CHP'li Özel, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kanaat önderlerine verdiği iftarda yaptığı konuşmada 'Asla teröre taviz veremeyiz. Teröristler kadar bizler gururlu, onurlu olmazsak onları karşısına dikilmezsek bilesiniz ki bu ülkede bir kırılma olur' dediğini anımsatan Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerini eleştirerek, şöyle konuştu:

"Ülkenin cumhurbaşkanı bunları söyledikten sonra, ülkenin başı kafayı kırmış çıkıp diyor ki teröristler kadar gururlu onurlu olmalıyız. Devletin başı kendi seviyesinin teröristlerin seviyesine göre ölçekleyen ona göre kalibre eden ve ayarlayan kendi onur ve gururu seviyemizi onların seviyesine çıkarmamızı söylüyor. Açıklamasının bütünün okuduğunuzda bir Ahmet Kaya şarkısı gibi; nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça. Erdoğan gidecek bu gafı arkasında kalacak. Cumhurbaşkanının teröristler kadar onurlu ve gururlu olma çağrısına bakalım neler söyleyecekler. TCK'ya göre terör ve teröristi övmek suçtur. Bu konuda nöbetçi panter gibi bekleyen savcıların bu konuda ne yapacağını merak ediyoruz. HDP'li vekili terörist cenazesine gittiğinde ona tepki verdik hep birlikte. Cumhurbaşkanı ve AKP terör örgütüne manevi desteği bir suç olarak ifade etti. Teröristler kadar onurlu gururlu diyerek teröristlere verdiği bu manevi destekten daha büyük bir destek olabilir mi? Onurlu bir terörist olabilmek için kaç eylem yapmak gerekiyor? Kaç insanı katledince cumhurbaşkanlığı onur ve gurur madalyasına layık oluyorsunuz?"

'AKP VE SARAY, TÜRKİYE'NİN AB'DEN UZAKLAŞMASI OLARAK YORUMLAYACAK'

CHP'li Özel, İngiltere'deki AB referandumunda 'hayır' oyu çıkmasını şu sözlerle değerlendirdi:

"İngiltere kendisine dair karar verdi. Ama bu AB'nin geleceğini ve dünyayı da etkileyecek. Borsalar, para piyasaları etkileniyor. İngiltere'nin AB'den ayrılmasının etkilerini zaman içinde göreceğiz. İki ana tez var. Bunlardan birisi AB projesinin, hayalinin yürümekte olan yolu sekteye uğratacağı yönünde bir yaklaşım. Diğeri de zaten para biriminde, vizede, Avrupa'nın ortak ve üst üste konulan hedeflerine yürüme konusunda ayrılıkları olan ve bu yürümekte olan bir reaksiyonunu yavaş adımı olan İngiltere'nin veya AB'nin zayıf halkası olan İngiltere'nin bu işin dışına çıkmasıyla AB'nin farklı bir birliktelik veya yapılanma, daha hızlı yol alabilen entegrasyon olabileceği de ifade ediliyor. Bu iki tezde dikkate değer. Burada şunu görmek gerekiyor. İngiltere'deki referandum kimleri hareketlendirdi. Avrupa'daki çeşitli ülkelerde AB karşıtı muhafazakar, aşırı milliyetçi, hatta faşist partiler 'Bizde çıkmalıyız AB olmamalı' dedi. Türkiye'de de bu sözün bir benzerini 'Gerekirse referandum yaparız. Halka sorar bu işi bitiririz' diyen Sayın Cumhurbaşkanıydı. Şunu görmek lazım Türkiye'de AB'deki referandumdan esinlenerek bir referandum teklif edildi. Şimdi İngiltere'nin çıkmasıyla tüm aşırı sağ partiler gibi Türkiye'de de AB hedefleriyle, ortak idealleriyle uyuşmayan iktidarın ilk günlerinde bunu kullanmış ama daha sonra o çıpayı kaybetmiş Türkiye noktasında tahmin ediyoruz AKP ve sarayda bu referandumun 'hayır' çıkmasını AB'nin sonu, Türkiye'nin de AB'den daha da uzaklaşması olarak yorumlayacaklardır."

'MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİYLE İLGİLİ BİR REFERANDUM YAPILSIN'

CHP'li Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB müzakereleri konusunda referandum açıklamasına yönelik şöyle konuştu:

"Bir referandum yapılacaksa doğru referandum şudur: Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefini bir kağıda yazarız, biz o kampanyada 'evet'i savunuruz. Evet noktasında çabamızı gösteririz. Sayın Erdoğan'da çıkar meydan meydan Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefini terk ettiğini, gelişmiş uygarlıklar noktasına ulaşmak adına bir hedefi kalmadığını, geri medeniyetler, uygarlıklar insanlığın yükselen ortak hedefleri yerine orta çağ Avrupası medeniyetleri seviyesini savunur. Ama muasır medeniyetler seviyesiyle ilgili bir referandum yapılacaksa biz evet tarafındayız. Hayır'ı da çıksın meydan meydan anlatsın."

'SİZ BİLİRSİNİZ KARDEŞİM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum açıklamasını AB'nin nasıl değerlendirdiği sorusunu ise CHP'li Özgür Özel, şöyle yanıtladı:

"Türkiye bundan 14 yıl öncesine kadar cumhurbaşkanının ağzından bu kadar etkili söz söylediğinde bunu muhatapları değerlendirirdi. Maalesef AB değerlendirmek bir tarafa siz bilirsiniz kardeşim dedi. O laf, 14 yıl boyunca ilişkileri cumhurbaşkanının nereye getirdiğine dair bir laf. Türkiye'nin AB açısından önemli ve özlenen bir ülke noktasından kale alınmaya öyle diyorsan herkes kendi yoluna kardeşim noktasına gelmiş bir ülke durumundayız. Üzücü diğer taraf ise İngiltere referandumundaki ana öğelerden biri Türkiye'ydi. Hakaret yarışına girdiler İngiltere'de. İtibarsızlaştıran, yapılan bütün iddiaları, bütün kötü tanımlamaları sineye çeken, cevap vermeyen bir dışişleri, iktidar partisi ve cumhurbaşkanı sadece kendi karmaşık ve bambaşka kendi iktidarlarını muğlaklaştırmaya odaklanmış, Avrupa'da hedef gösterilen Türkiye ile ilgili kendi sorumluluklarını göremeyen bir iktidarla karşı karşıyadır."