CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, aynı zamanda dört eski bakan hakkında TBMM'de kurulan soruşturma komisyonunun üyeleri de olan partisinin İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Erdal Aksünger ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, komisyon başkanı Hakkı Köylü'nün bakanlar hakkındaki fezlekeleri dizi pusulası bulunmadığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etmesini eleştirdi.

Komisyon Başkanı'nın bu işlem ile yetkisini aştığını ifade eden Hamzaçebi, eğer bir işlem yapılması gerekiyorsa buna komisyonun kendisinin karar vermesinin gerektiğini vurguladı. Hamzaçebi, "Meclis soruşturma komisyonu ve onun başkanı, söz konusu iddiaları soruşturmakla görevli olan bir birimdir. Cumhuriyet Savcısının yetkilerini kullanacak olan bir komisyonun, dizi pusulası eksikliği gerekçesiyle söz konusu fezlekeleri Cumhuriyet savcısına iade etmesi mümkün değildir. Komisyon başkanının tek başına bir imza ile 'ben fezlekeleri iade ettim' deme yetkisi yoktur" diye konuştu.

Soruşturma komisyonu başkanının bağımsız bir iradeye sahip olmadığını, iradesini hükümetin ve başbakanın emrine verdiğini ileri süren Hamzaçebi, iadenin gerekçesinin de gerçeğe aykırı olduğunu söyledi.

Fezlekelerin ekinde dizi pusulasının bulunduğunu ifade eden ve pusula olduğunu belirttiği sayfaların fotoğraflarını gösteren Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Fezlekelerin ekinde dizi pusulası vardı. Komisyon Başkanı komisyonun yetkisini gasp etmiştir, görevini kötüye kullanmıştır. Bir meşruiyet tartışmasının içine kendisini sokmuştur. Bu gelişmeler üzerine komisyonun üyeleri Sayın Rıza Türmen ve Erdal Aksünger dün hem Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanına hem de TBMM Başkanına bir yazı yazarak bu fezlekelerin savcılığa iadesi konusundaki işlemin yanlış olduğunu ifade etmişler, fezlekelerin ve ekindeki bölgelerin kendilerine verilmesini talep etmişlerdir. Ayrıca yine dün, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanına, komisyonunun altı üyesi bir başvuru yapmıştır. CHP'li üyeler dışında MHP ve HDP üyeleri de bu başvuruyu imzalamışlar ve komisyon yarın için toplantıya çağrılmıştır. Şimdi Soruşturma Komisyonu Başkanına düşen görev, bu toplantıyı yarın gerçekleştirmek ve bu fezlekeleri neden iade ettiğinin gerekçelerini komisyona açıklamaktır."

"Bu işi kovalayacağız"

Fezlekeler ve eklerindeki belgelerin komisyon üyeleriyle paylaşılması gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, "Komisyon Başkanı Hakkı Köylü hangi adımı atarsa atsın, nereye giderse gitsin biz bu işi kovalayacağız. Bu fezlekeleri ve ekindeki belgeleri komisyon üyelerinden saklamaya, bu soruşturmanın üzerini örtmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Bunlar soruşturulacak. Sorumlular yargı önünde mutlaka hesap verecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Burada bir aldatmaca var

Komisyonun üyelerinden İzmir Milletvekili Türmen de fezlekelerde eğer bir eksiklik ya da kusur vardıysa bunun soruşturma komisyonu kurulması kararı alınmadan önce TBMM Başkanlığı'nca giderilmesinin gerektiğine vurgu yaparak, "Bu fezlekeler aylarca Meclis Başkanlığı'nda bekletilmiştir. Herhangi bir eksiklik mevcut ise fezlekelerde bunu giderecek kadar zaman mevcuttu" dedi.

Soruşturma komisyonunun çalışmalarını yapabilmesinin dayanağında da fezlekelerin bulunduğunu ifade eden Türmen, iade edilmiş olmaları nedeniyle komisyonunu çalışamadığına dikkati çekti. Dizi pusulasının bulunmamasının iade için bir neden olmadığının da altını çizen Türmen, bu dizinin komisyondaki teknik ve uzman kişilerce de yapılabileceğini belirtti. Türmen, "Fezlekelerin üzerinde zaten bu fihrist mevcut. Burada bir aldatmaca var. Fezlekeleri milletvekillerinden, komisyon üyelerinden saklama çabası var. Demek ki bu fezlekelerde yazanlar o kadar önemli şeyler ki iktidarı o kadar rahatsız eden şeyler ki ne pahasına olursa olsun, gerçek olmayan esaslara da dayanarak fezlekeler milletvekillerinden gizlenmek istenmektedir. Meclis'in iradesi sakatlanmıştır" diye konuştu.

