Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşmasında açık açık laikliği hedef aldığını, ne basit bir dil sürçmesi ne de kişisel düşüncesi olduğunu söyleyen Çam, "Siyasal İslamcılar hilafet peşindeler. Her konuşmalarında, her adımlarında kendilerini Müslüman, laikliği savunan partileri ise Müslümanlık karşıtı göstererek, Müslümanlığı kendi temeline alarak siyaset yapmaktadırlar. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'ndan bu yana bu siyasal çizgi her fırsatta Cumhuriyetimize kin kusmaktır. Bugün de takiye yaparak Cumhuriyetin değerleri üzerine yemin ederek iktidar olan siyasal İslamcılar, Cumhuriyeti yıkmak için seferber olmuştur" diye konuştu.

İsmail Kahraman'ın ne söylediğini bilemeyecek biri olamayacağını belirten CHP'li Çam şöyle devam etti:

"Sonradan oluşan tepkiler üzerine çark etmiş olsa da, açıklamaları aslında AKP'nin yazılı olmayan programıdır. Bir meclis başkanı, bu yönetimin ikinci adamı nasıl böyle konuşur? İsmail Kahraman durduk yere böyle bir açıklama yapamaz. Toplumun nabzını almaya çalışıyorlar. Cumhuriyete ihanet tartışmalarını şırınga ile parça parça gündeme getirerek, normal tartışılabilir hale sokmaya çalışıyorlar. Halkımızın güzel bir deyimi var. Derler ki taşları bağlamış köpekleri salmışlar. AKP iktidarında yaşadıklarımız tam da budur. Siyasal İslamcılık ya da başka bir ifade ile irticanın düşünsel dayanaklarını çürüterek halkımızı bu gericiliğe karşı uyaran aydınlarımız hiçbir dönem bu denli baskı ve saldırılar uğramamıştır. İsmail Kahraman'ın açıklamaları itiraftır. Ve devletin en üst düzeyinden böyle bir açıklamanın gelmiş olması olayın vehametini gösterir. Şimdi laiklik tam bir tehlike ile karşı karşıyadır. İsmail Kahraman'ın özlem duyduğu ülkeler var. Oralara gidebilirler. Ama halkımızın başka yurdu yok."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a tepkisini sürdüren Çam, "Laiklik Cumhuriyetimizin en temel taşıdır. Türkiye Cumhuriyeti güçlü mozaiğiyle laik bir ülke olarak var oldu ve olacak. Burayı penguenler ülkesi sanan zihniyet Cumhuriyetimize kin kusmaya devam ediyor" dedi.