Brent petrolün varil fiyatı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) alması sonrasında yüzde 6'ya varan düşüş kaydetti.
AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.
Dün 50 doların üzerine çıkarak günü 50,95 dolar seviyesinden tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması sonrasında sabah erken saatlerde 47,52 dolara kadar geriledi. Analistler, Brexit sonrasında sert satışlar yaşandığını, Brent petrolde 46,80 seviyesinin kritik destek olduğunu ve bu seviyenin kırılması halinde 45,00 dolar kadar geri çekilme yaşanabileceğini kaydediyor.
Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 5,31 azalışla 47,50 dolar seviyelerinde seyrediyor. Bakalım önümüzdeki günlerde bu düşüş pompalara ne kadar yansıyacak.

Dolandırıcılık olayları tam gaz

Manisa'da son 1.5 yıl içerisinde 500 kişi banka veya kredi kartı numarası ele geçirilerek, 417 kişi de telefonla rayıp, kendisini polis veya savcı olarak tanıtan kişilerce dolandırıldı. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, kentteki telefon ve kredi kartı dolandırıcılıklarıyla ilgili bilgi verdi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu tür dolandırıcılıkların arttığına dikkat çeken Başsavcı Şimşek, çok çeşitli dolandırıcılık yöntemleri olduğunu ifade etti. 2015 yılı Ocak ayından bu aya kadar kentte 917 kişinin dolandırıcıların ağına düştüğünü kaydetti.


Kapasite kullanım oranı 32 ayın zirvesinde

2016 yılı Haziran ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanımı 2013 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.
Konut satışı artıyor
Türkiye genelinde Mayısta 114 bin 800 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 6,4 arttı.

TÜSİAD'dan brexit açıklaması
TÜSİAD'ın açıklamasında Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararının Türkiye'nin AB üyeliği sürecinden bağımsız değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Nitelikli çalışanlara 'Turkuaz Kart'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancılara çalışma izni verilmesi sürecindeki dağınıklığı kaldırmak ve bürokrasiyi azaltmak için Turkuaz kart sistemini de içine alan yeni bir çalışma izni sistemi uygulayacak

Enerji'ye ortak oluyor

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye'de temiz enerji üretimini desteklemek ve enerji verimliliğini artırmak stratejisi doğrultusunda, Akfen Yenilenebilir Enerji'ye ortak oluyor.

C&A çıkıyor, mağazaları DeFacto oluyor

Avrupa'nın önemli moda perakende markalarından C&A, Türkiye'den çıkma kararı aldı. Avrupa'da büyümeye karar veren C&A'nın mağazalarını Türkiye'de büyüme trendine giren perakende zincirlerinden DeFacto devralacak.

Görüşme yaptılan

TÜRKONFED Yönetim Kurulu, 22-23 Haziran 2016 tarihlerinde Tarkan Kadooğlu'nun başkanlığında kamu kurumları ile Ankara'da biri dizi temaslarda bulundu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile görüşen TÜRKONFED Heyeti, başta ekonomik ve yapısal reformlar olmak üzere, TTIP'ten Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna, çek kanununda kayyum düzenlemesine, terör ve komşularımızla ilişkilerden AB sürecine kadar pek çok konu başlığında konfederasyonun politika önerilerini paylaştı.

