Anayasa Mahkemesi'nin dini nikahı, resmi nikahtan sonra kıyma zorunluluğunu ortadan kaldıran kararına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan yorum geldi. 18 yaş altı çocukların gayri resmi evlendirilmelerini engellemek için yeni çalışmalar yapmaları gerekeceğini belirten İslam, bu kararın bu tür evlilikleri cesaretlendirmemesi gerektiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Anayasa Mahkemesi'nin resmi nikah öncesi dini nikah yaptıranlara ceza verilmesini içeren Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili madddesini iptal etme kararını değerlendiren Bakan İslam, AYM'nin aldığı kararın resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmayacağını söyledi. Bakan İslam şöyle konuştu:

"Nikah akdi dediğiniz şey bir sözleşmedir ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu karar resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Çocukların gayrı resmi evlendirilmesini provoke edecek veya bununla ilgili yasal düzenlemeleri ortadan kaldıracak bir uygulama hoş görülmez. Bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreniyle gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu aslında herkes biliyor. Bu tür evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor. Onunla ilgili yeni bir çalışma yapmamız gerektiği anlaşılıyor. Hemen oturup bunu çalışmamız gerekecek."

'DOĞUM YARDIMI İÇİN 25 BİN BAŞVURU YAPILDI'

Bakan İslam, 15 Mayıs'tan sonra dünyaya gelen çocuklar için ailelere yapılan para yardımı için şimdiye kadar 25 bin başvuru yapıldığını dile getirdi. İslam, birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk 400 TL, üç ve sonraki çocuklar için ise 600 TL yapılan doğum yardımı için bakanlık, sosyal hizmetler il müdürlükleri ve sosyal dayanışma vakıflarına başvuru yapılması gerektiğini yeniledi.