EİB, Türk organik sektörünü Avrupalı ihracatçılardan sonra Amerikalı ithalatçılarla bir araya getirdi.

Dünya genelinde son yıllarda tüketici bilincinin artmasıyla yıldızı parlayan, insan sağlığına ve çevreye duyarlı organik ürünler, ABD'nin Anaheim kentinde 10-12 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenen Natural Products Expo West Fuarı'nda yeni dünyanın ithalatçılarının beğenisine sunuldu.Natural Products Expo West Fuarı'nın Türkiye Milli Organizasyonu'nun bu yıl ilk kez Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapıldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, özellikle ABD'nin batı yakasında, ABD'nin ekonomik olarak en gelişmiş bölgeleri arasında yer alan Kaliforniya'da Türk gıda ürünlerinin tanıtım olanağı bulduğunu kaydetti.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin Almanya'da düzenlenen ve dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olan Biofach Organik Ürünler Fuarı'nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu uzun yıllardır başarıyla yerine getirdiğini hatırlatan Tarakçıoğlu, 'Biofach Fuarı'nın katkılarıyla Türkiye'nin organik ürünler ihracatı 400 milyon dolar düzeylerine ulaştı. Natural Products Expo West Fuarı ile Türk organik sektörü dünyanın en çok organik ürün tüketen ikinci kıtasında güçlü bir tanıtım yapacak. Bu sayede 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 2.5 milyar dolar organik ürün ihracatına bir adım daha yaklaşacağız' diye konuştu.

10 bin ihracatçı TİM ile e-ticaret sitelerinde yerini alacak
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), e-ticaret platformları AliBaba, Kompass ve Turkish Exporters ile toplu üyelik anlaşmaları imzaladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'Hedefimiz kısa süre içerisinde toplamda 10 bin firmamızın e-ticaret sitelerinde yer alması' dedi.  
Ekonomi Bakanlığı'nın e-ticaret sitelerine üyelik desteğini iş birliği kuruluşları üzerinden verme kararının ardından ilk adımı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) attı. E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği Lansmanında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin şahitliğinde TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile e-ticaret platformları AliBaba, Kompass ve Turkish Exporters genel müdürleri arasında toplu üyelik anlaşmaları imzalandı. Lansmanda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hedefimiz kısa süre içerisinde toplamda 10 bin firmamızın e-ticaret sitelerinde yer alması" dedi. TİM, anlaşmalar ile üyelerini üç platforma üye yapacak ve harcamasının yüzde 80'ini hibe olarak alacak.

Tavuk üretimi artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Ocak ayı 'Kümes Hayvancılığı Üretimi' istatistikleri açıkladı. Buna göre, tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı. Kesilen tavuk sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 arttı. Ocak ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 54 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.

Tarım Aralık ayında bile 4,9 milyon istihdam sağladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin en büyük sorunlarından biri olan işsizliği belli bir noktada tutmada tarımın önemli bir işlev üstlendiğini bildirerek, 'Kış şartlarında Aralık ayında bile tarım 4 milyon 915 bin ile 4,9 milyonun üzerinde istihdam sağladı' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımın, 2016 yılının Ocak ayında 4 milyon 812 bin, Şubat'ta 4 milyon 876 bin, Mart'ta 5 milyon 93 bin, Nisan'da 5 milyon 352 bin, Mayıs'ta 5 milyon 540 bin, Haziran'da 5 milyon 577, Temmuz'da 5 milyon 727 bin istihdam sağladığını, Ağustos ayında 5 milyon 760 istihdamla en yüksek noktaya ulaştığını belirtti. Eylül ayıyla birlikte, tarımdaki istihdamın, önemli ürünlerde hasadın sona ermesi ve mevsim koşulları nedeniyle yeniden azalışa geçtiğini, 5 milyon 657 bine indiğini vurgulayan Bayraktar, tarımın Ekim'de 5 milyon 305 bine, Kasım'da 5 milyon 53 bine düştüğünü bildirdi.

Hollanda krizi

Ülkedeki seçimleri gerekçe göstererek Türk Bakanların ülkeye girişlerine izin vermeyen Hollanda ile yaşanan siyasi krizin, turizm sektörüne olası olumsuz yansımaları endişe yaratıyor. Türkiye'ye geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 26 düşüşle 906 bin Hollandalı turist gelirken, bunların sektörü katkısı yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz siyasi krize dönüşürken, başta Almanya olmak üzere diğer AB ülkelerinin Türkiye'ye yönelik olumsuz yaklaşımları da dikkat çekiyor. Başta turizm sektörü olmak üzere iş dünyası, krizin ekonomik alana yansımasını istemiyor.
Türkiye ile Hollanda arasında dış ticaretten turizme, yatırımlardan istihdama kadar çeşitli alanlarda yıllık 10 milyar doları aşan bir ekonomik büyüklük söz konusu. İki ülke arasındaki toplam yatırım hacmi 30 milyar doları bulurken, ülkemizde halen 3 bine yakın Hollanda sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Asansör Fuarı'nda 6 İzmirli firma

İFO Fuarcılık tarafından AYSAD'ın (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) desteği ile bu yıl 15.'si gerçekleştirilen Uluslararası Asansör İstanbul, 23 Mart Perşembe günü kapılarını açıyor. Organizasyonda, Çin ve Almanya'dan ulusal katılımların yanı sıra aralarında teknolojileriyle sektöre yön veren global markaların da olduğu 23 ülkeden 350'nin üzerinde firma yer alıyor. Asansör İstanbul'da bu yıl İzmir'i Kontek Kontrol Teknolojileri, Otte, Özdersan, Rst Elektronik, Rst Lc Grup, Sem Asansör ve Tepaş Elektrik temsil ediyor.