Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, bedelli askerlikle ilgili bir soruya,
"Hükümeti kurduktan sonra tüm bakanlıklardan bilgiler alıyorum. Milli Savunma Bakanı ev Genelkurmay’dan kapsamlı brifing aldıktan sonra bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa bunları birlikte gözden geçiririz." şeklinde yanıt verdi.

Davutoğlu şu açıklamaları da yaptı:

"Birtakım manipülatif haberler, bankalarla ilgili  çıkartılan haberler ART niyetlidir. Ancak Bank Asya da dahil olmak üzere herhangi bir banka bu objektif kurallar içinde, hukuk kuralları ve işleyişi ve bankacılık sisteminin kuralları içinde, objektif kriterler içinde bu sistemin işleyişine aykırı bir noktadaysa tabii bu değerlendirmeyi yapmak BDDK başta olmak üzere  bütün kurumlarımızın görevidir."

"Biz, Türkiye'yi büyük Türkiye yapma  yürüyüşündeyiz. Bu yürüyüş esnasında Kılıçdaroğlu selam verirse, selamını alırız.  Selam alacaksa, selam veririz, elini uzatırsa, elimizi uzatırız, elimizi  uzattığımızda, elimiz havada kalmadığı zaman ve bu kutlu yürüyüşe bir şekilde  katkıda bulunma iradesi gösterdiğinde, birlikte bu yürüyüşü gerçekleştiririz.  Ancak, büyük Türkiye yürüyüşü esnasında önümüze engel çıkarırsa, hiç tereddüt  etmeden engelini alır, yolun kenarına koyarız."

'ELİNİ UZATIRSA ELİMİZİ UZATIRIZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'muhatap' açıklamasına şaşırdığını belirten Davutoğlu bu konuda şunları söyledi:

"Açıklamayı görünce şaşırdım. Benim ülkeyi yönetmeye talip olmama da kararı Kılıçdaroğlu verecek değil. AK Parti kongresindedir. Cumhurbaşkanımızın görevlendirilmesi ile olur. Bunun için Kılıçdaroğlu'nun icazetine yada sorgulamasına hiç gerek yok. Ayrıca Kılıçdaroğlu muhatap için dikkat ederseniz sürekli şart koşuyor. Eğer bir muhataplık söz konusu ise önce kendi kongresinde mahalle baskısı ile kendisini aday gösteren 200'ü aşkın delegenin neden kendisine oy vermediğini ve neden kendisini muhatap almadığını sorgulasın. Buna cevap versin. Bizim mesajımız açıktır. Kılıçdaroğlu selam verirse selamını alırız. Selam alacaksa da selam veririz. Elini uzatırsa elimizi uzatırız. Elimizi uzattığımızda elimiz havda kalmadığı zaman bu kutlu yürüyüşe bir şekilde katkıda bulunma iradesi gösterdiğinde birlikte bu yürüyüşü gerçekleştiririz. Engel koyarsa bu engeli yolun kenarına koyarız. Bu engel bir taş, söz, politik bir tavır da olabilir. Bizim bu konudaki tutumuz her zaman pozitif, olumlu olacaktır. Ama Kılıçdaroğlu'nun kaprisleri ile şartları ile de kaybedecek vaktimiz yok. Kılıçdaroğlu muhatap tartışması yaparsa onu ademe mahkum (yok saymak, görmemek) ederiz. Yolumuza devam ederiz. Negatif katkı yaptığında 'Gölge etme başka ihsan istemeyiz' deyip yolumuza devam ederiz. Biz bir kongre partisi değiliz. O kendi kongresindeki iktidar mücadeleleri ile uğraşsın."