Soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir soru üzerine Öcalan'a sekretarya sağlanması konusundaki tartışmalara değinen Arınç, "Öcalan kendisiyle görüşme yapılması halinde, bütün bu görüşmeleri takip edecek, notunu alacak, planlayacak birkaç kişiye ihtiyacı olduğunu söylemiştir. Bu ihtiyacın dışarıdan karşılanması mümkün değildir. Cezaevi şartlarında ve Adalet Bakanlığımızın öngöreceği biçimde kendisine görüşmelerle ilgili yardımcı olacak birkaç kişinin görevlendirilmesi mümkün olabilir" dedi.

HDP milletvekillerinin ve MİT mensuplarının zaman zaman adaya giderek Öcalan'la görüştüklerini hatırlatan Arınç, "Bu görüşmelerin sonucunda bazı çalışmalar yapılıyor ve çözüm sürecinin ana dinamiklerinden birisi oluyor. HDP Milletvekillerinin gösterdiği anlamda değil belki ama Öcalan kendisiyle görüşme yapılması halinde, bütün bu görüşmeleri takip edecek, notunu alacak, planlayacak birkaç kişiye ihtiyacı olduğunu söylemiştir. Bu ihtiyacın dışarıdan karşılanması mümkün değildir. Cezaevi şartlarında ve Adalet Bakanlığımızın öngöreceği biçimde kendisine görüşmelerle ilgili yardımcı olacak birkaç kişinin görevlendirilmesi mümkün olabilir" diye konuştu.

OLAĞAN ŞEYLERDİR

Adaya Öcalan'la aynı suçtan hüküm giymiş mahkumların gönderildiğini söyleyen Arınç, "Bu yükümlüler değişebilir, yenileri ilave edilebilir. Bunlar infaz kurumlarımızda olağan şeylerdir. İkincisi, Cezaevinde görevli olan kişiler vardır. Bunlar devlet memurudurlar. Bazı çalışmaların yapılması konusunda Adalet Bakanlığımız onları görevlendirmiş olabilir" dedi.

ADALET BAKANLIĞIMIZ SICAK BAKABİLİR

Bir çelişkiyi ortadan kaldırmak istediğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Oraya giden heyetlerin veya gitmesine izin verilen kişilerin, Adalet Bakanlığımız tarafından yetkilendirildiğini biliyoruz. Kendi yakınları için böyle bir görevlendirmeye ihtiyaç yok. Avukatları için de böyle bir görevlendirmeye ihtiyaç yok. Ama milletvekili olsun veya Üçüncü kişiler olsun, görüşme taleplerini Adalet Bakanlığı'na yaparlar, Adalet Bakanlığımız da uygun görüyorsa, kendilerine izin verir. Uygun gördüklerine verdikleri izinlerle bu görüşmeler devam ediyor. Zaman zaman isimler değişiyor, sayı da değişiyor. Bundan sonraki görüşmelerde sayının artması yönünde, giden kişilerinin profilinin değişmesi mümkün olabilir. Buna ihtiyaç olduğu konuşuluyor. Bu ihtiyacın karşılanması açısından Öcalan'la görüşülecek heyette başka kişilerin yer almasına adalet bakanlığımız sıcak bakabilir" ifadesini kullandı.

FARKLI İNSANLAR KATILABİLİR

Adaya gidecek kişilerle sekretaryanın birbirinden ayrı konular olduğunu söyleyen Arınç, "Sekretarya denildiği zaman biz bugünkü yaşamda, çalışma arkadaşlarımızı hatırlıyoruz. Yani sekreterlerimiz olur, danışmanlarımız olur. Bürokratik personelimiz olur. Bu ada şartları içerisinde bugün, bizim bakanlıklardaki çalışma şeklimizden farklı biri konudur. Orada ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş bir kişi var. Onunla görüşme yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu ihtiyacının karşılanması da bu yönetmelikler çerçevesinde temin edilmesi mümkündür. Sayın Önder'in de Sayın Buldan'ın da başka arkadaşlarımızın da sekretarya konusunda adeta kendilerini görevlendirilmiş kabul ettiklerini anlıyoruz. Böyle bir şey yok. Onlar giden heyetlerin içinde yer alıyorlar. Bundan sonra yer almayabilirler, devam edebilirler, farklı insanlar adada görüşmelere katılabilir" diye konuştu.