Güler’in, soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan gelen yanıtta,  “uzman kişi-kuruluşlara topuk tasarımı ve tasman oluşumunun önlenmesi hakkında rapor hazırlatılarak Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü(MİGEM)’ne verilmesi ve faaliyetlerin bu doğrultuda yürütülmesi hususunda işlem tesis edilmiştir. Bu konuda ruhsat sahibinin revize projesi 04/06/2012 tarihinde verilmiş ve MİGEM’ce değerlendirme aşamasındadır” dedi.

Güler; Köylülerin Sıkıntıları Artarak Devam Ediyor!


Bakan Yıldız’ın açıklamasını yetersiz bulan CHP İzmir Milletvekili Güler, uzman kişi ve kuruluşların hazırlayacakları rapor ile mağduriyeti önleme çalışmalarının olumlu bir adım olduğunu, fakat köylülerin evlerinde ve ziraat yaptıkları arazilerinde oluşan yarık ve çatlakların nedenlerinin fay hatlarına bağlamasını, olayı görmezden gelmek ve bahane üretmek olarak yorumladı. Güler, köylülerin yaşadığı sıkıntıların günden güne arttığını vurgulayarak “Sayın Bakan ‘zarara uğrayan gerçek ve tüzel kişilikler, uğradıkları zararları mahkeme yolu ile ispatlayarak temin etme haklarına sahiptirler’ demiş, köylülerin neredeyse 1 yıla yakın mahkeme kapılarında süründüğünü umursamamışlardır.  Akademik bilirkişilerin hazırladığı raporlarda madenin neden olduğu çatlak ve yarıklar nedeniyle evlerin derhal boşaltılması tespiti dikkate alınmamıştır” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan tespitlerin, bilirkişi raporunun aksine bir tespitte bulunulduğunu belirten Güler “Akademik bilirkişi raporlarında dere kenarlarındaki evlerin duvarlarında meydana gelen çatlakların maden işletmelerinin faaliyetlerinden dolayı olduğu tespit edilmiştir. Fakat Sayın Bakan bu hasarların evlerin, suya doygun alüvyondan (pekişmemiş kil, silt ve kum) zemin üzerine inşa edildiği ve yığma tuğlalar ile yapıldığı için hasarların gerçekleştiği söylemiştir” dedi.   Köylülerin arazilerinde meydana gelen ağaç kurumalarıyla ilgili bir ayrıntılı bir cevap da alamadıklarını söyleyen Güler “Köylülerin geçim kaynağı olan tarım arazilerindeki zeytin ağaçlarının kurumasına yönelik bir cevap alamadık sayın bakan köylülerin hayati tehlikelerin yanı sıra, bu olay nedeniyle maddi sıkıntılar çektiğini unutmamalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları iletmişti.

1) Akçaşehir Köyü mevkiinde yapılan kömür madeni faaliyetlerini yürüten firmaya maden işletme ruhsatı ne zaman verilmiştir? Ne süreli verilmiştir?

2) Madenin işletiminden dolayı zarara uğrayan ve mağdur olan köylülerin şikayetlerinin karşılanması konusunda bakanlığınız bugüne kadar ne yapmıştır? Yapmadıysa bunun nedenleri nedir?

3) Madenin denetimleri ile ilgili olarak son beş yılda madende yapılan çalışmalarda ne gibi eksiklikler saptanmıştır? Var ise bunların yerine getirilmesi konusunda hangi sürede hangi işlem öngörülmüştür?

4) Madencilik faaliyeti nedeniyle madende, çevre güvenliği ve iş güvenliği konusunda hangi kurumlar hangi tarihlerde çalışma yapmışlardır? Bu denetimlerde şikayetlere konu olan, evlerde ve arazilerdeki derin yarık ve çatlaklar tespit edilmiş midir?

5) Akçaşehirlilerin mağduriyetinden dolayı söz konusu madenci firmaya ne gibi yaptırımlar düşünülmektedir? Bakanlığınızın da yöre sakinlerinin zararlarının tazmini konusunda çalışma var mıdır?
6) Köylülerin mağduriyetini önleme ve zararlarını karşılama konusunda sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda işletme ruhsatını iptal edecek misiniz?