Yeni Başbakan Binali Yıldırım ilk grup toplantısı konuştu. Yıldırım hem kısılan sesi hem de sık sık tezahüratlarla bölünen konuşması nedeniyle üst üste espriler yaptı.

Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 65. Hükümetin Bakanlar Kurulu'nu açıklamasının ardından, TBMM'ye geldi. Bazı bakanlar tarafından dışarıda karşılanan Yıldırım, coşkulu bir kalabalıkla içeriye girdi.

Meclis içinde de bazı milletvekilleri ve vatandaşların "Hayırlı olsun" tebriklerini kabul eden Binali Yıldırım, "Hayırlısı olsun bakalım." dedi.

Yıldırım salona girdiğinde salondakiler, "Erzincan'da doğdu, İzmirli oldu, helal olsun Binali Başkan'' sloganları attı.

ERZİNCAN VE İZMİR'İ SELAMLADI

Yıldırım konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Çok değerli dava arkadaşlarım çok değerli misafirleriniz saygı değer misafirlerimiz. Bismillah diyerek ilk günkü aşkla millete hizmet vermeyi başlıyoruz. Pazar günü gerçekleştirdiğimiz kongreden bugün sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Erzincan ve İzmir tüm bu mazlum coğrafyasıyla iradesiyle gurur duyuyoruz.

ŞEHİTLERİ UNUTMADI

Gece gündüz demeden sınır boylarında bekleyen kahraman güvenlik güçlerimizi polislerimizi askerimizi selamlıyoruz. Türkiye'nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü için canını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

DAVUTOĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye'ye hizmet etmek bize Allah'ın en büyük lütfudur. Değerli yol arkadaşım Sayın Davutoğlu'na bir kez daha ülkemiz, milletimiz için yaptığı güzel hizmetlerden dolayı grubum ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum.

"YOLUN YOLUMUZDUR"

Anlamlı mesajıyla kongremizi onurlandıran Ak Partimizin kurucusu, genel başkanımız, liderimiz Türkiye'nin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Erdoğan'a buradan sevgilerimizi saygılarımızı iletiyoruz. Sayın cumhurbaşkanım buradan AK Parti grubu olarak bir kez diyoruz ki, yolun yolumuzdur, davan davamızdır, sevdan sevdamızdır. Bu dün de böyleydi, bugün de öyle, gelecekte de böyle olmaya devam edecektir.

AK Parti yeri geldi vesayet odaklarının tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Partimizi kapatmaya kalktıklarında karşılarında Erdoğan ve yol arkadaşları vardı. Hükümetimize muhtıra verdiklerinde biz ancak hakkın ve halkın önünde eğiliriz diyen kadroların başında yine Recep Tayyip Erdoğan vardı."

BAŞBAKAN GÜLDÜRDÜ

Gruptaki tezahüratlar nedeniyle konuşmakta zorlanan ve sesi kısılan Yıldırım, "Sesim yine arıza moduna geçiyor. Onun için biraz bana müsaade edin bir 10 dakika meramımı anlatayım. Sonra istediğiniz kadar coşkuda serbestsiniz tamam mı." diyerek kendisini dinleyenleri güldürdü.

OPERASYONLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Yıldırım sözlerini şu şekilde:

"Bana operasyonlar ne zaman bitecek diye soruyorlar. Kanlı terör örgütü sivillerimize karşı silahlı saldırıları tamamen sonlandırıncaya kadar devam edecek. Kanlı terör örgütü güvenlik güçlerimize silahlı saldırısını durduruncaya kadar devam edecek. Mutlak sürette vatandaşın can ve mal güvenliği sağlayıncaya kadar devam edecek.

Silahların tamamen yok olmasına kadar devam edecek. Bölgedeki vatandaşlarıma sesleniyorum. PKK'nın sizin gibi bir derdi sorunu yok, o bölgedeki sorun sizin sorununuz. O sorunu aradan çıkarmaya ahdettik, yemin ettik.

