AKP İzmir Milletvekili Ali Aşlık’ın müteahhit meclis üyelerinin imar komisyonlarına girmesine tepki gösterdiği ve “Gözlerimiz üzerlerinde, yanlış yapanın gözünün yaşına bakmayız” dediği açıklaması partide kriz yarattı. AKP’nin son iki dönemdir İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekilliği’ni yapan Kenan Çakar, meclis üyelerinin potansiyel menfaatçi olarak görüldüğünü öne sürüp, tepki gösterdi. Çakar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilk oturumunun yapıldığı pazartesi günü partiden istifa etti. Çakar’ın Grup Başkanvekilliği’ne Bilal Doğan’ın seçilmesinin ardından açıkladığı istifa, 'koltuğu kaybetti, gitti' eleştirilerine neden oldu.

“MAKAMLARI ELİNİN TERSİYLE İTEN BİRİYİM”


Çakar, istifasının nedenlerini ve eleştirilerine şu açıklama ile yanıt verdi:

“Ben, imar komisyonuna ve grup başkanvekilliğine aday olmadım. Bilal Doğan’ı da bu göreve öneren benim. Benim hakkımda bu şekilde konuşanlar bana haksızlık yapıyorlar. Bu bir karalama kampanyasıdır. Bunun yapılacağını bilebilecek kadar siyaseti iyi okuyorum. Bu kampanyanın yapılabileceğini bildiğim halde sadece insanların onurlu mücadelesini vermek adına bir eylemi başlattım. Bundan sonra seçilmiş insanlara potansiyel hırsız gözüyle kimse bakmaz. Bundan sonra da umarım orada kalan 50 meclis üyesine gözleri gibi bakarlar. Kenan Çakar 2004 yılında meclis üyesi olduğunda Gaziemir’de Belediye Başkan Yardımcısı da oldu. Dört ay sonra kendi duruşuyla belediye başkan yardımcılığından istifa edip gerekçelerini de il yönetimine sundu. Makamları elinin tersiyle çok rahatlıkla itebilen bir insanım. Günahıma girmesinler. Partinin içinde kimlerin nasıl durduklarına kimlerin duruşunu nasıl devam ettirdiklerini kendi içlerine dönerek muhasebeden geçirsinler.”

“İL YÖNETİMİNDEN GÜVEN VEREN MESAJ BEKLEDİM”

Kenan Çakar, kendisinin de içinde olduğu bir heyetin bir hafta önce komisyonlara kimlerin gireceği yönünde bir çalışma yaparak Genel Merkez’e sunduklarını, burada kendisini ne imar komisyonuna ne de grup başkanvekilliğine yazmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Genel Merkez 'hayır buralarda sen olacaksın' diyerek, listeyi geri gönderdi. Yeniden bir liste yapmamı istediler. Onların istekleri doğrultusunda yeniden yaptım. Bana iftira atmaktan vazgeçsinler. İlk gönderdiğim heyetin yaptığı çalışma içinde Kenan Çakar kendisini ne imar komisyonuna yazdı ne de grup başkanvekilliğe yazdı. Elektronik postalarım saklı duruyor. AK Parti Grubu’nda bir seçim yapılmıştır. Ben son ana kadar başta İl Başkanı olmak üzere il yöneticilerinden meclis üyelerini potansiyel suçlu gösteren anlayışın doğru olmadığını belirten açıklama yapmalarını bekledim. Bunu kendilerine de söyledim. Bana verilen cevap 'biz bu konuda bir açıklama yapmayacağız' oldu. Bu anlayış, listelere yazılan insanların güvenilmez insanlar olduğu anlayışıdır ki bu doğru değildir. Bunu düzeltmek için bir hafta boyunca uğraştım ama bunu düzeltmelerini sağlayamadım. İl yönetiminin çıkıp meclis üyelerini güvenilmez insan olmaktan kurtarmaları için bir mesaj vermesini, Milletvekili Ali Aşlık’ın neyi kastettiğini açıklamasını bekledim. İstifamı son dakikaya kadar sadece bunlar düzeltilir gerekçesiyle beklettim.”

Kenan Çakar, “Birilerine 'şunu yapmayın. Şunlar şurada olmasın' diyenler, başkalarını menfaatçi olabilir ihtimaliyle suçlayıp rencide edenler öncelikle dönüp kendi hayatlarına vicdanlarına baksınlar. Kendilerine 'acaba ben bu söylediklerimin ne kadarını gerçekleştiriyorum' diye sorsunlar. Bunu tüm parti yöneticileri ve milletvekileri için söylüyorum” dedi.

“MECLİS ÜYELİĞİNDEN DE İSTİFA ET”


AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül ise Çakar’ın meclis üyelerine güven konusundaki açıklamalarına destek verdiğini ancak istifa etmesini doğru bulmadığını belirterek, “Kendi söylemine duruşuna ters bir şey sergiledi. Bu söylemlere karşıysan bunları protesto ediyorsan sadece partiden istifa ediyorum demekle olmaz kardeşim, meclis üyeliğinden de istifa edeceksin. Hadi derler adama ya. Biri gider biri gelir. Kimse bulunmaz Hint kumaşı değildir. Söyledikleri doğru ama istifa yanlış. Kalıp mücadele etmeliydi. Grup Başkanvekili olamadığın için mi gittin? Makam için mi istifa ettin? O zaman Ertuğrul Günay’dan ne farkın var?” dedi.