2 Haziran 2015 Çarşamba, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan sık sık fotoğraf yayımlayan İtalyan kadın astronot Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çektiği Türkiye fotoğrafını; 'Merhaba Türkiye! Ülkenin batısının üzerinden güzel bir geçiş' notuyla Twitter hesabından paylaştı. Avrupa Uzay Ajansı'nın 'Futura' (Gelecek) adlı projesi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışan Samantha Cristoforetti, 38'inci doğum gününü de uzayda kutlamıştı.
İtalyan kadın astronot Samantha uzayda doğum günü kutlarken, Suudi Arabistanlı kadınlar kendilerine araç kullanma ve toplu taşıma araçlarına binmeye izni verilmesini kutluyor.

Birkaç gün önce Suudi Arabistan Kraliyet Divanı lütfedip, bundan sonra kadınların da ehliyet alarak araç sürmesine imkân tanınacağını duyurdu. Suudi Arabistan Kralı Selman'ın da onayladığı genelge ile Suudi kadınlar 23 Haziran 2018'den itibaren araç kullanabilecek. Dünyada kadınların araç sürmesinin yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da, Üst Düzey Alimler Kurulu tarafından 'Kadınların araç sürmesi haramdır' şeklinde verilen fetvadan dolayı yasal değişiklik yapılamıyordu. Ülkede kadınların araç sürmesine izin veren yasa çıkarılması talebiyle ilki 1990'da olmak üzere 2011, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında pek çok kampanya düzenlenmişti. Dünyada sadece Suudi Arabistan'da uygulanan kadınların araç sürmesini engelleyen yasayla ilgili alınan yeni karar, ülkede cinsiyet eşitliği için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu değişikliğe rağmen aşırı muhafazakar ülkede kadınların hayatın günlük akışındaki birçok faaliyet için erkeklerden izin alması gerekiyor. Bunlar arasında pasaport almak, yurtdışına çıkmak, evlenmek, boşanmak, banka hesabı açmak, bazı alanlarda şirket kurmak, isteğe bağlı ameliyat yaptırmak, hapishaneden çıkmak gibi şeyler var.

İtalyan kadınlar uzaya yolculuk yaparken, Suudi kadınlar henüz otobüse bile binemiyor. Özellikle doğu toplumlarında her şeye kader deyip susmaya devam eden ve bu kaderi değiştirmek için mücadele etmeyen kadınlar kendi yaşamları ile ilgili küçük bir karar alırken bile erkeğe sormak zorunda kalıyor.

Şimdi tüm bu gelişmeler ışığında başımızı kaldırıp dünyadaki resmimize bakmalıyız. Avrupalı kadınlar uzay yolculuğu yapıyor, uzayda doğum günü kutluyor. Suudi kadınlar ise yeni bir uyanışın eşiğinde, yaşamları ile ilgili yeni haklar kazanıyorlar ve bu onlar açısından iyi bir gelişme.
Ülkemizde ise Mustafa Kemal Atatürk sayesinde dünyada ilk kez seçme seçilme hakkı verilen, medeni kanun ile hakları korunan kadınlarımızın sahip olduğu haklar ise bir bir budanıyor. Suudi kadınlar toplu taşıma araçlarına binebilmek için mücadele ederken Türk kadını 'Pembe otobüs, pembe tramvay, müftülere nikah kıyma yetkisi' gibi uygulamalarla toplumsal hayatın dışına atılıyor.
Ama her şeye rağmen umut var. Hani Müslüm Gürses bir şarkısında; 'yakarsa dünyayı garipler yakar' diyor ya. Bu sözden yola çıkarak şöyle diyorum ben de; 'güzelleştirirse dünyayı kadınlar güzelleştir...' ama pembe otobüslerle değil!..