Bu konuyu dört ay önce gündeme getirdiğini ve yazılı olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sorduğunu belirten Erdal Aksünger, eğitim camiasında tamamen siyasi ve ideolojik reflekslerle hareket edildiğini öne sürdü. Torpil ve adam kayırmanın yönetici atamalarının her kademesinde kendini göstermeye başladığını söyleyen Aksünger, "Eğitim gibi bir ülkenin geleceğini belirleyecek en önemli konu da liyakat ilkeleri tamamen göz ardı ediliyor. Türkiye genelinde Eğitim Sen ve Eğitim İş gibi sendikalarda örgütlü yöneticilere, Eğitim Bir Sen'e geçmeleri konusunda baskı yapılıyor. Okul müdürlerinden, Eğitim Bir Sen'e üye olmamaları halinde yönetici olamayacakları konusunda tehdit edildiklerine dair birçok telefon aldık. Söz konusu sendikanın ne olduğunu söylemeye gerek yok. AKP'nin Öğretmen Kolları gibi çalışıyor. Bu konuyu 4 ay önce Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı olarak sormama rağmen, maalesef hala yanıt vermedi. Kendisine hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Zaten son çıkan ses kayıtlarında görülüyor ki, Nabi Avcı sanal bakan. Milli Eğitim Bakanlığı'nda kontrol tamamen Bilal Erdoğan'da. Bakanlığı o yönetiyor" dedi.

Erdal Aksünger, siyasetin eğitimi baskı altına aldığı, yönetici atamalarına bu kadar etki ettiği başka bir dönem olmadığını savunarak, “Eğitimde kadrolaşma Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar arttı. Bundan böyle yeni bir devir başlayacak. Valilerin adeta bir hükümetin memuru gibi çalıştığını düşünürsek, AKP'ye yakın sendika üyesi adayların ataması yapılacağını kestirmek hayalperestlik olmaz. Hatta birçok yerde valiler de değil, AKP yöneticileri ya da il başkanları, okul müdürlerini seçecektir" diye konuştu.

TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren Milletvekili Aksünger, "2013-2014 Eğitim Öğretim yılının bitimiyle, kamuoyunda 'Dershane yasası' olarak bilinen 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile görevinde 4 yılını tamamlayan yöneticilerin görevleri sona erecek ve yeni görevlendirmeler ise valiler tarafından yapılacaktır. Kamuoyunda, yapılacak olan yeni görevlendirmelerde sınav, puanlama, başarı vb. kriterler uygulanmayacağından, Eğitim Bir Sen üyesi kişilerin yeni görevlendirmelerde özellikle kayırılacağı iddiaları konuşulmaktadır" dedi. Aksünger önergesinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan şu sorulara yanıt istedi:

"Haziran ayı ile birlikte uygulanacak olan yönetmelikle, halihazırda yönetim kademelerindeki kaç kişi etkilenecektir? Görevleri nelerdir? Son bir yıl içerisinde üye oldukları sendikalardan istifa edip, Eğitim Bir-Sen'e üye olan memur sayısı kaçtır? Görevleri nelerdir? Öncesinde hiçbir sendikaya üye olmayan fakat son bir yıl içerisinde Eğitim Bir-Sen'e üye olan memur sayısı kaçtır? Görevleri nelerdir? AKP iktidarı süresince, kaç memur hakkında soruşturma açılmış ve soruşturma açılan kaç memur ceza almıştır? Gerekçeleri ve görevleri nelerdir? Soruşturma açılan ve ceza alan kişiler hangi sendikalara üyedir? (Eğitim İş, Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen ayrı ayrı olarak) Eğitim Bir Sen yöneticilerinin, okulları dolaşıp mevcut yönetici ve öğretmenlere kendi sendikalarına üye olmaları noktasında baskı yaptığı iddiaları doğru mudur? AKP iktidarı süresince görevlendirme ile yönetim kadrolarına atanan kaç kişi Eğitim Bir Sen üyesidir?"