Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın IŞİD'e yönelik düzenlediği operasyonla ilgili açıklama yaptı. Musul operasyonunu değerlendiren Erdoğan, "911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak. Hiç ilgi alakası olmayanlar gelip giriyor, neymiş Bağdat onlara gel demiş. Gel demedikleri zaman Irak’a gelenlere niye hayır demediniz? 14-15 sene önce Saddam gel mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü. Milyonu aşkın insan öldü." şeklinde konuştu.

Genelkurmay başkanının ABD'de olduğunu ve orada görüşmeler yaptığını belirten Erdoğan, "Ne gibi adımlar atıyoruz, ne yapacağız gibi falan bunları konuştuk. Kendilerine aynısını söyledik “Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan, kusura bakmayın doğabilecek sorunlardan biz sorumlu değiliz” Biz operasyonda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil." dedi.

Musul'da bizim için bir tarihin yattığını belirten Erdoğan, arzu edenlerin Misak-ı Milli'yi okuyarak anlayabileceğini belirtti. Erdoğan, Musul'da kardeşlerimiz var diyerek, Araplar, Türkmenler ve Kürtler'i işaret etti.

Kimsenin Türkiye'nin Başika'dan çıkmasını beklememesi gerektiğini belirten Erdoğan, "DEAŞ’a karşı her türlü operasyonu yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. DEAŞ ile orada en onurlu mücadeleyi veren biziz. Eğer mesele terör örgütüyle mücadeleyse, başından beri bu mücadeleyi veren biziz. Musul’daki kardeşlerimizi Başika’daki kampta, DEAŞ ile mücadele etsinler diye eğiten biziz. Peşmergeleri eğiten biziz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ısrarla Musul operasyonu dışında tutulduğunu belirten Erdoğan, bunun sebebini de Türkiye'nin mezhep çatışması kapanını bozacağı için olduğunu söyledi. Erdoğan, "Biz kendilerine dedik, biz Şii-Sünni çatışmasına evet diyemeyiz. Kusura bakmasınlar biz yeni mezhep çatışmalarına evet diyemeyiz."