Kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm yasası’ olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği orman vasfını kaybetmiş arazilerin kullanıcılara satışı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Hükümetin üç aylık dönemler halinde sürekli uzattığı tespit çalışmalarının başında Gaziemir ilçesi Sarnıç semti geliyor.

Bölgeyle ilgili işlemler sürerken tapunun daha da eski halinin zabıt kayıtlarını gerekçe gösteren İstanbullu işadamı İbrahim Cevahir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz ederek ‘arazileri bizim üzerimize tescil ettirin’ demişti. Kaymakamlık ve Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün Ankara’dan gelen yazı üzerine durdurduğu işlemlerin üzerinden aylar geçtikten sonra AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül, torba yasa ile meselenin aşılacağını ifade etmişti.

TORBA YASADA HAYAL KIRIKLIĞI


Sarnıçlılar, torba yasa ile sorunlarının çözüleceğini beklerken Ankara’dan beklediklerinin aksine şok bir haber aldı. Meclis’ten geçen torba yasada ‘Sarnıç’ın ‘torba dışı’ kaldığı duyuldu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek süreç hakkında bilgi verdi. CHP cephesi, Sarnıç’taki 2B krizinin torba yasa kapsamına alınması için önerge verdiklerini ancak AKP Grubu tarafından reddedildiğini duyurdu.

İŞTE O AÇIKLAMA

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, ölçümleri yapılan ve askıya çıkartılacak noktaya gelen Sarnıç 2/B konusunun, 26 Kasım 2012 tarihinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile durdurulmasının altında yatan gizli düşünceleri daha önce açıkladıklarını belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında şu açıklamayı yaptı; “İktidar partisinin alışılagelmiş tavırlardan vazgeçmeyerek her seçim öncesi ‘sorunu çözeceğiz’ vaadini 30 Mart yerel seçimleri öncesi dağıttıkları broşürlerde ve yaptıkları toplantılarda ‘Sarnıç 2/B ‘ye 3 Bakan sözü’ adı altında 2/B yasasının 7. maddesini seçimden hemen sonra, Meclis açılır açılmaz, ilk torba yasa ile kaldıracaklarını söylemişler. Yani yaklaşık 2 yıldır iktidar partisi tarafından durdurulan bu sorun kendilerinin çıkarttıkları kanunun 7. maddesi ile ilgili olduğu kabul etmişlerdir. Yürütmenin durdurulduğu tarihten itibaren yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen adım atmamalarını, birçok torba yasa çıkartmalarına rağmen Sarnıç’ı unutmalarını kamuoyunun takdirlerine bırakmıştık. 30 Mart yerel seçimlerinden önce AKP’nin bakanları, milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayları, Gaziemir Belediye başkan adayları bu konuda torba yasanın ilgili kanununun 7. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendine “açılan davalar sonucunda hazine adına tescil edilip orman sınırları içerisinde kalan veya hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde bulunan gerçek ve tüzel kişilere ait zabıt, iskan kayıtlarına ait kayıtlar yok hükmünde olup tapu sicilinden terkin edilir. Konu ile ilgili açılmış bütün davalar bu kanunun yayını tarihinde düşer” ibaresini eklenmesi ile çözüme kavuşacağını sözünü verip, bu sözlerinin de namusları olduğunu her ortamda beyan etmişlerdir. 30 Mart yerel seçimleri öncesi Sarnıç 2/B sorununu seçimden sonra çıkartacakları ilk torba yasada 2/B’ olarak bilinen 6292 sayılı kanunun 7.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendinde değişiklik yaparak çözeceklerini 3 Bakan sözü diye söylediklerini, yine bizi şaşırtmayarak yerine getirmeyince dün CHP Grubu olarak seçimden önce verdikleri vaadin kelimesine dokunmadan değişiklik önergesi verdik. Ancak AKP Grubu oylarıyla bu teklifimiz reddedildi. Halka kendi verdikleri sözü bile tutamadılar. Vatandaşa yine yalan söylediler. Sonucu ne olursa olsun Sarnıç’taki 2874 hektarlık vatandaşın hakkı olan araziyi ranta teslim etmeyeceğimizi, bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarım.”