Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve güçlü bir şekilde şoklara karşı direndiğini belirterek, 'Büyük bir badire atlattık. Bu kadar büyük bir şoka rağmen görüyorsunuz piyasalarda hızlı bir normalleşme var, kaybedilen zemin yeniden kazanılıyor' dedi.
İş, aş, istihdam ve yatırımın her zaman gündemleri olduğunu anlatan Şimşek, 'Kentimizi ve ülkemizi nasıl daha ileriye taşırız, demokrasimizi nasıl daha güçlendiririz gibi düşüncelerimiz var. Çok şükür siyasi istikrar pekişti' diye konuştu.

Evrim Aras talip

Aras Kargo Hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, şirketteki yüzde 25'lik Austria Post hisselerini almaya talip olduklarını açıkladı. Evrim Aras, Aras Kargo Genel Kurul toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yabancı ortak Avusturya Post ile Aras Kargo'yu 'bir dünya markası haline getirmek vizyonu'nda buluşamadıklarını vurguladı.
Evrim Aras daha önceden de hisseleri almaya açık olduklarını bildirmişti.

Sertifikası olmayan otomobil satamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 65 bin motorlu araç satıcısını meslek standardına kavuşturacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) çalışma hayatında nitelikli ve belgeli iş gücünün sağlanması çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizde sayıları 65 bini bulan motorlu araç satıcısını uluslararası alandaki gibi meslek standartlarına kavuşturulması amacıyla Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile işbirliği protokolü imzaladı.
Protokol kapsamında, 'Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu' ve 'Motorlu Araç Alım Satım Personeline' ilişkin ulusal yeterlilik kriterleri hazırlanacak. Hazırlanan meslek standartlarının ardından otomotiv sektöründe çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmeye başlanacak.'
'Motorlu araç satıcısı'denildiğinde sadece akıllara otomobilin geldiğini, ancak bunun çok yanlış olduğu, bu sektörde minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, zirai araçlar, iş makinesi gibi araçların da satışının yapıldığı belirtildi.

Aşçı milli takımına destek...

Dünya'nın en ünlü cuisine, art ve pastry şefleri ile otel, restoran, catering firmaları ve tedarikçilerinin 4 yılda bir buluştuğu IKA/ Dünya Aşçılar Olimpiyatı'na 'Türkiye sularında yetiştirilen balıklar' temasıyla katılacak olan Türkiye Lezzet Hareketi'nin aşçıları, Kılıç Deniz, tarafından temin edilen deniz ürünlerini muhteşem tatlara dönüştürecek.
İKA / Dünya Aşçılar Olimpiyatı'nda 3'ncü kez yarışacak olan Türkiye Lezzet Hareketi'nin aşçıları, 2008 ve 2012 Olimpiyatları'nda 1 altın, 4 gümüş, 12 bronz madalyanın yanına Kılıç'ın birbirinden güzel ürünleriyle hazırlayacakları yemeklerle yenilerini ekleyecek.
Dünya Aşçılar Olimpiyatı, Almanya'nın Erfurt şehrinde 22 – 25 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak.
Kılıç Deniz, 2015 yılı ISO 500 listesinde 188. sırada yer almıştı.

Maaşları belli oldu

Darbe girişiminde şehit olanların yakınlarına verilecek maaş belli oldu. Şehit yakınları ve yaralananlar için verilecek aylık maaş ve tazminat miktarları netleşti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara, vazife malullüğü aylığı verilecek. Bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olurken, şehitlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira nakit ödeme yapılacak.
15 Temmuz gecesi darbecilerle mücadele ettiği sırada şehit düşenlerin yakınları ya da gazi olanlara belli haklar tanındığı bildirildi.

Beklenen açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık çalışanlarından 1,300'ünün darbe girişimi soruşturması kapsamında soruşturulduğunu belirterek; darbe girişimi sonrası memurlara getirilen izin yasağının kaldırılmasının da yakın zamanda yeniden değerlendirileceğini söyledi.
Çalışma Bakanlığı'nda bin 300 kamu çalışanı FETÖ soruşturması kapsamında soruşturuluyor.
Turkuaz kart alan nitelikli yabancı çalışanlara vatandaşlık vermek, Çalışma Bakanlığı'nın inisiyatifine geçti.
Hükümet kıdem tazminatı düzenlemesi üzerinde bakanlığın biraz daha çalışmasını istedi; amaç tüm tarafların uzlaşması.

Erhan Çelik TBMM gündeminde...

27 Temmuz Çarşamba günü TRT1 Ana Haber Sunucusu olarak göreve başlayan ünlü haberci Erhan Çelik'in alacağı maaş Meclis gündemine taşındı.
TRT'nin kendi kadroları yerine dışarıdan sözleşmeli çalıştırması ve yüksek miktarda ödeme yapıldığı iddiaları üzerine CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni bir iddiayı Meclis'e taşıdı. Arslan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a yönelttiği soruyla TRT'nin Erhan çelik ile 19 Eylül'e kadar bir aylığı 30 bin liradan anlaşılıp anlaşılmadığını, ödenecek verginin dahi TRT tarafından karşılanması yönünde bir görüşme olup olmadığı iddialarını sordu.
TRT'de onlarca maaşlı ve deneyimli sunucu varken, sunucu transferi kararının gerekçesini ısrarla beklediklerini söyleyen Milletvekili Arslan; Erhan Çelik'in Ankara'da lüks bir otelde 19 Eylül'e kadarki konaklama masraflarının kurum tarafından karşılanıp karşılanmayacağını ve Çelik'in çalıştığı sürece tüm Ankara-İstanbul uçak biletlerinin TRT tarafından ödenip ödenmeyeceğinin açıklanmasını da talep etti.

