Endonezya ve Brunei ziyaretlerinin ardından Türkiye'ye dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki, Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım. En ideali için karar verelim. Bugün biz cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli" dedi.

Erdoğan'a Endonezya gezisinin son gününde Brunei'ye geçmesi yüzünden 10 Kasım törenlerine katılmaması konusundaki tartışmalar da soruldu. Erdoğan, bu soruya şöyle yanıt verdi: "Anayasal suç mu, yasal suç mu? Peki ana muhalefet 29 Ekim törenlerine neden katılmadı. Bu da resmi törendir. Ama muhalefeti orada göremedim."

İdam tartışılabilir

İdam cezası konusuna bir kez daha değinen Erdoğan, "Uluslararası camia AB'den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya'da idam var. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir" dedi.
Erdoğan, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona erdirilmesi için talep edilenlerin büyük bölümünün karşılandığını da söyledi. Başbakan, cezaevlerindeki iyileştirmeleri ve mahkumların eşleriyle bir araya gelmesini mümkün kılacak düzenlemeyi örnek gösterdi.

Anlatacak mı?

Başbakan Erdoğan, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kendisini dinleme talebine de açık kapı bıraktı.
Erdoğan, "28 Şubat sürecindeki avukatım Hayati Yazıcı'yı dinlediler. Yine ihtiyaç olursa değerlendiririz" diye konuştu.
Gazeteciler, Suriye konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile ne konuştuklarını da Erdoğan'a sordu. "Arkadaşlarımız kendi aralarında görüşecekler" diyen Erdoğan, "Daha sonra biz Başkan Obama ile belki telefonla, belki yüz yüze görüşeceğiz" diye konuştu.