"Gidenle gelen fezlekeler arasında fark yok mu diye bir soru her zaman kafamda olacak"

Komisyonun diğer üyesi İzmir Milletvekili Aksünger de dört eski bakanla ilgili sürecin ve komisyon çalışmalarının cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle engellendiğini belirterek, bu durumu eleştirdi. Aksünger, "Şimdi aklımızda başka bir soru işareti var. Gidenle gelen fezlekeler arasında bir fark yok mu diye bir soru her zaman kafamda olacak" dedi.

Aksünger, komisyonun ilk toplantısında divanın oluşumunun ardından çalışmalara ilişkin bir yol haritası belirlemesi gerektiğini, ancak bunun da yapılmadığını ifade etti. "Bunların hepsi suya kağıttan bir gemiyle indirilmiş vaziyette" diyen Aksünger, ancak İçtüzüğün ve kanunların kendilerine verdiği tüm yetkileri kullanarak, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, kendilerinin çağrısının ardından Başkanın Soruşturma Komisyonunu toplantıya çağırma zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Hamzaçebi, bir başka soruyu yanıtlarken de komisyonun salt çoğunluk ile toplandığını, bu nedenle çağrıda bulunan 6 üye dışında AK Parti'li üyelerin katılmamaları halinde komisyon toplantısının gerçekleştirilemeyebileceğini belirtti.  

 
"Komisyon Başkanı o hukukçu kimliğini ayaklar altına almış suç işlemiştir"

Akif Hamzaçebi, "Komisyon Başkanı Hakkı Köylü aklınca bir kurnazlık yapıyor. Soruşturma Komisyonu'nun 2 aylık bir görevi var. Bu sürenin belki bir ayını, bir buçuk ayını cumhuriyet savcılığından dizi pusulası istemekle, gelmesini beklemekle geçirecek. Sonra da 'komisyonun çalışması bitti' diyecektir. Bunu hiç kimse yutmayacaktır. Suç işliyor. Komisyon Başkanı o hukukçu kimliğini ayaklar altına almış suç işlemiştir. Bunu neyin karşılığında işlemiştir bunu ilerleyen zamanda göreceğiz" diye konuştu.

Soruşturma Komisyonu Başkanının fezlekeleri iade etmesi yönündeki tavrının, suç işlediği konusunda bir kanaatin kendilerince de paylaşıldığını gösterdiğini ileri süren Hamzaçebi, "Komisyon Başkanı zımnen bunu itiraf etmiştir" dedi.

Hamzaçebi, Komisyonun Başkanlığı'nın Cumhuriyet Başsavcılığı ile işlemleri TBMM Başkanlığı kanalıyla yaptığını da belirterek, "Meclis Başkanı böyle bir kirli ittifakın parçasıdır. Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı, Başbakan bir kirli ittifak yapmışlardır. İttifakın konusu bu soruşturmayı örtbas etmektir" ifadelerini kullandı.

Erdal Aksünger de bir başka soruyu yanıtlarken iddianameyi hazırlayan ilk savcıların da komisyonda dinlenmesi gerektiğini ve kendilerinin çağrıda bulunulması yönünde bir tavır içinde olacaklarını söyledi.

Hamzaçebi, Adalet Komisyonu'nda kabul edilen avukatların soruşturma dosyalarının içeriğine ulaşmasına ilişkin teklifle ilgili soruyu da yanıtladı. Bu düzenlemenin tam tersinin kısa süre önce reform diyerek gerçekleştirildiğini, şimdi ise eskiye dönüldüğünü anlatan Hamzaçebi, "Reform dedikleri paket aradan bir ay geçtikten sonra çökmüş vaziyette. Demokrasiye inanmamış olanlar, insan haklarını, özgürlüklerini içselleştirmemiş olanlar demokratik reform yapamazlar" dedi. 

"Kendisi acaba uvertür sanatçı mı oluyor?"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına yönelik yayınlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken "Assolist ile taverna sanatçıları bir olur mu?" şeklinde ifade kullandığı belirtilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları kaydetti:

"Sayın Çelik'in böyle bir uzmanlık alanı olduğunu bilmiyordum. Gazino, taverna kültürünü oldukça iyi biliyor. O konuya oldukça hakim. Öyle anlaşılıyor ki sanatçı menajerliği gibi bir görevi de var, böyle bir rolü üstlenmiş durumda. Kendi partisinde başka hangi solistler, assolistler, uvertür sanatçılar var? Onları da açıklarsa memnun oluruz. Kendisi acaba uvertür sanatçı mı oluyor? Assolist olarak birini tanımladığına göre. Kendisini o konuma mı sokmuş oluyor? O konuda da bir açıklama yaparsa mutlu oluruz."