CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki akşam toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) partinin tezkere tavrı ele alındı. Toplantıda İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın parti adına konuşması kararlaştırıldı. Şahıslar adına söz talebinin verilmesi durumunda Grup Başkanvekili Özgür Özel konuşacak.
 
HDP oyları çekincesi
 

Toplantıda söz alan Kılıçdaroğlu’nun, tezkereye geçen yılın aksine, ‘evet’ oyu verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Geçen seneki tezkereye kıyasla gerekçe kısmı daha normal bir dille yazılmış” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Hayır denilirse seçim sürecinde şehit cenazelerinde bu durumu bizim aleyhimize kullanırlar. Halkı ve milliyetçi kesimi provoke ederler. ‘CHP, PKK’ya dokunmayın dedi’ diye karşı propaganda yaparlar. Bu nedenle evet dememiz gerekiyor” ifadesini kullandığı kaydedildi.
 
Toplantıda bazı MYK üyelerinin, “Tezkereye evet denilirse HDP’ye büyük kentlerde giden emanet oyları geri alamayız” çekincesini ilettiği belirtildi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Hayır dersek topluma anlatamayız” mesajını verdiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca seçim sürecinde parti stratejisi de ele alındı. Buna göre, Kılıçdaroğlu’nun partiler arası atmosferi gerecek ifadelerden kaçınılması gerektiği not edildi.
 
Toplantıda, milletvekili aday adaylığı için RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç’un yerine partinin grup danışmanı İsmet Demirdöğen’in aday olması benimsendi.
 
Vekiller toplantıya girmeme kararı aldı
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun net tavrına karşı aralarında Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Aykut Erdoğdu, Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Zeynep Altıok, Zeynel Emre’nin de bulunduğu 20’yi aşkın vekil toplantıya girmeme kararı aldı. Alınan bilgilere göre partinin sol kanadında yer alan ekip, “Tezkerenin onaylanması için yeterli oy var. AKP ile MHP’nin oyları tezkerenin geçmesi için yeterli. CHP olarak bu tezkereye evet oyu vermemiz stratejik bir hata olacaktır” görüşünü savunuyor. (Meriç Tafolar/Milliyet)