CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı yaptığı açıklamada, seçim güvenirliğinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Seçmen listelerinin doğru olarak hazırlanabilmesi amacıyla daha önce "e-seçmen" uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatan Halıcı, bu uygulamanın hem örgütleri hem de hangi siyasi partiden olursa olsun tüm seçmenler tarafından kullanıldığını belirtti.

Yerel seçimlerde YSK'nın SEÇSİS yazılımından tamamen bağımsız olarak, bir sistem geliştirdiklerini ve sonuçları sandık bazlı takip amacıyla "Sandık Takip Sistemi"ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Halıcı, bu seçimlerde ise cep telefonlarını kullanacaklarını kaydetti.

Halıcı, şöyle devam etti:

"Sandık güvenliğinin sağlanabilmesinin tek yolu, YSK'nın resmi olarak açıkladığı sandık sonuçlarıyla, partilerin kendi ellerinde bulundurduğu ıslak imzalı tutanaklarının karşılaştırılmasıdır. Bu olmadan yapılan bütün teknik çalışmalar, sonucun hızlı alınmasına dönük olabilir, bir moral motivasyonun erken sağlanmasına yönelik olabilir ama seçim güvenirliğinin sağlanması ancak bu yolla olur. Bunu da şuanda uygulayan tek parti CHP.

Seçim sonuçlarının da resmi olmamak kaydıyla daha hızlı bir şekilde temin edilmesini sağlamak amacıyla bu seçimlerden başlayarak telefonla, mobil telefonlar üzerinden de bize datanın hızlı akışını sağlayacak ikinci bir sistemi devreye sokacağız. Hem hızlı sonuç almayı hem de sandık sonuçlarını kontrol edip eğer itiraz edilecek bir husus varsa anında itiraz etmeyi sağlayacak yeni bir sistemi kullanmış olacağız."

"Yalova'da en erken seçim sonuçlarını biz aldık"

Normalde akıllı telefonlar için geliştirdikleri bir sistem olduğunu ve bunu seçimlerin yenilendiği Yalova'da başarıyla kullandıklarını anlatan Halıcı, kentte en erken seçim sonuçlarını CHP'nin aldığını bildirdi.

Sistemin tüm ülkeye uygulanmasındaki zorlukları gözden geçirdiklerini ve her görevlide akıllı telefon bulunmayacağından bu sistemi basitleştirme kararı aldıklarını ifade eden Halıcı, "O nedenle normal telefonlar üzerinden SMS hizmetiyle bunu yapacağız" dedi.

Sandık başındaki görevlinin veya müşahidin sandık sonuçlarını bir SMS ile kendilerine ileteceğini aktaran Halıcı, kendilerinin bu sonuçları ülke çapında değerlendirmeye alacaklarını söyledi.

Görevlilerin sonuçları sabit numaralara göndereceklerini bildiren ve bu konuda GSM şirketleriyle görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Halıcı, "Hesaba gelen SMS'ler bilgisayarda toplanacak ve sonuçlar ortaya çıkacak. Sonuçta önemli olan kim kazanırsa kazansın, temiz, dürüst bir seçimin yaşanması" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, sistemin denenmesi açısından da önemli olduğunu belirten Halıcı, eksiklikleri gidererek önümüzdeki seçimlerde de bunu kullanacaklarını ifade etti.