Aykut Polatlı-CHP adayları İzmir'deki çalışmalarına devam ediyor. Bu yoğun tempoda gazetemizi ziyaret eden İzmir Milletvekili ve bu dönem de milletvekili adayı olan Mustafa Balbay gündem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Balbay, İzmir milletvekili olmaktan gurur duyduğunu, İzmir'i Meclis'te temsil etmekten son derece mutlu olduğunu belirterek, 'İzmir benim için olduğu kadar CHP için de son derece önemli bir şehirdir' dedi.

Genel seçimlerde İzmir'in oldukça önemli bir yeri olduğunu dile getiren Balbay, İzmir'den yüzde 50-55 oranında  bir oy alacaklarını söyledi:
İzmir'de 2 büyük avantajımız var. İlki önseçim, ikincisi projelerimiz. Biz projeleri bir anlamda seçim bildirgesi değil, hükümet programı olarak yapıyoruz. Topluma da öyle anlatıyoruz. Bu moral bizim için çok önemli. Her şeyden önce genel seçime bu moralle giriyoruz. Bu seçimlerde İzmir'de yüzde 50-55'in üzerine çok rahat bir şekilde çıkacağımızı görüyorum. 4 parti İzmir'de yarışıyor. CHP dışındaki partilerin kendi aralarında iyi bir ikincilik yarışı sürüyor. AKP'nin ciddi bir kan kaybettiğini görüyorum. Açıkçası sahada bir AKP'li arıyorum. Görsek ve karşılaşsak keşke. İlla birbirimizin boğazını sıkmamız gerekmez, elini sıkar 'Merhaba' deriz. Doğru dürüst sahada karşılaşmıyoruz, biz devamlı sahadayız. Bunun birkaç nedeni var gibi görünüyor. Bir defa AKP, seçimi halktan saklamak istiyor. AKP'nin anlatabileceği çok da bir şey yok. Dile getirdiği yalnızca 'Size başkanlığı vadediyorum' oluyor.

Bu dönem İzmir başbakan ve birçok bakan çıkaracak

Balbay bu seçimlerin İzmir açısından da tarihi olduğunu belirterek, 'AKP bir sistem sorunu haline geldi. Kendi gücümüzün yanı sıra rakibimizin de kendi içindeki erozyonu eklendiğinde ciddi bir avantajla genel seçimlere giriyoruz. Biz kendimizi iktidar için hazırlıyoruz. Biz İzmirli vekiller, Bakanlar Kurulu'nun önemli bir ağırlığını oluşturabiliriz. Geçmişte İzmir'in bir başbakanı yok, ancak bir iki bakanı oldu. Tarihinde en çok bakanı olduğu dönem olabilir. Sayın Böke, Temizel... Bunun dışında bizler varız. O yüzden İzmir için de önemli bir süreç. Başbakan'ın İzmir'den çıkışını artı olarak düşünüyoruz. ' dedi.

Yargıları yıkarak geliyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 'Merkez Ülke Türkiye Projesi'nin halkın CHP'ye olan olumsuz yargılarını yıktığını belirten Balbay, CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarını kuran ve onu tekrar diriltecek parti olduğunu söyledi. Balbay, CHP, başta AKP olmak üzere tüm partilere CHP her şeyi biliyor mesajı verdi:
Merkez ülke projemiz ile CHP üzerine atılan suçlamaları, yargıları yıkıyoruz. CHP ekonomiden anlamaz yaftası vardı. Biz ekonomiden anlarız. Biz bu hükümetin, devletin, parlamentonun sadece çatısını kurmadık. Biz bu devletin ekonomisini de kurduk. Bunun en büyük ispatı daha Cumhuriyet kurulmadan İzmir İktisat Kongresi'ni yapmamızdır. O dönemde kurulan, şeker fabrikaları, basma fabrikaları, demir çelik fabrikaları hepsi bizim ekonomi politikalarımızın eseri. İzmir İktisat Kongresi'nin ruhunu 21. yüzyıla taşıyoruz ama bu yüzyılın gerçekleriyle buluşturarak. İzmir'in 'Merkez Ülke' projesi içerisinde önemli bir yeri olacak; hem entelektüel birikimi hem de teknolojik birikimiyle.

