Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasındaki, "Hangi işadamının, hangi mezarlık görüntüsü altındaki yerlere çekilip işkence edildiğini, hangi işadamlarından hangi haraçların alındığını, Kandil'e kimlerin götürülüp nasıl baskılar altında inletildiğini biz biliyoruz. Sabırla çözüm süreci işlesin diye..." ifadelerine sert tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Sayın Davutoğlu'ndan itiraflar diyebiliriz. Ülkeyi idare eden bir iktidarın, devlet temsilcisi konumundaki bir başbakanın gerçekten düştüğü durum içler açısı. Bunlar kendi iktidarlarını korumak adına, devlet denen yürütme organının, yani valisinden, kaymakamından en üst makama kadar yetkilerini, devleti ayakta tutmak adına değil, AKP'yi ayakta tutmak adına kullandılar." dedi. Bayır, Davutoğlu'nun sözlerini, "Cumhuriyet tarihinde bir başbakan için inanılmaz bir gaf." olarak niteledi.

Çözüm sürecinde PKK'yı güçlendirenlerin, "PKK'yı bitireceğiz." dediklerini ifade eden CHP Milletvekili Bayır, "Nasıl inanacağız biz buna? Türkiye'de işadamına, üretene sahip çıkamayan bir iktidar, sadece Doğu ve Güneydoğu'da AKP'nin oyunu arttırmak adına işadamlarının dağa çıkarılmasına, PKK'nın haraç toplamasına engel olmamışsanız, bugünkü durumdan tek sorumlu olan da sizsiniz. Özrü kahabatinden daha büyük." dedi.

'BUNLAR SUÇTUR'

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının suç olduğunu iddia eden Tacettin Bayır, "Bunlara devlet demek istemiyorum, çünkü devlet başka bir şey. Bunlar kendi iktidarlarını korumak adına, devlet denen yürütme organının, yani valisinden, kaymakamından en üst makama kadar yetkilerini, devleti ayakta tutmak adına değil, AKP'yi ayakta tutmak adına kullandılar. PKK'nın güçlenmesi filan bunların umurunda değilmiş demek ki, bu onu gösteriyor. Sen nasıl olur da devletin valisine, 'Onları biz biliyorduk, çözüm sürecine zarar gelmesin diye göz yumuyoruz.' diyebilirsin? Bu, cumhuriyet tarihinde bir başbakan için inanılmaz bir gaftır." diye konuştu.

"Devlet veya iktidarı temsil eden insanlar, başbakan, vali, emniyet müdürü böyle şeye müsaade eder mi, vatandaş arasında ayrım yapar mı?" diye soran CHP Milletvekili Bayır, "Ona yapılırsa problem yok, bize yapılırsa var. 14 milyar açık verdik ihracatta. Bu insanlar işadamı, katma değer üretiyor, orada istihdam oluşturan insanlar. Hani siz çözümden yanaydınız? Hem bana diyeceksin ki, 'Terörün bitmesi için Doğu'daki işadamları yatırım yapsın.' diye beni davet edeceksin, 'Gel buraya yatırım yap.' diye, hem de benim can güvenliğimi sağlamayacaksın. Böyle şey olur mu?" dedi.