artan faiz oranları nedeniyle son 5-6 aydır konut satışlarında belirgin bir azalma yaşandığını kaydeden uzmanlar, bu yüzden maliyetlerin artmasının ve döviz kurunun yükselmesinin henüz ev fiyatlarına zam olarak yansımadığını ifade ediyor.
Yıl içerisinde fiyatlarına yansımayan maliyetlerdeki artışların iki ay içerisinde konut fiyatlarına yansıyacağını düşünülüyor.
Zam oranı yüzde 30 civarında olacak. Ancak yüzde 30'a kadar kademe kademe artış olabilir, deniliyor.

***

DİP EKSPRES

Kış dondurmaları tanıtıldı


Yenilikçi ürünleriyle keçi sütüne dikkat çeken Kecheese, özel ürünü ''Kış Dondurmaları'' ile, 5 kıta ve 25 farklı ülkeden ziyaretçiyi İzmir'de buluşturan Foodex Gıda Fuarı'nda büyük ilgi gördü.
Dondurmanın lezzet ve şifasını yılın 365 gününe yaymak için ürün yelpazesini genişleten Kecheese'in; Saf keçi sütü, kış meyveleri ve baharatlarla hazırladığı Kış Dondurmaları, 5-8 Kasım tarihleri arasında ''Fuar İzmir''de gerçekleştirilen FOODEX 2015 Gıda-Gıda Teknolojileri Fuarı'nda sektör temsilcileri ve tüketicilerin büyük beğenisini kazandı.