CHP her döneme uyum sağladı

Onun dışında kırdığımız diğer bir algı, 'CHP sadece cumhuriyetin temel değerleri üzerinden siyaset yapar' idi. Biz diplomasiden ekonomiye, toplumsal değişimden dönüşüme kadar öncü olan, bunu gerçekleştiren ve gerçekleştirebilecek bir partiyiz. CHP her döneme kendisini adapte etmiş bir parti. 50'li yıllarda dünya büyük bir değişim geçiriyor. CHP, buna nasıl ayak uydurmalı diye bir kurultay topluyor. Kurultay 15 gün sürüyor. Bunun sonucunda bir öncelikler bildirgesi çıkıyor. 1960 olmasaydı sağlıklı bir dönüşüm olabilirdi. Türkiye'nin ve dünyanın dönüşümüyle birlikte kendimizi değiştirip bunun bir parçası olma amacımız oldu. Şimdi de biz 'CHP değişemez. CHP hamama gider kurna beğenmez, düğüne gider zurna beğenmez' algısını kırdık."

Projelerimiz ilgi ile karşılanıyor

Balbay, CHP'nin öne sürdüğü projelerin merak edildiğini ve geniş bir toplum tarafından sahiplenildiğini belirtti. Balbay, bu hafta İzmir Borsa'sı tarafından gerçekleştirilen ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılıp 'Merkez Ülke Türkiye' projesini anlattığı toplantıyı buna örnek gösterdi:
En somutu İzmir Ticaret Borsası'nın, 'CHP'yi dinlemek istiyoruz. Bize Merkez Ülke Projesi'ni anlatın' demesi çok önemli bir delildir. İzmir'deki kurumlar demokrasinin de belirleyici kurumlarıdır. Cumhuriyet tarihinde İzmir'in böyle bir rolü hep olmuştur. Kimi dönemleri kırmakta, yeni pencereler, yeni dönemler açmakta İzmir öncülük etmiştir. İzmir, Özal'ı da iktidara taşımıştır ama daha sonra Özal'a da senin yerin orası değil burası demiştir. Anavatan'ın 1987 İzmir Kongresi hatırlanabilir. İzmir, Özal'a 'Hayır, parti içi demokrasi olmalıdır' diyebilmiştir. Her bakımından İzmir'in önemi vardır.

Son bir projemiz var

Balbay bu arada genel seçimlere bir hafta kala yeni bir projesi olduğunu söyledi. Sır gibi saklanan projeyi açıklayamayacağını belirterek zamanı gelince öğrenileceğini söyledi: CHP son düzlüğe iyi bir şekilde giriyor. Son hafta yeni bir proje ile geliyoruz. Çalışmalarımızı yaptık bunu açıklayacağız. Son bir sözümüz daha olacak.

HDP'nin yer alması önemli

CHP İzmir milletvekili adayı Mustafa Balbay, HDP'nin genel seçim sürecine girmesinin barış için önemli olduğunu dile getirdi. 'CHP olarak biz de Kürt Sorunu'nun çözülmesi gerektiğine inanıyoruz' diyen Balbay, " '7-8 Haziran yeni bir Türkiye'yi getirecek. AKP eski gücünde olmayacak. 4 partinin 4 barajı var: HDP yüzde 10, MHP yüzde 20, CHP yüzde 30, AKP yüzde 40. HDP'nin de genel seçim sürecinde olması önemli. Biz HDP'nin Türkiye partisi olmak istemesini, iç barış için çok önemli görüyoruz. Biz, Kürt sorununun çözülmesini istiyoruz." dedi.

Hakem maça girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda boy göstermesini ve mitingler yapmasını değerlendiren Balbay, 'Seçim sonucu her şeye gebe olabilir. AKP iktidara gelemeyecek noktada olsa bile Erdoğan, AKP'den başkasına vermeyebilir. Bu seçim ile birlikte fiilen bugünkü Erdoğan Dönemi'nin bittiği, kurallara uymasa bile uymak zorunda kalan başka bir Erdoğan olacaktır. Seçim döneminde Erdoğan'ın yaptığı anlatılabilir bir şey değil. Hakem maça girdi!' dedi.