Buna örnek olarak da resmi ziyaretlerde takdim dilen plaketleri gösteren Davutoğlu, "Yeni bir Başbakanlık genelgesi ile başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler veya valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse ki şahsen bunu genel bir uygulama haline bana yönelen hediyeler bağlamında dile getirmiş ve duyurmuştum; ağaç dikimi fidan dikimi hediye olabilir." dedi.

Başbakan Davutoğlu, Ankara Palas'ta katıldığı Öncelikli Dönüşüm Programları Toplantısı'nda alınan bir dizi ekonomik kararı ve tedbirleri açıkladı. Konuşmasının bir bölümünde yurt içi tasarrufların artırılması ve bu yolla yatırımların artırılması ve israfın önlenmesinin planlandığını belirten Davutoğlu, "İsrafın önlenmesi önce kamudan başlayıp bütün topluma yansıması gereken bir süreçtir." diye konuştu.

Ardından tasarruf için düşündükleri bir uygulamayı aktaran Davutoğlu, "Son Bakanlar Kurulu'muzda aldığımız kararlar, ki sembolik olabilir, önemli olduğu kanaatindeyim. Bundan sonra bir genelgeyle başbakanlık genelgesi ile bütün kamu kurumlarına yansıtılacak. Son yaptığım il ziyaretlerinde ve birçok il ziyaretlerde gördüğümüz plaketlerle hediyelerle ve çoğu depolandırma problemi bile çıkaran bu plaketlerle ve hediyelerle ciddi bir israf alanı oluşuyor. Yeni bir Başbakanlık Genelgesi ile başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler veya valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse ki şahsen bunu genel bir uygulama haline bana yönelen hediyeler bağlamında dile getirmiş ve duyurmuştum; ağaç dikimi fidan dikimi hediye olabilir. Küçük ve basit bir belgeyle bu fidanların o kişi adına o bölgede dikildiğini söylenebilir, bu kadar yeter." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, alınan bu kararın gerekçesini ise şöyle izah etti: "Yoksa süslü plaketler, kullanım değeri çok düşük hediyeler veya kişileri öne çıkaran hediyeler israfa dönük hediyeler kamuda bundan sonra söz konusu olmayacak. Bunu başbakanlık genelgesi haline getiriyoruz ama ayrıca da burada ben bütün kamuoyumuzla paylaşmayı arzu ediyorum. Dediğim gibi her görevi bırakan bakan Başbakan ya da bürokraside yetkin kişiler bir kendileri gelen hediyeyi ne yapacağız, plaketleri sorusuyla geçen bir yerel yönetimlerde bir belediye başkanını ziyaret ettiğimde odanın her tarafı plaketti, o da bunu vurguladı. Dolayısıyla bundan sona bu plaket işine son vermek lazım. Gereksiz hediyeleşmelere son vermek lazım. Hediye güzel bir şeydir, çok sembolik olabilir. En güzel sembolik hediye de bu anlamda fidan dikimidir. Orada gelen gelen devlet büyüğüne bakana başbakana ve diğer yetkililer adına fidanlar dikilebilir. Ve onlar büyüdükçe de kendi hediyesini sürekli topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar."

Bir başka tasarruf kaleminin de tanıtım kitapçıklarını olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Ayrıca yine çok yaygın bir şekilde özellikle kamuoyu diplomasi niteliği de taşıyan tanıtım kitapları ve faaliyetlerin sadece tanıtımı ile ilgili, faaliyet kendisini tanıtır ayrıca bir takım lüks yayınlarla bunu tanıtmaya ihtiyaç yok, bu tür faaliyetlerin e ortamında mümkün olduğu kadar flash disklerle ve ek bir masrafa ihtiyaç olmadan tanıtılması daha elzemdir. Burada yurt içi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi konusunda herkes acaba elimdeki kaynağı en etkin nasıl kullanırım derken aynı zamanda şu soruyu da kendine sormak zorunda. Acaba israfı nasıl engellerim. O bakımdan bütün kurumlarımızın buna özen göstereceğini düşünüyorum." dedi.