HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MYK toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Türkiye'yi yönetebilecek en demokratik seçenek de HDP'li seçenektir. Yönetemiyorlarsa bize dışarıdan destek versinler HDP olarak hükümet kurmaya hazırız. Ama olmuyorsa seçim korkulacak bir durum değildir, panik yapmaya gerek yok" diye konuştu. Demirtaş, HDP'nin Meclis Başkanı Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat olduğu açıkladı.

Demirtaş, "Koalisyon kurma ile görevlendirilmiş bir milletvekili yok parlamentoda. Cumhurbaşkanı'nı görevlendirdiği bir kişi yok. Bütün bu görüşmeler başlayınca zannedersem durum biraz daha şekillenecek. Ama biz HDP olarak başından beri şu noktadayız. HDP'ye oy veren insanlar bu ülkede her şeyden önce barış istediklerini ilan etmiş oldular. Biz yüzde 13,02'yi kolay almadık. Çok büyük baskılara ve engellemelere rağmen oy aldık. Devlet olanaklarını sonuna kadar kullanan bir partiye rağmen bu oyları aldık. Bu oylar çok net bir mesaj ortaya çıkardı. Çözüm süreci, barış süreci ve yeni bir anayasaya bağlı bir yeni yaşam...Özgürlük ve demokrasiye dair yeni bir yaşam. Bütün bunlar partimize verilen oyların gerekçesidir" dedi.

"İLKELERİMİZİ HİÇE SAYACAK BİR ESNEMEYİ DE KİMSE BİZDEN BEKLEMEMELİDİR"

Demirtaş, "Halkımıza sözler verdik ve şimdi bu sözler yokmuş gibi ve bütün bunlar önemsiz gibi davranarak koalisyon tartışmalarını yürütmek bizim partimizin tarzı değildir. Başkaları yürütebilir. Kendileri bilir. Parti programlarını bir kenara koyabilirler. Onlar için ilkeler önemsiz olabilir. Kendileri bilir ama HDP Türkiye'ni özgür yarınlarını ve onurlu geleceğini düşünerek bir politika yürütüyor. Koalisyon tartışmalarında da bu kadar ilkeli duracak şu-bu partiden öte bu ilkeleri hayata geçirmek için mücadele etme devam edecek. Bizim çok katı tutumlarımız elbette yok. İlkelerimizi de hiçe sayacak bir esnemeyi de kimse bizden beklememelidir. Tavrımız bu olacak" diye konuştu.

"ALDIKLARI OYUN HAKKINI VEREMEYEN BİR PARTİ İLE BİZ NEYİ TARTIŞACAĞIZ"

Demirtaş, "MHP'nin HDP'ye yönelik açıklamaları ile ilgili olarak Demirtaş, "Çok ciddiye almıyorum. Aldıkları oyun hakkını veremeyen bir parti ile biz neyi tartışacağız. Biz halktan yüzde 13,02 oy almış ve halkın iradesini temsil eden bir partiyiz. Kendileri meşrutiyeti nereden alıyorlarsa biz de oradan alıyoruz. Bu tür saygısızca yaklaşımları halka karşı, halkın iradesine karşı yapılmış ciddi bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz. Ben çok muhatap almıyorum. Eşit milletvekili sayısına sahibiz. Herkes bu durumu bilerek konuşursa daha iyi olur. Hakaret ve küfürle cevap verecek bir parti değiliz. Böyle bir tarzımız yok. Herkes kendi seviyesi ile halkın huzurundadır. Halkımız bunları takdir ediyor zaten" dedi.

"EN DEMOKRATİK SEÇENEK HDP'Lİ SEÇENEKTİR"

'Her durumda halk sorunları çözer' Demirtaş "Biz erken seçimden korktuğumuz veya çekindiğimiz için bunları ifade etmiyoruz. Şu anda yemin bile etmedi milletvekilleri. Daha Meclis toplanmadı bile. Meclis daha toplanmadan erken seçimi-yeni seçimi tartışmak şu andaki seçim sonuçlarından ders çıkarmamış olmaktır. Önce bunları bir deneyeceğiz. Halk bize bir görev verdi ve 'Bir şeyler yapın, çözüm bulun' diye. Bunları denemeden erken seçimi konuşmak yanlış olur. Bunu söylüyoruz. Hiçbir seçenek Türkiye'yi yönetecek bir alternatif oluşturamıyorsa HDP olarak biz hazır olduğumuzu söyledik. Bize dışarıdan destek veren kim varsa biz 80 milletvekilimiz ile Türkiye'yi yönetmeye hazırız. Tek başımıza. Dışarıdan destek versinler biz bunu yapalım. İlkelerimiz ortada ve ilkelerimiz halk düşmanı, Türkiye düşmanı, demokrasi düşmanı ilkeleri değil. En yüksek standartlı demokratik çıtayı HDP koşmuştur bu seçimde. Bunu Türkiye'ye anlatmayı başarmıştır. Türkiye'yi yönetebilecek en demokratik seçenek de HDP'li seçenektir. Yönetemiyorlarsa bize dışarıdan destek versinler HDP olarak hükümet kurmaya hazırız. Ama olmuyorsa seçim korkulacak bir durum değildir, panik yapmaya gerek yok" diye konuştu.

HDP'NİN MECLİS BAŞKANI ADAYI DENGİR MİR MEHMET FIRAT

Demirtaş, HDP'nin Meclis Başkanı Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat olduğu açıkladı.