Dış ticaret açığında artış

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2016 yılı Haziran ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat yüzde 7 artarak 19 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, 8-10 Ağustos'ta dünya genelinde tanıtım kampanyasının başlatılacağını belirterek, Türkiye'deki uluslararası kuruluşların CEO'larının kampanyada yer alacağını açıkladı.
Forbes dergisinin en zenginler listesine Türkiye'den girenler arasında 3 milyar dolarlık servetiyle Murat Ülker, 2.5 milyar dolarla Hüsnü Özyeğin, 2.4 milyar dolarla Ferit Şahenk ve 2.2 milyar dolarla Rahmi Koç yer alıyor.
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile 2 yakını gözaltına alındı.

Vatandaş pahalı buldu

Devletin günlük 40 bin geçiş garantisi verdiği Osmangazi köprüsünü kullananların sayısı 5-6 binlerde kaldı. İDO vapurlarına göre; yüzde 35 daha pahalı olan geçişler için devlet günde milyonlarca dolar zararda. Bilindiği gibi sosyal medyada ise 'Uçakla havadan daha ucuza geç' kampanyası yapıldı. İDO ise geçiş tarifesine ayrıca 'ücretsiz yemek' ilavesi yaptı.

6 milyon kişiye müjde

Gelir testi yaptırmayan yaklaşık 6 milyon kişiye af müjdesi geldi. Borca ait ceza ve faizler silinirken taksit imkânı da getirildi
Meclis, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen varlık barışı teklifiyle gelir testi yaptırmayan yaklaşık 6 milyon kişiye ceza ve faizleri silinerek 12 ay taksitli ödeme imkânı getirildi.
Bu kişilerde 10 milyar 35 milyon lira alacak bulunuyor.

Üçte ikisinin borcu var


SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Özge Songül SSK prim payını ödemeyen şirketlere ilişkin tabloyu anlattı.
Songül, 1 milyon 750 şirketten 1 milyon 250 bininin yani üçte ikisinin SSK prim borçlarını ödemediğini açıkladı.
Songül, 'Toplam alacağımız 67 milyar. Bunun 17. 6 milyarı da gecikme cezası olmak üzere 85.3 milyar alacağımız söz konusu' diye konuştu.
Genel sağlık sigortasını yaptırmamış 5 milyon 950 bin 394 kişiye yeniden yaptırma imkanı da getiriliyor.
Bu kişilere prim borçlarını taksitlendirme imkânının yer verildiği düzenlemede, gelir testine girmek istemeyenlerin borçlarının faiz ve gecikme cezası silinerek ana parasını 12 ay taksitle ya da peşin olarak ödeme imkânı veriliyor.

Sayıları 67 bine yaklaştı

Darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen çalışmalar kapsamında 66 bin 786 personel görevden uzaklaştırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşlarda ise 15 Temmuz'dan bugüne kadar 6 bin 147 personel açığa alındı.

Ekonomik güven endeksi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Temmuz 2016 verilerine göre Türkiye'nin ekonomik güven endeksi geçen aya göre yüzde 14,9 artarak 95,7'ye yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artışın sebebi; hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve reel kesim imalat sanayi güven endekslerindeki artışlar oldu.

Sardalya tanıtılacak

İzmir'de ilk kez düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı'nda, Ege'nin ünlü sardalyası görücüye çıkacak.
Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 5-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Tarım Artı Organizasyon tarafından Güzelbahçe 2. Liman'da düzenlenecek fuarın sektörün en büyük derdi olan 'tanıtım' içinde büyük fırsat olduğunu söyledi. Aksoy, 'Bizim sıkıntımız Ege'nin balığı sardalyanın tanıtımını yeteri kadar yapamamış olmamızdır. Hamsi nasıl Karadeniz'de bir marka olduysa, Ege'de sardalyayı bu konuma getirmeliyiz' dedi.
Sardalyanın omega 3 içeriğiyle anne sütüne eş değer olduğunu ve çocukların beyin ve fiziksel gelişiminde önemli rol aldığı açıklandı.
Balığın içki mezesi olduğu yönündeki algıyı da eleştiren Aksoy, 'Balık bugüne kadar hep rakıyla birlikte anıldı. Bu çok yanlış bir algı. Balık bir içki mezesi değil vücudun besin kaynağıdır. Özellikle çocuklarımızın beyin ve fiziksel gelişimi için bol bol sardalye yedirelim' dedi.
İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı ise kamuoyunda 15 Nisan'da başlayan av yasağıyla vatandaşların taze balık yiyemedikleri yönünde yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Av yasağının sadece açık denizlere giden büyük balıkçıları ve gırgır balıkçılara yönelik olduğuna dikkat çekti.

*****

DİP EKSPRES

Fiat 500 Riva Ağustos'ta Türkiye'de

Fiat'ın ilk olarak 1957 yılında pazara sunduğu, yıllar içinde 4 milyonun üzerinde satışla efsaneleşen ikonik modeli Fiat 500'ün özel versiyonu Fiat 500 Riva, Ağustos ayında Türkiye'de de satışa sunuluyor. İtalyan denizciliğinin dünyaca ünlü ismi Riva Yatçılık ile işbirliği ile oluşturulan '500 Riva' kendine özgü tasarımı ile dikkat çekiyor.
Riva Yatçılığın simgesi Aquariva Super isimli yatın benzersiz özelliklerini taşıyan 'Gece Mavisi' özel gövde rengine sahip Fiat 500 Riva, ülkemizde cabrio karoser versiyonuyla müşterilerin beğenisine sunulacak.