İnsanlara Bulaşan Bir Hastalık Değildir

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü son aylarda gündeme gelen ve halk arasında Sığır Çiçeği diye tabir edilen LSD (Lumpy Skin Diasese) / Yumrulu Deri Hastalığı hakkında açıklama yaptı.
Yetkililer LSD'nin insanlara bulaşmayan bir hastalık olduğunu vurgulayarak bu konuda üretici ve tüketicileri bilgilendirdi. Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde İlçe kaymakamları, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, muhtarlar, teknik elemanlar ve üreticilerin katıldığı toplantılarda açıklama yapan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Ayşe Şener Denizli, hastalık ve İzmir'deki durumu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Denizli, hastalığın insanlara bulaşmadığını vurgulayarak yayılmanın sineklerle meydana geldiğini söyledi. Hasta hayvanların kesinlikle imha edilerek tazminatının %100 olarak ödendiğini ifade eden Denizli, hastalıktan şüphe duyulması halinde İlçe Müdürlüklerine en kısa sürede haber verilmesi gerektiğini önemle hatırlattı. Denizli, hasta hayvanların herhangi bir şekilde kesilerek satışa arz edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Zaten tazminatı ödendiği için üreticilerimiz hayvanlarını mezbahaya götürmez. Mezbahalarda görevli veteriner hekimlerimiz de bu hayvanların kesimine izin vermez" diye konuştu.
Hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri üreticilere anlatan Denizli, aşılama çalışmaları ve İzmir'de alınan tedbirler hakkında da bilgiler verdi. LSD ile ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlardan bahseden Denizli, 'Hastalık görülen yerlerde alınan karantina ve kordon tedbirleri devam ediyor. Hastalığın önlenmesinde aşılamanın önemi çok büyük. Yetiştiricilerimiz bu konuda duyarlı olmalı. Tüm vatandaşlarımız da tereddütte düştüklerinde İl ve İlçe Müdürlüklerimizi arayarak bilgi alabilirler. 'diye konuştu.

Kamuoyu araştırması

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay'ın Meclis kürsüsünden başlattığı, 'İzmir'in hakkını verin' kampanyası kamuoyu tarafından da kabul gördü. Araştırmaya göre, toplumun yüzde 81'i Balbay'ı haklı buldu.
www.dogrulukpayi.com adlı internet sitesi Balbay'ın verdiği rakamları kaynaklarından araştırdı. Bunları kamuoyu ile paylaşıp 2700 kişinin katıldığı bir araştırma yaptı. Sonuç yüzde 81 Balbay'ın lehine oldu.
Balbay, İzmir'in öteden beri dünyaya açılan en büyük kapılardan biri olduğunu, ancak ödediği vergi oranında merkezi yatırımlardan pay alamadığını vurgulamıştı.
Balbay'ın İzmir'e ilişkin ısrarla vurguladığı rakamlar şöyle:
-2015 yılında İzmir'in ödediği vergi 48.3 milyar lira, İzmir'e ayrılan yatırım 1.6 milyar lira.
-İzmir'in ödediği verginin toplam vergi miktarına oranı yüzde 10.5, buna karşılık İzmir'in yatırımlardan aldığı pay yüzde 2.6.


TÜİK, su ürünleri raporunu açıkladı


Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Su Ürünleri Raporu'nu yayınladı. Açıklanan rapora su ürünleri üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25,1 artarak 672 bin 241 ton olarak gerçekleşti. Üretimin yüzde 54,4'ünü deniz balıkları, yüzde 7,7 sini diğer deniz ürünleri, yüzde 5.1'ini iç su ürünleri ve yüzde 35,8'ini yetiştiricilik gerçekleştiriyor.
Avcılıkla yapılan üretim 431 bin 907 ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise 240 bin 334 ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 49,5 artarken, iç su ürünleri avcılığı ise yüzde 5,4 oranında azaldı. Yetiştiricilik üretiminin yüzde 42,2'si iç sularda, yüzde 57,8'i denizlerde gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde ilk sırayı yüzde 60,8'lik bir oranla Doğu Karadeniz Bölgesi aldı. Bu bölgeyi yüzde 19,8 ile Batı Karadeniz, yüzde 8,9 ile Ege, yüzde 8 ile Marmara ve yüzde 2,5'lik oranlar Akdeniz Bölgeleri izledi.

DIP EKSPRES

Ortalama fert başına gelir yüzde 10 arttı

Hane halkı fert geliri bundan önceki yıllarda 13 bin 250 TL iken bu artış sonrasında,14 bin 550 TL'ye yükseldi.
Hane halkı gelirleri araştırılırken en yüksek ortalama gelir tek kişilik hanelere ait iken, en düşük gelirin ise üç kuşak bir arada yaşayan hanelerde gözlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre, tek başına yaşayan hanelerde ortalama yıllık eşdeğer geliri 19 bin 490 TL iken ,çocuksuz çiftlerde 19 bin 418 TL oldu.
Tek ebeveyinli hanelerin ortalama yıllık eşdeğer geliri 13 bin 410 TL iken üç kuşak bir arada yaşayan hanelerde 11 bin 369 TL olarak belirlendi.