CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nın Divan Başkanı Engin Altay, 60 kişilik PM ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelikleri için yapılan başvuruları, yapılan itirazların değerlendirilmesinin ardından sıralı olarak okuttu.

Altay, Parti PM için 474 başvuru olduğunu açıkladı. Kurultayda, YDK üyelikleri için de 98 başvuru yapıldığını açıkladı.

Listenin basım için matbaaya gönderileceği, baskı işleminin tamamlanmasının ardından da 24 sandıkta oylamaya geçileceği belirtildi.

Altay tarafından okutulan PM üyeliği başvuru listesinde çok sayıda milletvekilinin yanı sıra bazı isimler de dikkati çekti.

Bekaroğlu BYKP'den...

BYKP üyelikleri için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 12 aday gösterildi. Delegeler bu adaylar içerisinden 8'ini seçecek. Bu adaylar içerisinde çarşamba günü yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında parti üyeliği onaylanan Mehmet Bekaroğlu dokuzuncu sıradan aday gösterildi.

Halen MYK üyelikleri devam eden Sencer Ayata, Emel Yıldırım, Seyhan Erdoğdu ve Burhan Şenatalar da bu listede yer aldı. Doç. Dr. Selin Sayek Böke de BYKP'den aday gösterildi.

Eski bakanlardan Zekeriya Temizel, Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, gazeteci Enis Berberoğlu, gazeteci Koray Çalışkan, sanatçı Berhan Şimşek de PM üyeliği için başvuruda bulundu.

Balbay ve Özkan da aday

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, gazeteci Tuncay Özkan, eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da aday oldu.

Mevcut MYK üyelerinin tamamı PM için başvururken, Halen PM üyesi olan İlhan Cihaner, Candan Yüceer, Gülseren Onanç, Perihan Sarı, Fikri Sağlar, Zuhal Samlı, Umut Akdoğan, Gül Çiftçi, Sena Kaleli, Gökhan Günaydın, Nihat Matkap, Bülent Kuşoğlu, İhsan Özkes, Durdu Özbolat da adaylık başvurusu yaptı. 

Karayalçın, Oran ve Keskin başvurmadı

Halen PM üyesi olan Murat Karayalçın, Birgül Ayman Güler, Adnan Keskin ve Umut Oran ise aday olmadı. 

Keskin, dün, "Tarih önünde hepimizin büyük siyasi sorumlulukları vardır. Bu açıdan, siyasi sorumluluğumun bir gereği olarak, olağanüstü kurultayın partinin karşı karşıya bulunduğu sorunların aşılmasına olumlu katkı sağlamayacağı inancında olduğum için hiçbir göreve aday değilim" açıklamasında bulunmuştu.

Oran da genel başkanlık seçim sonuçlarını hatırlatarak, "Ortaya çıkan bu tablo karşısında herhangi bir biçimde PM üyeliği girişiminde bulunmama kararı aldım" değerlendirmesini yaptı.

İnce başvuru yapmadı, Okay başvurdu

Kurultay'da genel başkan adayı olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise PM üyeliği için başvurmadı. İnce'nin bir "anahtar liste" çıkaracağı belirtiliyor.

Öte yandan Eski MYK üyelerinden Hakkı Süha Okay da PM üyeliği için başvuruda bulundu. Okay, 83'ncü sıradan aday oldu.

1992 doğumlu aday

Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş de PM üyeliği için başvuru yaptı. 1992 doğumlu Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencisi Ayşe Ecem Çelik de PM üyeliği için başvurdu.

Dört yıl önce CHP üyesi olduğunu belirten Çelik, "Gençlerin sevgi, saygı ve dayanışma değerlerine göre, uygar insanlar olarak yetişmesi için çalışağım" dedi.

Listelerin matbaadaki basımlarının ardından seçimlere geçilecek.

Adayların tanıtım yarışı

Bu arada kurultayın yapıldığı ATO Congresium salonunda adayların tanıtımları renkli görüntülere sahne oluyor.

Koridorlar boyunca stantlar kuran adaylar, broşürlerin yanı sıra üzerlerinde fotoğraflar bulunan içeceklerle, çeşitli hediyeler dağıtıyor.