Darbe girişiminin ardından görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bir yandan da yeni alımlar hız kazandı. Bu yüzden kamu kurum ve kuruluşları alacakları personellerle ilgili ilanlarını yayımlamaya başladılar. Birçok kurumda da atamalar ve başvurular devam ediyor.
Yapılan duyurulara göre en çok alım İçişleri, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıklarında yaşanacak.

İlanlar veriliyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı 5 bin sözleşmeli er alımı için ilana çıktı. Kurumun internet sitesinden başvuru yapılabilecek
Emniyet Genel Müdürlüğü 9 bini erkek, bin tanesi kadın olmak üzere 10 bin polis alacağını duyurdu.
Bu alanda başvuru yapacakların üniversite mezunu olmaları 2015 veya 2016 KPSS'den birine girmiş ve P3 puan türünden en az 60 almış olmaları gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ilk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen alacağını duyurdu. Bununla ilgili başvurular da başladı Başvurularda en fazla kontenjan 4334 ile sınıf öğretmenliğine ayrıldı.

İşsizlik Mayıs'ta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Mayıs dönemi (nisan-mayıs-haziran) İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 234 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 29 bin kişi arttı.

Taşıtta da faiz indirimi talebi

MASFED, BOD ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç: 'Hükümetimizden aynı iradeyi otomotiv için de ortaya koymasını, bankalardan da aynı tavrı bekliyoruz' dedi.
-Erkoç, 2. el taşıt kredilerinde halen 12-48 ay vade ve aylık yüzde 1,22 – 1,55 arasında değişen aylık faizin bir yıla kadar vadede yüzde 1'in altına; daha uzun vadelerde de yüzde 1'e yakın düzeylere çekilmesini önerdi.
Sıfır araç satışlarında geçen yıla göre ciddi bir düşüş yaşandığına işaret eden Erkoç, ikinci el pazarın görece daha iyi olmakla birlikte bu performansın da yeterli olmadığını söyledi.


Gayrimenkulde hareketlilik Eylül'de yaşanacak

Yaşanan durgunluğun ardından inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde hareketlilik yeniden yaşanmaya başladı. Özellikle Emlak Konut tarafından hayata geçirilen kredilendirme sistemi, faiz oranları ve konut fiyatlarında yaşanan düşüşle beraber konut satışlarında artışlar gözlemleniyor.
Tüm bu gelişmelerin sektöre umut verdiğini dile getiren AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, 'Sektörde asıl haraketliliği Eylül ayından sonra bekliyoruz' dedi.

İkinci bir indirim geliyor mu?

Birçok banka geçen hafta konut kredi faiz oranlarını çeşitli vadelerde aylık yüzde 1'in altına düşürdü. Ancak beklentilerin karşılanmaması piyasalarda ikinci bir indirimi gündeme getirdi.
Cumhurbaşkanının söz konusu çağrılara destek veren bankalar, geçen haftadan başlayarak en düşüğü yüzde 0,80 olmak üzere konut kredisi faiz oranlarını çeşitli vadelerde yüzde 1'in altına çekti. Ancak uzmanlar ikinci bir indirimin de olabileceğini belirterek yatırımcıların dikkatini çekiyor.
5 Ağustos 2016 itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam konut kredisi tutarı 151 milyar liraya ulaştı. Bu arada özel sektörün yurtdışı borcu 200 milyar doları geçti.

İhracat yüzde 8.1, ithalat yüzde 7 arttı

Geçici dış ticaret verilerine göre Haziran 2016'da ihracat yüzde 8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat yüzde 7 artarak 19 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış ticaret açığı 2015 yılı Haziran ayı istatistiğine göre yüzde 5 oranında artarak 6 milyar 559 milyon dolara yükseldi. 2015 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65,7 iken, 2016 Haziran ayında bu oran yüzde 66,3'e yükseldi.

Turizm gelirleri yüzde 35,6 azaldı

Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan yılın 2.çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,6 azalarak 4 milyar 981 milyon 318 bin dolar oldu.
Turizm gelirinin yüzde 77,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 22,9'u ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan elde edildi.
Seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize eden ziyaretçilerin harcamalarının 4 milyar 73 milyon 3 bin doları kişisel harcamalar olurken, 908 milyon 315 bin doları paket tur harcamaları oldu.

Korkutan gerçek

Türkiye'nin toplam 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48'inin erozyona maruz kalıp yok olurken, bu durum çevre kirliliğinin yol açtığı korkunç boyutları göstermesi açısından önemli bir örnek teşkil ettiği belirlendi.
Uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede ortalama yağışların azaldığına ve kuraklıkların sıklığı ile yoğunluğunun arttığına dikkat çekiyor.
Türkiye'de hava kirliliğinin kabul edilebilir sınırının 81 ilin 41'inde aşıldığı tespit edilirken, en yüksek düzeyde hava kirliliği görülen üç il Aksaray, Ağrı ve Muş oldu.
Yapılan değerlendirmede sadece Çankırı'daki değerlerin limitin altında olduğu belirlendi.

