Parti genel merkezinin tek aday ısrarı, teşkilatlardan büyük tepki çekti. Birçok ilçede ortalama 400 delegenin oy kullanması gerekirken 20-30 kişinin oyuyla ilçe başkanları belirlendi. Delegeler, tek aday ısrarına tepki göstererek birçok ilçede sandığa gitmedi. Geçen hafta yapılan Bornova ilçe kongresinde ise teşkilatın ikinci bir liste çıkarması üzerine partililer birbirine girmiş ve bir kadın gazeteci darp edilmişti.

AKP’deki tek aday çatlağı, bugün yapılması gereken Buca ilçe kongresini ise iptal ettirdi. Parti yönetimi, çift listenin yarışacağı ilçe kongresini erteledi. Genel merkezin adayı mevcut Buca İlçe Başkanı Neşat Arslan’ın karşısına, Dr. Cafer Büyükalmus çıkmıştı. İkna çabalarına rağmen kararından vazgeçmeyen Büyükalmus, ne olursa olsun aday olacağını açıklamıştı.

AKP'nin İzmir'de daha önce yaptığı ilçe kongrelerinde de tek aday dayatması sıkıntıya sebep olmuştu. Parti genel merkezi, Bornova İlçe Başkanı Musa Çevik'in yerine Arslan Keskin'i aday göstermiş, süreçte Metin Akçay da aday olacağını açıklamıştı. Akçay, genel merkeze rağmen dîvana liste sundu. Siyasi-hukuki işlerden sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Taştan, yeterli imza olmasına rağmen listeyi reddetti. Bu sırada salonda arbede çıktı. Partililer Akçay ve ekibini önce kürsüden, ardından da salondan uzaklaştırdı. Ayrıca Dikili'de Zafer Afyon 22, Karaburun'da teşkilatın benimsediği İlçe Başkanı Adil Soyer yerine Ahmet Değirmenci 33 oyla seçildi.