Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözlerinden satır başları şöyle:

Bu haftadan itibaren yeni anayasa yazım işlemine başladık. Bu süreci asla senelerce zamanımızı alan tartışmalara girmeden tamamlamak istiyoruz. Türkiye’nin ilk sivil anayasasını hazırlama bilinciyle hareket ediyoruz. İnsan onuruna saygılı, bunları esas alan demokratik bir anayasa istiyoruz. Müşterek vicdanı esas alacağız, insan onurunu esas alacağız. Yeni suni karşıtlıklar oluşturan tartışma konusuna dönemeyeceğiz.

'DEVLETİN NİTELİKLERİ BİZİM İÇİN TARTIŞMA KONUSU DEĞİL'

Devletin nitelikleri bizim için tartışma konusu değildir. Devletin nitelikleri, AK parti iktidarları sayesinde esas anlamlarına kavuşmuştur. Türkiye’nin laik demokratik sosyal bir hukuk devleti olma niteliği, bugün artık tartışma konusu değildir.

ANAYASADA YER ALACAK

Hazırladığımız yeni Anayasada da Laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüklerini teminat altına alan devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir Laikcilik anlayışı değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışını anayasamızda yer vereceğiz. Ak Parti bu konuda farklı bir arayış içinde de değildir. Bu konuda da herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz.

TARTIŞMA BİZİM AÇIMIZDAN NİHAYETE ERDİ

Bu çerçevede bu tartışmanın bizim açımızdan nihayete erdiği kanaatindeyiz. Çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek. İnşallah özgürlükçü bir çerçevede yazdığımız sivil bir Anayasa da bütün bu unsurlar bu halleri ile yer alacaklar" diye konuştu. Davutoğlu, "Ak Parti hareketi Türkiye için sıradan nevzuhur bir siyasi hareket değildir. Milli iradeden doğmuştur. Milletimizle ele ele vererek bu ülkenin makus talihini de çehresini de değiştirdik hamdolsun" dedi.