"SURİYE'DE ANLAMSIZ SAVAŞ SÜRÜYOR"

Değerli kardeşlerim Türkiye'nin birçok sorunu var. Dostlarımızın sayısını artıracağız düşmanlarımızın sayısını azaltacağız. Tarih bize çok önemli sorumluluklar veriyor. Bu sorumluluğu bugün yerine getirmek zorundayız. Suriye'de yaşanan anlamsız savaş yüz binlerce kardeşimizin canına mal oldu. Türkiye geleneksel misafirperverliği ile 3 milyon insana kucağını açtı. Ekmeğimizi paylaştık. Ekmeğimizi paylaşırız ülkemizi böldürmeyiz. Yolları böleriz milletimizi böldürmeyiz. Yolları böldük gönülleri birleştirdik."

"BUNLAR BENİ KONUŞTURMAYACAK"

'Yolların Kralı' tezahüratı üzerine izleyicilere karşılık veren Yıldırım, "Ne anlaşmıştık. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Biz yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Bunlar beni konuşturmayacak öyle anlaşılıyor. Yoruluncaya kadar buyurun."

PARALEL YAPI MÜCADELESİ

Yıldırım konuşmasının son bölümünde şu konulara değindi; "Değerli yol arkadaşlarım, devlet içinde devlet kurmaya heveslenen bu anlamda güvenlik güçlerimizin yargı mensuplarımızın eğitim camiamızın içine sızarak örgütlenen paralel yapıya karşı da hiç ama hiç kararlılıktan taviz vermeden devam edecek. Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile bilek güreşine tutuşamaz. Tek Bayrak Tek Millet Tek Devlet Tek Vatan vardır. Gerisi fasaryadır.

YENİ ANAYASA İÇİN ÇAĞRI

Değerli arkadaşlar Türkiye demokratik sosyal laik devlettir. Hatırlayın son 15 yıldır bütün partiler vaatlerinin en başına anayasayı koydu. Seçimden sonra herkes bir yere gidiyor. Kimi aşağı kimi yukarı kimi sağa kimi sola kimi kandile gidiyor. Vaat vermek çocuk işi değil. Siz millete söz veriyorsunuz. Burada bir şeyi açık olarak milletimle paylaşmak istiyorum. Seçimle iş başına geçmiş Cumhrubaşkanı'mızın milletimizle olan fiili durumunu anayasa ile uygun hale getirmek biz AK Parti grubunun boynunun borcudur. Bu anayasa ile Türkiye 2023 hedeflerine gidemez. Bu elbise bu bedene dar geliyor. Biz başkanlık sistemi dahil yeni anayasayı gerçekleştirmek için gerekli çalışmalara hemen başlaycağız. Çağrım şu; milletin beklentisi olan ve her seçimde bu millete vaat ettiğiniz yeni anayasayı gelin birlikte yapalım eğer her zaman ki gibi ipe un sererseniz biz ne yapacağımızı biliyoruz.

Sık sık sloganlarla konuşması kesilen Binali Yıldırım "Durun da bir konuşmamı bitireyim" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

ÖNCELİK BÜYÜYEN EKONOMİ

"Birinci önceliğimiz üreterek büyüyen bir ekonomi olacak. Bu konuları gerek bugün burada gerekse önümüzdeki günlerde grup toplantılarında çeşitli vesilelerle sizlerle paylaşacağız. Bugün İstanbul'da önemli bir zirve devam ediyor. Zirve'de kimileri günah çıkarıyor kimileri sesini dünyaya duyurmaya çalışıyor. 3 milyon insanı bağrımıza bastık Avrupa ülkeleri duvarları yükseltti. Duvarları yükseltmekle görmezden gelemezsin. Bu iç karışıklıkların arkasında dünyanın yönetiminde söz sahibi olan ülkelerin görevlerini layıkıyla yerine getirememelerinden kaynaklanıyor. Türkiye görevine devam edecek. Her türlü hayırlı işin arkasında olacak.

Haftamız hayırlı olsun meclis ve hükümet çalışmalarımızın ülkemize hayırlı olmasını diliyor hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum."