Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında promter kullanması ise TBMM tarihinde bir ilk oldu. Önceki yıllarda TBMM'de açılış konuşması yapan hiçbir cumhurbaşkanı promter kullanmadı. 2009 yılında TBMM'de konuşan ABD Başkanı Barack Obama da promter kullanmıştı.

"HALK TARAFINDAN SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI OLARAK SİZLERE HİTAP ETMENİN HEYECANINI YAŞIYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında "5'nci yasama yılının ülkemiz milletimiz ve demokrasimiz için hayırlı olmasını diliyorum. 12 Haziran 2011 yılında yapılan seçimlerin ardından Meclis son derece başarılı ve gayretli performans sergiledi. Milletin kürsüsünde Türkiye Cumhuriyeti'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etmenin heyecanını yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti hepimizi gurur duyacağı demokratik olgunluğa erişmiştir. Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi geçmişte yaşanan tartışmaları ortadan kaldırmıştır. Seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümet uyum içinde hizmet üretmeye devam edecektir. Ulaşılan bu nokta, ülkemiz ve milletimiz için hem gurur hem de umut kaynağıdır" diye konuştu.

"TBMM'YE İSTİKAMET ÇİZMEK İÇİN SANDIK DIŞINDAKİ HER YOL GAYRİ MEŞRUDUR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık tartışmaya mahal vermeyecek olan sandık her meselenin çözüm yeridir. Milletin kararı her kararın üzerindedir. TBMM'yi şekillendirecek yegane vasıta sandıktır. TBMM'ye istikamet çizmek için sandık dışındaki her yol gayri meşrudur" dedi.

"MİLLET İYİ İLE KÖTÜYÜ AYIRABİLECEK EN GÜÇLÜ HAKEMDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet iyi ile kötüyü ayırabilecek en güçlü hakemdir" diyerek konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çok partili siyasi tarihimize baktığımızda kendisini millete anlatabilen her siyasi görüşün sandıktan çıktığı, TBMM'de temsil edildiği görülecektir. Son yıllarda yapılan seçimler çok net göstermişti ki millet iyi ile kötüyü ayırabilecek en güçlü hakemdir" ifadelerine yer verdi.

"MİLLET ANLAMAZ VE KARAR VEREMEZ GİBİ YAKLAŞIMLARI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet anlamaz ve karar veremez gibi yaklaşımları benimseyenlerin dönemi geri dönmemek üzere kapanmıştır" dedi.

"MECLİS'İN DIŞINDA ÇÖZÜM ARAMAK MİLLİ İRADEYE KARŞI HÜRMETSİZLİKTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyasetin kendini vesayetten kendisini tamamen kurtarması kaçınılmaz hal almıştır. Siyaset en az bu aziz millet kadar cesur olmalı üzerinde tüm baskılara bertaraf etmelidir. Sorunlara siyasetin, Meclis'in dışında çözüm aramak milli iradeye karşı açık bir hürmetsizliktir. Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılan protesto ve gösteriler demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ancak bu mekanizmalar siyaseti esir alamazlar. Kendilerini milli iradenin üzerinde sayamazlar" ifadelerine yer verdi.

"TERÖRDEN ŞİDDETTEN MEDET UMANLAR KENDİLERİNİ YOK SAYARLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyaset sokaklarda hakimiyet kurmak ve isteyen şiddete boyun eğerse kendi varlığı inkar etmiş demektir. Sorunları Meclis'te siyasette ya da millete giderek sandıkta çözmek varken, terörden, şiddetten medet umanlar kendilerini yok sayarlar" dedi.

"TAŞ FIRLATAN SİYASET ANLAYIŞI, KENDİSİNİ KÜÇÜLTEN BİR SİYASET ANLAYIŞIDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elinde silah ile cinayet işleyen şebekeleri öven ve destekleyen bir siyaset anlayışı kendisini inkar eden bir siyaset anlayışıdır. Küçük çocukların ellerine taş vererek şiddeti körükleyen bir siyaset anlayışı hiç şüphesiz azziyet ifadesidir. Canını ortaya koyan güvenlik güçlerine taş fırlatan bir siyaset anlayışı aslında kendisini küçülten bir siyaset anlayışıdır" açıklamasında bulundu.