Ekolojik yıkıma karşı dayanışma

Doğayı ve emeği fütursuzca sömürenlere rağmen yaşam alanlarımızı koruma mücadelesi veriyoruz.
Hem yaşam alanlarımızı, hem doğal ve kültürel varlıklarımızı yok edenlere karşı; geleceğine sahip çıkan insanlar olarak toplumsal dayanışmayı ve mücadeleyi yükseltmek için çalışıyoruz.
Bu mücadele derelerimizin özgürce akması için, çocuklarımızın o derelerde özgürce yüzmesi için, rüzgarın yaşamdan yana esmesi için, kentlerimizin parklarında özgürce nefes alabilmek için yapılıyor.
Sermayenin bugün nükleer ve termik santraller, HES'ler, RES'ler, JES'ler, altın, gümüş, nikel, maden ocakları ve işletmeleri, çimento fabrikaları ve daha pek çok şekilde yaşam alanlarımıza saldırdığı iddia ediliyor.
Öte yandan İzmir'in içme suyu başta Efemçukuru altın madeni olmak üzere, Çaldağı ve Gördes nikel madenlerinin tehdidi altında olduğunu bildirenler, 'Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Bakırçay yoğun bir kirlilikle yüz yüze. Plansız programsız yürütülen enerji yatırımları ile başta Karaburun, Çeşme, Urla-Ovacık ve Dereköy olmak üzere Ege ve Marmara RES'lerin işgali ve doğa talanı ile karşı karşıya. İzmir Gaziemir, Manisa Köprübaşı, Aydın Kisir radyasyon atıkları ve radyasyonun etkileri ile boğuşmakta.' diyorlar.
Çevreciler açıklamalarında, 'Bizler tüm bu doğa talanına karşı temiz hava, temiz toprak, temiz su istiyoruz. Anayasa'da yazan 'sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı'mızı arıyoruz.
Tüketim ve kar hırsına teslim edilmiş bir doğa değil, rantın kölesi kentler değil, emeği sömürülen yaşama hakkı elinden alınmış yurttaşlar değil demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla hayata geçtiği, yaşanabilir bir dünya, yaşanabilir bir memleket, yaşanabilir kentler istiyoruz...' diyorlar.

Zırhları kuşandı

Yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle bazı yabancı markalar Türkiye'den çıkarken, Under Armour Türkiye'de büyüme kararı aldı. Under Armour'u Türkiye'ye getiren Doğuş Perakende Grubu, 2016 yılında bir mağaza açmayı planlarken, beklentinin üzerinde ilgi görünce mağaza sayısını 9'a çıkardı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, yabancı markaların Türkiye'den çıktığı yönünde yaratılmaya çalışılan algıyı reddettiklerini belirterek, yılsonuna kadar açılan yabancı mağaza sayısının 90'ı bulacağını bildirdi.
Anadolu Grubu'nun Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu işbirliğiyle faaliyete geçirdiği taze meyve ve meyve suyu üreticisi Anadolu Etap, açacağı 2 yeni fabrikayla tesis sayısını dörde çıkarılacak.

Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin borcu, 6 Ağustos'ta gerçekleştirilen divan kurulu toplantısında açıklanmamıştı.
Beşiktaş Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, yaptığı yazılı açıklamada, kulübün toplam borcunun 1 milyar 479 milyon 635 bin 182 lira olduğunu bildirdi.
Tuncel, derneğin borcunun 30 Haziran 2016 itibarıyla 637 milyon 638 bin 221 lira, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin borcunun ise 31 Mayıs 2016 itibarıyla 841 milyon 996 bin 961 lira olduğunu kaydetti.
Feyyaz Tuncel, kulübün toplam mevcut ve alacaklarının da 217 milyon 42 bin 679 lira olduğunu vurguladı

Kümes hayvanı tüketimi arttı

Tavuk yumurtası üretimi 1,4 milyar olarak gerçekleşti.
Açıklanan verilere göre, tavuk yumurtası üretimi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 arttı. Kesilen tavuk sayısı 104 milyon olarak belirlendi.
Kesilen tavuk sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Buna bağlı olarak tavuk tüketimi ise Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 1,9 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artış gösterdi.

Pınar Üçgen Peynirler ve Pınar Ayran dile geldi

Emojiler hayatımıza o kadar girdi ki bir emoji yeter oldu ne düşündüğümüzü anlatmaya.
Bu trendden geri kalmayan Pınar Üçgen Peynirler ve Pınar Ayranlar, yepyeni emojili ambalajlarıyla duygularınıza tercüman olmaya hazır!
Türkiye gıda sektöründe yeniliklere imza atmasıyla tanınan Pınar, son yıllarda hayatımızın büyük bir parçası olan emojileri Pınar Üçgen Peynir ve Pınar Ayran ambalajlarına taşıyor.

*****

DİP EKSPRES

Yatırımcıları sevindiren zarar!

Pegasus Hava Yolları'nın ikinci çeyrek kaybı 13.6 milyon TL olarak gerçekleşti. Beklenti ise 70.4 milyon TL'lik kayıp yönündeydi. Şirket geçtiğimiz sene aynı dönemde 35.3 milyon TL'lik kar açıklamıştı.